Home » Cum să faci orice » Cum se prepară ca la carte fasolea cu ciolan și cum trebuie să o afumi

Cum se prepară ca la carte fasolea cu ciolan și cum trebuie să o afumi

Ileana Mladinoiu / 07.11.2021, 15:25
Cum se prepară ca la carte fasolea cu ciolan și cum trebuie să o afumi

Nelipsită de 1 Decembrie, ziua României, fasolea cu ciolan afumat incită oricui papilele gustative. Este și ocazia de a ne reaminti că nu toată lumea locuiește la țară și crește porc. Oamenii de la oraș cumpără carnea de la magazine și o prepară foarte bine la bloc, numai să știe cum să o afume, fiindcă rețeta asta cere.

Cum se prepară fasolea cu ciolan și cum trebuie să o afumi

O afumătoare la bloc se poate face cu ajutorul unui butoi sau al unui dulăpior de lemn. La bază se face foc de rumeguș de lemn tare, iar deasupra se pune carnea pe stinghii, la afumat, cu dulapul închis sau butoiul acoperit, ca să nu iasă fumul.

În comerț se găsesc aparate speciale de afumat din tablă zincată, de exemplu. La un capăt se aprinde focul, iar în partea cealaltă, acolo unde se duce fumul, se pune carnea la afumat. Ultima soluție este să cumpărați ciolanul gata afumat.

Rețeta Horia Vârlan completată de Laura Laurențiu

Ingrediente:

  • un ciolan de porc afumat 1-2 kg;
  • 500 g de fasole boabe;
  • 1 ardei gras mare sau un gogoșar curățat și spălat;
  • 2 cepe curățate;
  • 1 rădăcină păstârnac;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 2 foi de dafin;
  • 7-8 foi boabe de piper;
  • 1 legătură mărar/pătrunjel verde proaspăt, tocat mărunt;
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui;
  • 2 linguri pastă de roșii;
  • ½ linguriță sare;
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat;
  • 100 ml vin (opțional).

Fierberea fasolei

Se recomandă fasolea cu bob mic care fierbe mai ușor și nu se sfărâmă, însă nu este chiar o condiție esențială.

Boabele de fasole se aleg de impurități, bob cu bob. Se spală într-o sită, sub jet de apă rece, apoi se pune la înmuiat într-un bol cu apă rece  care trebuie sa depășească cu 5-6 cm nivelul boabelor de fasole. Înmuierea trebuie sa dureze minim 3-4 ore, ideal peste noapte.

A doua zi, se scurge fasolea boabe de apă, se clătește și se limpezește în două- trei ape reci. Se pune la fiert în apă rece, care trebuie să depășească nivelul boabelor cu 6 -7 cm.

Când fasolea începe să fiarbă, se ia de pe foc și se scurge într-o sită. Boabele se clătesc scurt sub jet de apă rece, după care se pun înapoi în oală și se repetă pașii descriși înainte.

Fasole cu ciolan – Mod de preparare

După ce fasolea boabe a dat în clocot de două ori, se clătește din nou și se pune la loc în oală. Se acoperă cu apă, de aceasta dată nivelul apei trebuie să depășească 7-8 cm peste boabele de fasole. Se adaugă păstârnacul, pătrunjelul și o ceapă întreagă.

Fasolea se fierbe la foc domol, adăugând și sare, timp de 35-40 de minute până se înmoaie. Opțional, puteți scoate zarzavatul cu o spumieră. Fierbeți în continuare boabele de fasole cu ceapa, la foc domol. Se pune capac și se fierbe circa două ore, chiar mai mult dacă fasolea este mai veche.

În caz de mirosul de fum al ciolanului vi se pare prea puternic, cât fierbe fasolea boabe, puneți ciolanul de porc la opărit într-o oală cu apă clocotită pentru doar câteva secunde. Scoateți-l și puneți-l la fiert în 3 litri de apă rece și două foi de dafin.

Fierbeți la foc mic, într-o oală obișnuită, sau în oala sub presiune, până ce carnea se desprinde de pe oase (poate dura și o oră). Se scoate ciolanul din apa în care a fiert. Nu aruncați apa, deoarece o puteți folosi ulterior. Desprindeți carnea de os și alegeți carnea macră, pe care o tăiați în cubulețe de 2 cm. Gustați din boabele de fasole pentru a vă asigura că sunt fierte.

Cum se prepară ca la carte fasolea cu ciolan
Cum se prepară ca la carte fasolea cu ciolan

Mod de preparare – Etapa a II-a

Se toacă apoi cubulețe ceapa si ardeiul. Se încinge ulei într-o cratiță încăpătoare cu mânere metalice (pentru a putea fi introdusă ulterior la cuptor). Se adaugă și se călește ușor ceapa, se adaugă 1 jumătate de linguriță de sare, până când scade apa ce o lasă și devine sticloasă (fără să se rumenească). Se adaugă și ardeiul sau pasta de ardei, se mai călește trei minute, amestecând des.

Adăugați fasolea boabe scursă de apă și ciolanul dezosat și tăiat cuburi. Se mai adaugă în oală un fir de cimbru, boabele de piper și o cană de apă în care a fiert ciolanul. Tot acum adăugați și o cană din apa în care a fiert fasolea. Se fierbe fasolea pe aragaz timp de 5 – 10 minute. Între timp, se aprinde cuptorul și se încinge la 190 grade de grade C.

Se toarnă pasta de roșii peste fasolea boabe. Dacă pasta de roșii nu este suficient de lichidă, se amestecă cu 2 linguri de apă. Opțional puteți adăuga și 100 ml de vin care va da un plus de gust și savoare preparatului final. Se dă cratița la cuptor și se coace.

De preferat ca fasolea cu ciolan afumat să se mănânce cu pâine caldă de casă și varză murată.