Home » Cum să faci orice » Ce valabilitate are de fapt uleiul. Se strică înainte să expire, dacă nu este depozitat corect

Ce valabilitate are de fapt uleiul. Se strică înainte să expire, dacă nu este depozitat corect

Alexandru Cazacu / 17.03.2022, 12:12
Ce valabilitate are de fapt uleiul. Se strică înainte să expire, dacă nu este depozitat corect

În caz că nu știați, există mai multe alimente care se pot altera înainte de termen, dacă nu sunt depozitate în mod corespunzător, iar printre acestea se numără și uleiul. Chiar dacă pe eticheta unor produse este inscripționată o anumită dată de expirare, acestea se pot strica cu mult înainte de data respectivă dacă sunt păstrate în medii necorespunzătoare. Află în continuare, ce termen de valabilitate are de fapt uleiul și ce alte alimente se pot altera înainte să expire.

Ce valabilitate are de fapt uleiul și cum se depozitează corect

Deși are un termen de valabilitate de 12 luni, uleiul trebuie să fie depozitat corespunzător pentru a putea fi consumat în siguranță după un an de zile. Mai exact, pentru a fi păstrate în condiții optime, sticlele de ulei trebuie ținute într-o încăpere aerisită și răcoroasă, unde nu pot pătrunde razele soarelui sau căldura.

În cazul în care ai deschis o sticlă de ulei în urmă cu câteva luni și nu l-ai mai folosit de atunci, trebuie să miroși conținutul înainte de a-l consuma. Uleiul se alterează repede la căldură și capătă un miros rânced.

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, există mai multe alimente care se pot altera înainte de termen, iar noi vă vom prezenta câteva dintre ele. Iată ce alimente se pot strica înainte să expire.

Ce valabilitate are uleiul
Cât este valabil uleiul și cum îl depozităm corect

Făina

Trebuie să avem în vedere că făina este garantată 6 sau 12 luni, doar dacă a fost depozitată corect. Pungile de făină trebuie păstrate într-un loc uscat și răcoros, unde nu pot ajunge unele insecte, căldura sau umezeala. Dacă în urmă cu ceva timp ai deschis o pungă de făină și vezi că acum miroase sau a făcut cocoloașe, nu o mai folosi.

Pesmetul

După deschiderea ambalajului, pesmetul trebuie consumat în câteva săptămâni, mai ales dacă ții punga în locuri calde și umede. Acest aliment ar putea să se strice, dacă este păstrat în condiții necorespunzătoare, indiferent de termenul inscripționat pe etichetă.

Bicarbonatul și praful de copt

Nici praful de copt sau bicarbonatul nu trebuie păstrate foarte mult timp după ce ai deschis ambalajul, mai ales dacă le ții în bucătărie. Aceste produse trebuie păstrate în ambalajele originale, în cutii de plastic sau de sticlă care se închid ermetic.

Condimentele uscate își pot pierde aroma

Chiar și condimentele uscate, cum ar fi mărarul, pătrunjelul, busuiocul, coriandrul și chiar și piperul își pot pierde aroma dacă ambalajele acestora au fost desfăcute. Chiar dacă sunt valabile până la un an de zile, ele își pierd aroma în doar câteva săptămâni dacă au fost lăsate la întâmplare, cu ambalajul deschis.

Semințe și nuci

Fără îndoială, nucile și semințele se numără printre alimentele cu un termen de valabilitate mare. Totuși, nici acestea nu trebuie ținute în locuri cu umezeală și căldură. Așadar, ideal ar fi să le păstrezi în pungi de hârtie, într-un spațiu aerisit și răcoros, unde umezeala nu poate pătrunde. În caz contrar, grăsimile din ele râncezesc și vor căpăta un gust amar.