Home » Cum să faci orice » Ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o casă sau un apartament. Detaliul pe care trebuie să-l ai în vedere

Ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o casă sau un apartament. Detaliul pe care trebuie să-l ai în vedere

Alexandru Cazacu / 15.09.2021, 13:15
Ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o casă sau un apartament. Detaliul pe care trebuie să-l ai în vedere

Te-ai hotărât că este momentul să te muți în locuința ta proprie? Ei bine, înainte să îți achiziționezi o casă sau un apartament este să ai în vedere mai multe aspecte. Află în următoarele rânduri ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o locuință.

Ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o locuință

După cum spuneam, dacă te-au hotărât și vrei să îți cumperi o locuință, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte importante și să verifici o serie de lucruri. Mai exact, este important să știi că ai dreptul la informații în ceea ce privește proiectarea, execuția și recepția locuinței respective. În acest context, conform legii, dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziție cumpărătorilor toate aceste documente din cartea tehnică a construcției.

Ba chiar mai mult de atât, Legea nr. 10/1995 prevede că orice cumpărător al unei locuințe are dreptul să intre în posesia proiectului complet al construcției. Adică, acesta trebuie primească “documentația privind proiectarea, documentația privind execuția, documentația privind recepția și documentația privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției”, toate acestea făcând parte din cartea tehnică a construcției.

Ce este cartea tehnică a unei construcții

Ei bine, în ceea ce privește cartea tehnică a construcției, aceasta este întocmită de investitor și se predă proprietarului construcție în felul următor: atunci când se face recepția la terminarea lucrărilor, se predă documentația cu privire la proiectare și cea privind execuția. Pe de altă parte, la recepția finală a lucrărilor se predau documentarea cu privire la recepție și cea privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției respective, scrie avocatnet.ro.

Potrivit Legii menționate anterior, recepția este ”certificarea realizării acestora pe baza examinării lor nemijlocite, în conformitate cu documentația de execuție și cu documentele cuprinse în cartea tehnică a construcției”. Aceasta este făcută de investitor sau de proprietarul construcției. De asemenea, la întocmirea recepției trebuie să fie de față proiectantul și executantul sau reprezentații legali ai acestora.

Ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o casă sau un apartament. Trebuie să ai în vedere aceste aspecte
Ce trebuie să verifici înainte de a-ți cumpăra o casă sau un apartament. Trebuie să ai în vedere aceste aspecte

Ce obligații au proprietarii construcțiilor

Tot Legea nr.10/1995 stabilește că proprietarii construcțiilor sunt obligați să păstreze și să completeze la zi documentația tehnică în ceea ce privește urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcțiilor. Pe de altă parte, în cazul asociațiilor de proprietari, administratorii sunt cei care păstrează și completează la zi cartea tehnică.

După cum se mai arată în lege, atunci când se face înstrăinarea construcției, cartea tehnică a acesteia se va preda noului proprietar. Cu toate acestea, prevederile din cartea tehnică, care fac referire la exploatarea construcției, sunt obligatorii atât pentru proprietar, cât și pentru administrator și utilizator.

În concluzie, cartea tehnica a construcției vă poate spune totul despre imobilul achiziționat. Tocmai de aceea este foarte important să intrați în posesia acesteia și să verificați toate datele despre construcție atât înainte de a o achiziționa, după recepția la terminarea lucrărilor, dar și înainte de recepția finală. Sperăm că aceste informații v-au fost de ajutor și vă urăm mult succes în continuare!