Home » Cum să faci orice » Cum alegi cele mai bune legume și fructe de la piață și din magazine. Criteriile importante de care să ții cont

Cum alegi cele mai bune legume și fructe de la piață și din magazine. Criteriile importante de care să ții cont

Alexandru Cazacu / 13.07.2021, 16:31
Cum alegi cele mai bune legume și fructe de la piață și din magazine. Criteriile importante de care să ții cont

De cele mai multe ori, atunci când ajungem în fața standurilor cu legume și fructe, stăm și ne gândim care dintre ele sunt mai bune pentru consum. Ei bine, noi îți vom spune cum să alegi cele mai bune legume și fructe și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont.

Cum alegi cele mai bune legume și fructe de la piață și din magazine

Din ce în ce mai mulți oameni se plâng de faptul legumele și fructele din magazine și piețe nu mai au gustul de altădată. Ei bine, potrivit statisticilor, majoritatea locuitorilor din orașe își fac cumpărăturile în aceste locuri, așadar este bine să știi câteva lucruri înainte de a alege fructele și legumele.

După cum spuneam există nenumărate legume si fructe atât pe piață, cât și in magazine, iar mulți dintre noi nu știm spre ce să ne orientăm atunci când le alegem. Deși nu putem ști sigur că toate aceste alimente sunt conform normelor, în acest context, medicul Laura Ene ne prezintă câteva criterii după care e bine să ne orientăm, potrivit Antena 3.

  • Este recomandat, ca atunci când cumpărăm fructe și legume, să verificăm dacă sunt din Uniunea europeană, sunt de sezon și că nu sunt aduse de foarte departe. De exemplu, dacă sunt aduse de la mare depărtare, substanțele care le ajută să stea pe parcursul transportului vor fi într-o cantitate mai mare.
  • De asemenea, mirosul reprezintă un aspect foarte important atunci când alegem fructele și legumele. Specialistul ne recomandă să mirosim fructele și legumele, care ar trebuie să aibă miros. Dacă nu au, atunci ar trebui să renunțăm la ele.
  • Totodată, este recomandat să alegem legumele care nu sunt foarte mari și care nu arată perfect, ceruite. Ar trebui să fie puțin afectate, bătute.
Cum alegi cele mai bune legume și fructe de la piață și din magazine
Cum alegi cele mai bune legume și fructe

Cum să alegi fructele și legumele

Acestea fiind spuse, mai departe îți vome prezenta câteva fructe și legume și cum ar trebui alese fiecare în parte.

Morcovi

Potrivit cunoscătorilor, ar trebui să-i cumpărăm pe cei aduși la vânzare ultimii. Asta deoarece au stat la întuneric și nu au mustăți. De asemenea, este recomandat să-i alegem pe cei care au urme de verde la cap, pe cei lucioși.

Ceapa

Alege una câte una, cepele care au mai multe foi, deoarece acestea sunt ultimele aduse. De asemenea, pipăie ceapa la mustăți și la codiță (trebuie să fie tare).

Cartofi

Deși sunt puțin mai scumpi, este recomandat să alegem varianta ambalată, deoarece aceștia sunt depozitați în condiții mai bune. Așadar, alege un sac de dedesubt și pipăie cartofii să nu fie stricați și să miroasă urât.

Fructe exotice (mango, papaya)

Aceste fructe delicioase se aleg după greutate și aromă, adică pe cele care, frecate cu buricul degetului, au miros, cele mai grele, cele întregi, nelovite.

Portocale și lămâi

Ia o portocală în mână și cântărește-o, dacă este grea, atunci este proaspătă. De asemenea, coaja acestui fruct trebuie să fie lucioasă, iar dacă i zgârii, trebuie să miroasă puternic. Ca să fii sigur că lămâile sunt proaspete, alege-le pe cele care au urme de verde pe ele, deoarece acestea sunt cel mai recent aduse.