Home » Life & Style » Cum se scrie corect gramatical: servici sau serviciu?

Cum se scrie corect gramatical: servici sau serviciu?

Ileana Mladinoiu / 09.09.2021, 12:49
Cum se scrie corect gramatical: servici sau serviciu?

Se întreba odinioară reputatul academician Alexandru Graur în introducere la “Dicționar al greșelilor de limbă” cum se stabilește ce e greșit și ce nu, iar noi am putea răspunde că în vremurile actuale avem la îndemână multe surse de informare.

Servici sau serviciu? Care e varianta corectă

De fapt, de-a lungul timpului, s-au creat norme/reguli pe care trebuie să le respectăm, altfel nu am putea să ne înțelegem unii cu alții și ar ieși un haos total. Respectarea lor înseamnă contribuția la progresul folosirii vocabularului, care, dintre toate compartimentele limbii, este cel mai mobil.

Scriam la început de surse de informare și nimerit ar fi să pomenim câteva dintre ele, pornind de la un Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație, de la un Dicționar de sinonime, omonime, paronime, antonime, pleonasme, etc. și ajungând la DEX, apoi la DOOM 2 și la DEXI (DICȚIONAR explicativ ilustrat al LIMBII ROMÂNE), care este un nou dicționar amplu și modern al limbii române.

“Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație” din 1971 are în dreptul cuvântului serviciu explicația: pron.- ciu. “Dicționarul ortografic, ortoepic, morfologic și explicativ al limbii române” apărut în anul 2000 completează: serviciu s.n. -cii (faptul de a servi, de a sluji; munca făcută în folosul sau în interesul cuiva).

Ce înțelesuri are de fapt cuvântul

Cu alte cuvinte, aici ni se explică și ce sensuri are cuvântul serviciu. Dicționarul de sinonime adaugă: serviciu înseamnă 1.ocupație, slujbă, funcție. 2. domeniu, resort, sector (- financiar).

Celebrul DOOM 2 articulează substantivul la singular- serviciul- și la plural- serviciile.

Cele mai limpezi lămuriri ni le oferă DEXI, de aceea poartă și acest nume- Dicționar explicativ ilustrat al limbii române.

Potrivit DEXI, serviciu are mai multe înțelesuri:

-acțiunea, faptul de a servi, de a sluji, forma de muncă prestată în folosul cuiva, în schimbul unui salariu;
-slujbă, post;
-loc de muncă;
-scară de serviciu;
-poartă de serviciu;
-cameră de serviciu;
-om de serviciu;
-îndatorire, obligație care revine cuiva ca angajat;
-rol important într-un domeniu;
-punere în joc a mingii în tenis.

De menționat că în DEXI se aduce vorba și de servici (formă învechită), servis, servițiu din francezul service și latinescul servițium, ii.

Exemple de situații

Exemple de propoziții în care se folosește serviciu și nu servici. Iată mai jos câteva situații:

În general, oamenii merg la serviciu dimineața.
Mama mea a avut serviciul de profesor.
Am urcat pe scara de serviciu.
Se intră într-o instituție pe poarta de serviciu.
Are, în sfârșit, un serviciu.
Duminica, în biserici, se țin servicii divine.
Femeia de serviciu mi-a arătat drumul către clasă.
Recunosc că serviciul la acel restaurant a fost fără cusur.
Am primit de ziua mea un serviciu de masă complet foarte frumos.
Serviciile secrete își fac datoria.

Exemplele pot continua, dar preferăm să ne oprim puțin la ultima propoziție, deoarece serviciu de masă este sinonim cu tacâm- farfurie, cuțit, pahar- și aveți toate ingredientele necesare scrierii corecte a cuvântului serviciu.

Varianta acceptată

În cele din urmă, putem căuta în DEX și vom observa că nu există cuvântul servici. Așadar, unica variantă acceptată este serviciu. Așa cum spunem și scriem salariu și nu salar.

Oare din comoditate nu vrem să mai adăugăm un u? Cum putem ura cuiva: servici ușor! Adică acea persoană ar trebui să lucreze mai puțin, fără randament sau? Nu-i mai simplu să-i urăm: spor la treabă!? Ceea ce vă zicem și noi acum. Spor la scris corect, folosind forma serviciu!