Home » Cum să faci orice » Confort sau comfort? Care este varianta corectă și cum a apărut confuzia

Confort sau comfort? Care este varianta corectă și cum a apărut confuzia

Alexandru Cazacu / 02.11.2021, 13:07
Confort sau comfort? Care este varianta corectă și cum a apărut confuzia

Fără doar și poate, limba română este foarte complexă. De multe ori, din greșeală, din neatenție sau prin simplul fapt că nu știu, unele persoane fac niște greșeli de pronunție foarte serioase. O astfel de greșeală se face atunci când nu se folosește varianta corectă dintre ”confort” și ”comfort”. Haideți să vedem care este totuși varianta corectă și cum a apărut de fapt această confuzie.

Care este varianta corectă: confort sau comfort?

Indiferent dacă vorbim despre un pat, despre o pernă sau despre încălțăminte, ne gândim întotdeauna la … confort sau comfort? Ei bine, apropierea consoanelor sonore ”m” și ”n” de consoana surdă ”f”, poate duce uneori la pronunții greșite. În acest caz se află și cele două variante de mai sus. Explicația pentru folosirea formei greșite poate fi aceea că este mai ușor de rostit, ori pentru că ”așa se aude”, când o pronunță alte persoane. Cu toate acestea, haideți să vedem care este varianta corectă.

Potrivit DEX, substantivul neutru ”confort” înseamnă ”totalitatea condițiilor materiale ce asigură o existență plăcută, comodă, civilizată și igienică”. Totodată, acest cuvânt este un neologism împrumutat din limba franceză. În concluzie, forma corectă este ”confort”, nu ”comfort. De asemenea, pronunția cu ”n” se păstrează în toate celelalte cuvinte din aceeași familie lexicală. Mai exact, vom spune ”disconfort” nu ”disconfort” sau confortabil nu ”comfortabil”.

Cum a apărut confuzia

Se pare că această confuzie între ”confort” și ”comfort” s-ar putea face deoarece în limba engleză, forma corectă este ”comfort”, iar unii vorbitori ai ambelor limbi, din grabă sau neatenție, ar putea confunda limba în care se exprimă. Iată și câteva exemple:

  • Zborul cu avionul a fost confortabil (nu comfortabil).
  • Ar trebui să eviți alimentele care te balonează, deoarece îți creează un disconfort (nu discomfort).
  • Aceste ghete îți asigură confort (nu comfort) termic în sezonul rece.
Confort sau comfort. Care este varianta corectă și cum a apărut confuzia
Confort sau comfort? Care este varianta corectă și cum a apărut confuzia

Greșeli gramaticale întâlnite frecvent

Printre cele mai comune greșeli gramaticale se află și folosirea adverbului ”decât” în loc de ”doar” sau ”numai”.  Un astfel de exemplu ar fi: ”Am decât un singur lucru de făcut”. Ei bine, putem folosi adverbul ”decât” doar atunci când avem construcții negative. În concluzie, fie spunem: ”Nu am decât un singur lucru de făcut”, fie ”Am doar/numai un singur lucru de făcut”.

De asemenea, utilizarea greșită a pronumelui de întărire, este una dintre cele mai des întâlnite greșeli gramaticale. De exemplu, atunci când o persoană de sex feminin spune: ”Eu însumi am fost acolo”, este greșit, deoarece forma corectă la feminin singular este ”eu însămi”. În acest caz, formele corecte sunt următoarele:

  • Masculin, singular – eu însumi, tu însuți, el însuși;
  • Masculin, plural – noi înșine, voi înșivă, ei înșiși;
  • Feminin, singular – eu însămi, tu însăți, ea însăși;
  • Feminin, plural noi însene, voi înșevă, ele înseși.

Tot printre cele mai frecvente greșeli gramaticale se află și utilizarea lui ”din cauză” în loc de ”datorită” și viceversa. Mai exact, vom folosi prepoziția ”datorită” atunci când facem referire la un eveniment fericit (”A luat notă mare datorită pregătirii intense”). Pe de altă parte, vom folosi ”din cauză” atunci când efectul acțiunii este negativ (”A luat notă mică din cauză că nu s-a pregătit”).