Home » Life & Style » Bicarbonatul de sodiu, produsul minune care nu trebuie să îți lipsească din casă. 7 utilizări nebănuite în gospodărie

Bicarbonatul de sodiu, produsul minune care nu trebuie să îți lipsească din casă. 7 utilizări nebănuite în gospodărie

Voicu Costin / 15.03.2022, 07:58
Bicarbonatul de sodiu, produsul minune care nu trebuie să îți lipsească din casă. 7 utilizări nebănuite în gospodărie

Fără să știm avem în casă anumite ingrediente pe care le putem folosi în diverse activități. Aceste ingrediente banale au în compoziție diferiți agenți care nu sunt folosiți doar la mâncare ci și la îndepărtarea unor mirosuri sau a unor pete. Cum ne poate ajuta bicarbonatul de sodiu și în ce situații îl putem folosi? Îți prezentăm în articolul ce urmează o listă cu diverse sarcini în care poate fi inclus.

Folosirea bicarbonatului de sodiu în gospodărie

1. Neutralizează mirosurile frigiderului

Mirosurile urâte din frigider cauzate de unele alimente alterate sau care au pur și simplu un miros înțepător reușesc să vă creeze o stare de disconfort. Este posibil ca în unele cazuri să fiți nevoiți să curățați frigiderul în ideea de scăpa de miros. Chiar și așa, un miros poate rămâne impregnat în interior. Cum ne ajută bicarbonatul să dispară mirosurile neplăcute din frigider?

Ei bine, acesta interacționează cu particulele de miros pentru a le elimina. Tot ce trebuie să faci este să umpli o ceașcă cu praf de bicarbonat, iar apoi așează-o în spatele frigiderului pentru a neutraliza mirosurile neplăcute. Veți observa că după câteva zile, mirosul va dispărea complet.

2. Împrospătează aerul

Odorizantele mai ieftine de cameră nu reușesc să împrospăteze aerul pentru o lungă perioadă de timp sau sunt ineficiente. Pentru a încerca să schimbați aerul din cameră puteți folosi bicarbonatul pe post de odorizant. De ce avem nevoie pentru acest lucru?

  • un borcan mic
  • 1/3 cană bicarbonat de sodiu
  • 10-15 picături de uleiuri esențiale preferate
  • bucată de pânză sau hârtie
  • sfoară sau panglică

Amestecă bicarbonatul și uleiurile esențiale în borcan. Acoperă pasta cu o cârpă și apoi fixați-l în loc cu șnurul. Când mirosul începe să se estompeze, scuturați borcanul.

3. Poate albi rufele

Dacă nu aveți un înălbitor sau clor în casă, sigur veți găsi un plic de bicarbonat de sodiu. El vă poate ajuta să albiți rufele. Bicarbonatul este un alcalin, o sare solubilă, care poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și petelor.

Când este dizolvat în apă, un alcalin poate interacționa cu acizii din pete și poate ajuta la îndepărtarea lor. Veți scoate rufele ca noi din mașina de spălat, după utilizarea prafului.

4. Îndepărtează petele de covor

La fel ca și în cazul rufelor, petele de pe covor pot dispărea instant. Atunci când bicarbonatul și oțetul sunt amestecate, ele creează un compus numit acid carbonic, care este un ingredient obișnuit în produsele de curățare. Cum putem elimina petele de pe covor fără să mai fim nevoiți să le ducem la curățat?

Acoperă pata de pe covor cu un strat subțire de bicarbonat de sodiu. Umple o sticlă cu pulverizator cu un amestec de 1 la 1 de oțet și apă și pulverizeaz-o peste zona pătată. Așteaptă până la o oră sau până când suprafața se usucă. Freacă bicarbonatul de sodiu cu o perie și aspiră reziduul. Pata ar trebui fi dispărut complet după acest proces.

5. Detergent de baie multifuncțional

În caz că ați rămas fără soluții de curățat în baie și vreți să faceți ordine, nu vă alarmați. Găsiți în casă tot ce aveți nevoie pentru acest lucru. Bicarbonatul de sodiu este perfect și pentru bucătărie, dar și pentru baie. Acest ingredient este util, deoarece albește și dezinfectează multe suprafețe de baie. Cum procedăm pentru a folosi ingredientul minune? Nimic mai simplu!

Fă o pastă din bicarbonat și puțină apă, apoi, cu un burete sau lavetă umedă freacă bine amestecul pe suprafața pe care vrei să o cureți. Șterge suprafața 15–20 minute mai târziu cu o cârpă umedă sau clătește direct cu apă.

6. Curăță arsurile de pe cratițe

Arsurile de pe cratițe pot fi foarte greu de curățat, mai ales dacă nu ai soluții speciale pentru așa ceva. Însă, bicarbonatul ne scoate din încurcătură și de această dată. Presară o cantitate generoasă de praf peste fundul vasului și adaugă suficientă apă pentru a acoperi zonele arse.

Puneți apoi oala cu apă pe aragaz și o fierbeți. După aceea, spălați oala în mod obișnuit. Veți vedea că se vor curăţa foarte ușor zonele arse de pe tigaie.

7. Elimină buruienile

Buruienile ce cresc în crăpăturile aleilor și bordurilor pot fi foarte enervante. Adesea, ele au rădăcini adânci, fiind greu de eliminat fără a utiliza un erbicid sau să le curățați cu o ustensilă ori cu mâna. Din fericire, poți folosi acest bicarbonatul de sodiu ca o alternativă. Fiind bogat în sodiu, creează un mediu dur pentru buruieni.

Presară puțină pudră peste buruienile neplăcute. Evită să folosești praful pentru a elimina și buruienile din grădină. Acesta îți poate distruge întreaga plantație de flori!