Home » Cum să faci orice » Cum să faci cea mai bună peltea de struguri negri fără niciun pic de zahăr. Rețeta completă

Cum să faci cea mai bună peltea de struguri negri fără niciun pic de zahăr. Rețeta completă

Ileana Mladinoiu / 27.09.2021, 11:49
Cum să faci cea mai bună peltea de struguri negri fără niciun pic de zahăr. Rețeta completă

La prepararea unei peltele puteți folosi tot felul de fructe care conțin substanțe capabile să producă gelatinizarea, anume pectină și acizi. La unele peltele li se adaugă zahăr, la altele nu. Fără unul dintre acești compuși, gelatinizarea nu poate avea loc, iar o peltea subțire nu se păstrează bine. Pelteaua reușită trebuie să fie transparentă și gustoasă.

Peltea de struguri negri fără zahăr. Ce trebuie să știi

Una din peltelele la care nu se adaugă zahăr este cea de struguri negri. Strugurii negri oferă din plin vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea noastră.

Fructele star al sfârșitului verii și al toamnei, strugurii negri ajută la încărcarea cu energie a organismului înainte de a înfrunta iarna, în special datorită conținutului lor de glucide.

Mai bogați în polifenoli decât strugurii albi, contribuția lor în antioxidanți naturali este, fără îndoială, foarte benefică.

Ne place să-i mâncăm așa cum sunt, ca struguri de masă, la sfârșit după alte feluri, dar pot fi folosiți și la prepararea tartelor, a clafoutisului- o prăjitură franțuzească densă- și a mâncărurilor din carne pentru o masă în versiune dulce/sărat.

Strugurii negri aduc mâncărurilor și deserturilor un gust bun, ușor acidulat. Pe lângă must și alte preparate de toamnă, pelteaua este un produs ușor de făcut și foarte aromat.

Struguri
Struguri

Rețeta peltea de struguri negri

Ingredientele folosite sunt doar strugurii. Cantitățile vor fi în funcție de numărul de borcane pe care doriți să le aveți în cămară.

Mod de preparare peltea de struguri negri

Se culeg de pe ciorchini boabele de struguri negri bine copți pe care le spălăm bine. Apoi, se pun într-un vas, de preferat unul de care să nu se prindă boabele, pe foc domol, timp de aproximativ 10 minute, până ce boabele vor crăpa.

Între timp pregătim o sită și un alt vas pentru a strecura în voie boabele de struguri, fără a le apăsa. După această etapă, sucul obținut se fierbe până ce scade la o treime, obținându-se consistența dorită. Mare grijă să nu se prindă de fundul oalei/vasului.

După cum s-a anunțat de la început, în această peltea nu se pune zahăr.

Odată ce pelteaua este gata, se ia de pe foc și se va turna caldă în borcane mici încălzite care se acoperă cu un șervet.

A doua zi după preparare, se așează direct pe pelteaua rece câte un rond de hârtie pergament, înmuiată în rom sau în alcool, pentru a feri ivirea mucegaiului.

În cele din urmă, borcanele se leagă cu câte două foi de celofan sau cu pergament.

De recomandat este să nu se ia peltea din borcan cu lingurița udă, deoarece se va zaharisi și să se prepare în tranșe de câte 1 kg de struguri.

Borcanele se păstrează la loc răcoros, bine aerisit.

Strugurii trebuie să fie de calitate, foarte proaspeți și nevătămați. Cu cât fructele sunt de soi mai bun, cu atât pelteaua (la fel ca dulceața de struguri sau gemul) va fi mai frumoasă și, îndeosebi, mai gustoasă.

Succes la prepararea acestui fel de peltea!