Home » Când, unde, cum » Ce perioadă de valabilitate are de fapt făina. 5 alimente care expiră înainte de termenul menționat pe pachet

Ce perioadă de valabilitate are de fapt făina. 5 alimente care expiră înainte de termenul menționat pe pachet

Alexandru Cazacu / 05.11.2021, 09:40
Ce perioadă de valabilitate are de fapt făina. 5 alimente care expiră înainte de termenul menționat pe pachet

Atunci când ne uităm prin frigider și găsim produse care au expirat, cu siguranță le vom arunca. Cu toate acestea, verificăm mai rar termenul de valabilitate a alimentelor din dulapuri și debarale. Ei bine, nu sunt mulți cei care știu că unele dintre aceste alimente pot fi deja expirate chiar dacă termenul lor de valabilitate nu este depășit. Află în continuarea acestui articol, ce perioadă de valabilitate are făina și ce alimente expiră înainte de termenul menționat pe ambalaj.

Alimente care expiră înainte de termenul menționat pe pachet

Termenul de valabilitate al alimentelor a fost creat pentru siguranța consumatorului, acesta fiind inscripționat pe toate ambalajele produselor alimentare pe care le cumpărăm. Cu toate acestea există și alimente care expiră înainte de termenul menționat pe ambalaj. Haideți să vedem care sunt acestea.

Pesmetul

Deși unii pot crede că pesmetul nu se mai poate strica pentru că este deja uscat, realitatea este alta. Mai precis, dacă este depozitat într-un mediu umed, pesmetul poate mucegăi foarte ușor. Cu siguranță, majoritatea dintre noi îl ținem în bucătărie, unde se formează adesea aburi de la gătit. Așadar, chiar dacă termenul de valabilitate nu este depășit, pesmetul se poate strica foarte ușor.

Uleiul de măsline

Deși toate sticlele cu ulei de măsline pe care le cumpărăm din magazine au data expirării trecută pe ambalaj, aceasta nu mai este valabilă dacă desfacem sticla. Mai exact, atunci când deschidem capacul, uleiul din sticlă intră în contact cu aerul și lumina. Ei bine, în acest caz el se va râncezi mai repede, iar după o perioadă de câteva luni (în cazul în care nu îl folosim), uleiul va prinde un miros înțepător, iar gustul i se va schimba.

Care sunt alimentele ce expiră înainte de termenul menționat pe ambalaj
Ce alimente expiră înainte de termenul menționat pe pachet

Ce perioadă de valabilitate are de fapt făina de grâu

Deși unii pot fi de altă părere, după câteva luni de la deschiderea ambalajului, făina de grâu poate fi deja expirată, chiar dacă termenul de valabilitate nu este depășit. De obicei, făina de grâu rezistă aproximativ opt luni de zile de la desfacerea pungii în care se află, însă trebuie să fie depozitată corespunzător. Pe de altă parte, făina integrală rezistă doar șase luni. Așadar, dacă simți că făina are un miros ciudat, ar fi indicat să nu o mai folosești.

Cereale

În cazul fulgilor de ovăz, perioada de valabilitate este mai lungă. Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil și pentru alte cereale aromate, care după ce intră în contact cu aerul încep să se înmoaie. Acest lucru se întâmplă pentru că zahărul din componența lor se dizolvă. Așadar, atunci când cerealele nu sunt tari și nu scot un sunet puternic când le rupi, ar cam fi cazul să le aruncăm.

Ierburile aromate și condimentele

De asemenea, atunci când ambalajul acestora este deschis, condimentele și ierburile aromatice încep să își piardă din proprietăți. Așadar, aroma lor nu va fi la fel de puternică și nu vor mai condimenta cum trebuie mâncarea. Așa că, dacă miroși condimentele și aroma lor nu este puternică, cu siguranță nu mai sunt bune.