Home » Cum să faci orice » Concediul medical – ce spune codul muncii. Cum și în ce condiții are dreptul un angajat să intre în concediul medical

Concediul medical – ce spune codul muncii. Cum și în ce condiții are dreptul un angajat să intre în concediul medical

Alexandru Cazacu / 22.06.2021, 09:57
Concediul medical – ce spune codul muncii. Cum și în ce condiții are dreptul un angajat să intre în concediul medical

Cel mai probabil există mulți salariații în România care se întreabă la cât timp după angajare își pot lua concediul medical. Haideți să vedem ce spune Codul muncii despre cum și în ce condiții are dreptul un angajat să intre în concediul medical.

Cum și în ce condiții poate un salariat să intre în concediul medical în România

Mai întâi, este important să menționăm că salariații care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă au dreptul la concedii și indemnizații medicale. Nici în Codul muncii, nici în OUG nr. 185/2005 cu privire la concediile și indemnizațiile de sănătate sau în normele de aplicare ale OUG 185 nu există nicio referire în ceea ce privește perioada de timp care trebuie să treacă de la angajarea unui salariat și posibilitatea depunerii unui concediu medical de către acesta. O singură problemă ar fi cea legată de faptul dacă angajatul îndeplinește sau nu stagiul minim de cotizare.

Cu toate acestea, cum poate intra un salariat în concediu medical? Ei bine, pentru a intra în posesia unui certificat de concediu medical din partea unui medic, angajatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • a îndeplinit stagiul minim de cotizare la asigurările sociale de sănătate de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical;
  • prezintă o adeverință de la angajator din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni.

Însă, stagiul minim de cotizare a fost eliminat pentru concediile și indemnizațiile medicale acordate pentru bolile infectocontagioase din grupa A, din care face parte și boala provocată de COVID-19, pentru măsura carantinării sau izolării, pentru urgențele medico-chirurgicale, tuberculoza, cancer și SIDA. Pe lângă acestea, mai este și concediul medical de risc maternal care se acordă fără îndeplinirea stagiului minim de cotizare, potrivit avocatnet.ro.

Cum poate un salariat să intre în concediu medical
Cum poate un salariat să intre în concediu medical

Perioadele asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de sănătate

Potrivit OUG 158/2005, asimilează stagiului de cotizare în sistemul public de sănătate perioadele în care un salariat:

  • a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și a obținut o diplomă de absolvire;
  • a beneficiat de concediile și indemnizațiile medicale acoperite de legislație;
  • a beneficiat de indemnizația lunară aferentă concediului de acomodare sau de creștere a copilului;
  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a realizat stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european prind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de instituția competentă a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene.

Este important să menționăm faptul că stagiul de cotizare nu ține doar de perioada petrecută la angajatorul actual, deoarece prin adeverințele eliberate de la fostul loc de muncă se poate dovedi împlinirea stagiului de cotizare de șase luni.

Cu toate acestea, dacă angajatul respectiv a avut nevoie de concediu medical și nu are cele 6 luni, dar nici nu se află printre categoriile exceptate de la stagiul minim de cotizare, acesta poate să predea angajatorului concediul medical pentru a-și motiva absențele de la locul de muncă, dar nu va primi indemnizația aferentă din partea angajatorului.