Home » Cum să faci orice » Cea mai bună dulceață de nuci. Rețetă, mod de preparare și ingrediente

Cea mai bună dulceață de nuci. Rețetă, mod de preparare și ingrediente

Ileana Mladinoiu / 27.09.2021, 17:36
Cea mai bună dulceață de nuci. Rețetă, mod de preparare și ingrediente

Nucile sunt fructe bogate în ulei, proteină vegetală, săruri (calciu, zinc, fier, potasiu, seleniu), vitamine (B, C, E), făcând parte din categoria alimentelor fortifiante recunoscute în întreaga lume.

Cea mai bună dulceață de nuci. Rețetă simplă și delicioasă

Consumate uscate sau crude, nucile produc o stare de bine oricărui organism. Preparate sub formă de dulcețuri, atunci când sunt verzi, pot sta pe masa invitaților, alături de un pahar cu apă rece.

În Moldova, există chiar o tradiție, mai ales în zonele rurale, unde la nunți, mirii, cât invitații sunt serviți cu dulceață de nuci.

Rețetă dulceață de nuci verzi (albă)

Ingrediente:

  • 1 kg de zahăr;
  • 4 pahare cu apă;
  • 100 nuci verzi mici;
  • 1/2 baton de vanilie;
  • zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Nucile mici verzi se curăță de coaja verde până la carnea albă cu un cuțitaș și pe măsură ce fiecare nucă este curățată se pun imediat în apă rece. O rețetă mai veche ne “sfătuiește” să adăugăm un bob de piatră acră sau puțină sare de lămâie pentru a nu se înnegri.

Se fierb apoi în 5-6 ape clocotite, cam câte un sfert de oră în fiecare apă. Pentru aceasta, se pregătește pe foc un vas mare cu apă clocotită, două cratițe în care se fierb pe rând nucile, în felul următor: de îndată ce nucile au fiert 10-15 minute într-o cratiță, se trec în cealaltă cratiță gata pregătită cu apă clocotită, luată din vasul cel mare. Nucile sunt îndeajuns fierte când, înțepate cu un ac gros, cad imediat de pe ac.

După ce au fost fierte nucile astfel în 5-6 ape, se limpezesc în 4-5 ape reci, ținându-le în fiecare apă câte 10 minute. Se pun la zvântat pe o sită acoperită cu o cârpă curată.

Se pune la fiert zahărul topit pentru a se prepara siropul. Când este pe trei sferturi legat, se trage cratița la o parte, să se liniștească clocotele, apoi dăm drumul nucilor zvântate. Punem din nou la foc mic și lăsăm la fiert câteva clocote, apoi la foc iute timp de 10 minute.

Când nucile sunt aproape fierte, se adaugă vanilia tăiată mărunt și zeama de lămâie. Se continuă fierberea. Când siropul stă bob, dulceața este îndeajuns de legată. Se pune dulceața lăsată la răcit în borcan și se leagă cu celofan.

Pe lângă acest gen de dulceață, mai există și dulceața de nuci verzi (neagră).

Cea mai bună dulceață de nuci. Rețetă simplă și delicioasă
Cea mai bună dulceață de nuci. Rețetă simplă și gustoasă

Ingrediente pentru dulceața de nuci (neagră):

  • 1 kg de zahăr;
  • 60 – 65 nuci verzi;
  • vanilie;
  • zeama de la o lămâie.

Modul de preparare

Nucile se străpung cu un ac gros sau o andrea în mai multe locuri. Se pun apoi în apă și se țin 9 zile. Apa se schimbă zilnic. Se scot apoi, se curăță de coajă și se mai țin tot în apă, care se schimbă zilnic, încă 6 zile, timp în care nucile își schimbă culoarea.

Se pun la fiert în sirop slab legat și se fierb foarte încet. După ce se leagă siropul, se adaugă zeama de lămâie și vanilia, se clocotește 1-2 minute, se ridică de pe foc, se îndepărtează spuma, se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane.