Home » Utile » 7 alimente cu termen de valabilitate prelungit. Nu strică să le ai în cămară

7 alimente cu termen de valabilitate prelungit. Nu strică să le ai în cămară

Voicu Costin / 25.12.2021, 16:00
7 alimente cu termen de valabilitate prelungit. Nu strică să le ai în cămară

Situația actuală a pandemiei a blocat întreaga economie la nivel mondial, iar acum este o criză de alimente în unele zone ale Europei sau Asiei. Oamenii au început să își facă provizii pentru că s-au anunțat vremuri din ce în ce mai dificile, iar alimentele de bază au început să își facă loc pe rafturile lor. Am întocmit o lista cu câteva alimente de bază cu termen de valabilitate prelungit.

Criza economică și pandemia afectează piața alimentelor

Carantina impusă. în contextul pandemiei, în diverse zone ale lumii, a creat panică în rândul oamenilor, iar rafturile magazinelor s-au golit într-un ritm alert. Produsele de bază ca: orez, făină, mălai, conserve, dar și hârtia igienică au dispărut imediat, iar cei care nu au apucat să îşi facă provizii au fost revoltați. Având în vedere faptul că aproximativ o treime din alimentele produse în lume nu ajung niciodată în farfurii, pentru că acestea se aruncă păstrarea alimentelor cu un termen de valabilitate prelungit vă pot ajuta într-o situație de criză.

În caz că te întrebi ce alimente rezistă cel mai mult timp, vezi seria de produse de bază care durează ani de zile, chiar dacă pe etichetă este pus un termen de expirare (ex: apă).

Alimente cu termen de valabilitate prelungit

Orezul

Ca aliment de bază, orezul este folosit foarte des ca și garnitură sau chiar ca și fel principal de mâncare. Indiferent de tipul lui, el se păstrează ani de zile chiar dacă eticheta spune altceva. Singura condiție ca să nu se altereze este ca punga sau recipientul unde este ținut să fie ținut etanș.

Astfel se va păstra prospețimea lui și îl puteți folosi chiar și după un an de când l-ați cumpărat. Singurul tip de orez care nu ține o perioada de timp prea mare este orezul brun, bogat în fibre. Conţine uleiuri care îl fac să râncezească după şase luni de la deschidere.

Fulgii de ovăz

Folosit ca aliment de bază, fulgii de ovăz nu duc lipsă de vitamine. Acest aliment este apreciat de mulți oameni și consumat în cantități mari. Timp de până la 3 ani, ovăzul poate fi ținut nedeschis sau resigilat. Fie că este folosit ca mic dejun, prăjituri sau în pâine, ovăzul este o alegere bună pentru timp îndelungat.

Fasolea boabe și lintea

Fasolea cu ciolan afumat este un preparat pe care mulți români îl savurează cu atâta plăcere, fiind considerat un produs tradițional românesc. Pe lângă gustul desăvârșit, fasolea este bogată în fibre și elemente nutritive. Perioada lungă de timp în care se menține fără să fie alterată este un plus pentru oamenii care aleg să își facă provizii. Lintea este și ea un aliment sănătos și este apreciată de iubitorii de supe. Salatele sunt și ele mai bogate în vitamine, dacă adăugați linte.

Conservele de roşii sau peşte

Conservele de roșii pot fi păstrate pentru o perioada de până la 2 ani dacă nu sunt deschise. Oferind posibilitatea de a folosi roșiile în diferite mâncăruri, oamenii cumpără aceste conserve și le folosesc ori de câte ori au nevoie. Pe lângă savoare și gust oferă și un plus de vitamine.

Peștele se spune că este cea mai naturală carne. Iubitorii de carne albă pot cumpăra conserve de pește, a căror perioadă de valabilitate este una de lungă durată.

Mierea

Mierea sau nectarul zeilor își păstreazp gustul și prospețimea în ciuda trecerii timpului. Folosită ca incredient în prăjituri sau pentru a îndulci ceaiurile, mierea conține vitamine și are proprietăţi antivirale şi antibacteriene.

Paste

Alte alimente de bază pe care românii le consumă foarte mult sunt pastele. Pline de carbohidrați, pastele sunt preparate în diferite stiluri, fie ele dulci sau sărate. Alimentele pot fi ținute și ele mai mult timp pentru că nu expiră prea repede.

Fructe uscate

Dacă fructele normale pot fi ținute până la 2 săptămâni în condiții optime până să altereze, fructele uscate pot fi ținute o perioadă mai lungă de timp. Ferite de umezeală și păstrate într-un loc uscat, ele pot fi consumate în diferite moduri. Fie că le mâncați crude sau le puneți în prăjituri, fructele uscate conțin vitamine și pot reprezenta un mic dejun sau un desert sănătos.