Home » Cum să faci orice » Cea mai bună plachie de pește este făcută după această rețetă pescărească

Cea mai bună plachie de pește este făcută după această rețetă pescărească

Alexandru Cazacu / 06.08.2021, 10:21
Cea mai bună plachie de pește este făcută după această rețetă pescărească

În mod tradițional plachia este o mâncare de pește extrem de delicioasă, pe bază de ceapă și ardei. Aceasta poate fi preparată la cuptor, la ceaun sau în cratiță. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se face cea mai bună plachie de pește. Acest preparat este făcut după o rețetă pescărească și cu siguranță va fi și pe placul tău.

Cea mai bună plachie de pește după o rețetă pescărească

Mai întâi, trebuie să menționăm că cea mai bună plachie se prepară din pește proaspăt. Pentru această rețetă putem folosi crap, caras, lin, etc. Ei bine, pe lângă pește, pentru plachie vom folosi și legume proaspete, pentru ca preparatul nostru să fie extrem de delicios și sănătos. Iată cum se face cea mai bună plachie de pește și care sunt ingredientele de care vom avea nevoie.

Ingrediente:

  • 1 kg de pește proaspăt (putem folosi și congelat)
  • 500 g de ceapă
  • 2 morcovi
  • 3 ardei grași de diferite culori
  • 1/2 l de suc de roșii (dacă nu avem, se poate înlocui cu 2 – 3 linguri de bulion)
  • 3 linguri de ulei
  • sare și piper
  • ardei iute
  • 2 frunze de dafin
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 pahar de vin alb sec (putem folosi 2-3 liguri de oțet)
  • pătrunjel și mărar proaspăt.

Modul de preparare

Pentru început, vom curăța peștele de solzi, îl eviscerăm, scoatem branhiile și îl spălăm foarte bine, în mai multe apă, având grijă să insistăm în locurile unde se aduna sângele. După ce am spălat bine peștele, îl uscăm cu prosoape de hârtie și îl condimentăm cu sare, având grijă să dăm pe toate părțile, după care îl lăsăm la rece pentru aproximativ 15 minute. De ce îl dăm la rece? Ei bine, în felul acesta sarea va pătrunde mai bine și va evidenția gustul peștelui.

Acum, vom spăla și curăța legumele. Ardeii grași si ceapa le tăiem peștișori, iar morcovul si ardeiul iute le vom tăia rondele. Într-o tigaie punem uleiul la încins, peste care vom adăuga ceapa, morcovul și ardeiul. Lăsăm să se călească pentru aproximativ 5 minute la foc iute, după care turnăm puțină apă și  reducem focul, pentru ca legumele să se înmoaie. Adăugăm și sucul de roșii (sau bulionul) și mai lăsăm să fiarbă pentru câteva minute.

Într-o tavă așezăm peștele, peste care punem usturoiul tăiat felii, frunzele de dafin, piper, zahar și legumele înăbușite, după care vom completa cu apă în așa fel încât peștele să fie acoperit și dăm tava acoperită cu folie de aluminiu la cuptor, pentru aproximativ 30 de minute, la o temperatură de 200 – 220 de grade Celsius. Când peștele este aproape gata adăugăm și paharul cu vin alb sec și vom mai lăsa puțin la cuptor, după care vom scoate tava, lăsăm câteva minute să respire și presărăm mărar și pătrunjel proaspăt tocat.

Plachie de pește după o rețetă pescărească
Cea mai bună plachie de pește

Acest preparat nu este greu de făcut și este foarte gustos și savuros. Se poate consuma atât fierbinte, cât și rece, alături de o mămăligă caldă, dar poate fi servit și cu pâine. Aceasta este plachia de pește, iar noi vă dorim poftă bună!