Home » Cum să faci orice » Cele mai eficiente metode de a curăța argintul și bijuteriile

Cele mai eficiente metode de a curăța argintul și bijuteriile

Manolică Anca / 27.04.2021, 14:39
Cele mai eficiente metode de a curăța argintul și bijuteriile

Ce femeie nu adoră bijuteriile? Și cum să nu o faci dacă, oricât de simple ar fi ele, ne oferă o eleganță aparte, feminitate și autenticitate. Însă, cu timpul, bijuteriile din argint își pierd din strălucire, oxidând. Acest fenomen nu poate fi stopat, dar bijuteriile pot fi curățate periodic pentru a-și recăpăta strălucirea de la început. Iată cele mai eficiente metode de a curăța argintul.

Cele mai eficiente metode de a curăța argintul

Strălucitoare și opulente sau simple și delicate, bijuteriile din argint sunt întotdeauna o alegere perfectă care exprimă eleganță și feminitate. Mult mai versatile decât alte metale prețioase, bijuteriile din argint au un farmec aparte, care pot fi purtate indiferent de ocazie sau de momentul din zi.

Însă, cu timpul, sigur ai observat și tu că ele se oxidează în reacție cu pH-ul pielii, în urma contactului cu oxigenul din aer, cu umezeala sau cu diverse alte soluții. Acest efect poarte știrbi din frumuseța bijuteriilor, însă, din fericire argintul se curăță foarte ușor. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai eficiente metode de a curăța argintul, pentru ca acestea să revină la frumusețea inițială.

Trucurile pe care trebuie neapărat să le încerci

  • Folie de aluminiu, apă și bicarbonat de sodiu

Într-o oală mare pune un ghem făcut din folie de aluminiu, apoi umple-o cu doi litri de apă și pune-o la fiert. Când apa clocotește, adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu. După care, se pun obiectele din argint și se lasă câteva minute, sub supraveghere. Atunci când vei vedea că obiectul strălucește, scoate-l cu grijă din oală și lasă-l la uscat.

Oxidarea arginutului nu poate fi împiedicată
Oxidarea arginutului nu poate fi împiedicată
  • Detergent de rufe

Pentru a reda strălucirea argintului poți să folosești și detergent de rufe pudră. Tapetează un bol mediu cu folie de aluminiu şi umple-l apoi cu apă caldă, în care adaugi o lingură de detergent pudră. Înmoaie obiectele de argint vreme de un minut, după care clătește-le și usucă-le.

  • Ketchup

Pune acest suc de roșii pe un burete și freacă obiectele înnegrite. Dacă nu s-a curățat cum trebuie, mai lasă să ascționeze 15 minute, după care freacă cu o bucată de cârpă moale şi clăteşte. În cazul în care obiectele au și modele, foloseşte o periuţă de dinţi pentru a pătrunde în toate colţurile.

Cele mai eficiente metode de a curăța argintul care are puncte și pete negre

În cazul în care bijuteriile din argint au pete negre, atunci pune-le în oțet cald timp de o oră sau înfășoară-le într-o lavetă bine îmbibată în oțet încălzit. Vei vedea că bijuteriile tale își vor recăpăta luciul de altădată.

Argintul reacționează cu pH-ul pielii
Argintul reacționează cu pH-ul pielii
  • Amoniac

Fă o soluție din apă călduță și ½ ceaşcă de amoniac și scufundă bijuteriile, vreme de 10 minute, în aceasta. După ce a expirat timpul, freacă-le delicat cu o cârpă, curăţă-le şi usucă-le.

  • Cele mai eficiente metode de a curăța argintul. Folie de aluminiu

Aici vorbim despre bijuteriile din argint, fără pietre. Acestea se înfășoară în folie de aluminiu, în care se adaugă sare grujnoasă, după care se pun în apa în care a clocotit anterior. Se țin cam 10 minute, după care se scot bijuteriile și se clătesc bine cu apă. Dacă vrei să întârzii oxidarea lor, dă-le cu cu un strat de lac de unghii incolor.

  • Oţet alb

Pentru bijuteriile din argint este bun şi oţetul alb. Înmoaie-le 2-3 ore într-o ceaşcă de oţet în care mai adaugi două 2 linguri de bicarboant de sodiu. Clăteşte-le cu apă rece şi usucă-le cu o cârpă.