Home » Când, unde, cum » Care sunt cei mai buni cartofi pentru piure, prăjit sau copt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru ca rețeta să iasă perfect

Care sunt cei mai buni cartofi pentru piure, prăjit sau copt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru ca rețeta să iasă perfect

Violeta Badea / 23.06.2021, 15:20
Care sunt cei mai buni cartofi pentru piure, prăjit sau copt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru ca rețeta să iasă perfect

Cartoful este una dintre cele mai consumate legume, dar puține persoane știu să deosebească un cartof alb de unul roșu. Marii bucătari spun că între cele două sortimente există diferențe majore și ar trebui să le folosim corect, în funcție de preparatul pe care dorim să-l pregătim. Iată care sunt cei mai buni cartofi pentru piure, prăjit sau copt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru ca rețeta să iasă perfect!

Care sunt cei mai buni cartofi pentru piure, prăjit sau copt

Dacă ne uităm atent la un cartof alb și la unul roșu observăm că există o diferență la culoare și la formă. Primii sunt cu forme rotunde la exterior, alungiți și de culoare albă, în timp ce cartofii roșii sunt rotunzi, de mărime mici și mijlocii, iar culoarea lor este ușor roșiatică. O altă diferență importantă ține de textura lor. Cartofii roșii au o textură cremoasă, în timp ce cartofii albi au o textură ușoară și densă. Acesta este și motivul pentru care unii sunt foarte buni pentru prăjit, iar alții sunt perfecți pentru fiert.

Conform specialiștilor, cartofii roșii își păstrează forma în timp ce sunt preparați, iar acest lucru îi face perfecți pentru a fi folosiți pentru salata de boef. Dacă ai poftă de niște cartofi copți, gustoși și aromați, atunci alege cartofii albi. Marii bucătari recomandă cartofii roșii pentru a obține cele mai delicioase salate, de exemplu salata orientală. Dacă ești un iubitor al cartofilor prăjiți, atunci poți opta pentru ambele sortimente, dar ține cont de preferințele tale. Iată cum poți obține cartofi prăjiți exact pe gustul tău.

  • Cartofi prăjiți  pufoși și moi sub crusta prăjită – cartofii în coajă albă
  • Cartofii prăjiți perfecți, subțiri și crocanți – cartofii în coajă roșie

Dacă vrei să gătești piure nu este recomandat să folosești cartofii roșii, ci pe cei albi. Preparatul va ieși pufos și moale, exact ca în marile restaurante. Dospodinele care doresc să gătească cei mai buni cartofi la cuptor trebuie să aleagă cartofii roșii pentru că vor rămâne cu o formă perfectă. Pentru diverse ciorbe se pot folosi cartofii roșii, dar pentru supe sunt buni și cei în coajă albă.

Cel mai bun piure din cartofi albi
Cel mai bun piure din cartofi albi

Rețetă de piure

Ingrediente:

  • 400 de g de cartofi albi
  • 120 de g de unt cu conținut mare de grăsime și o lingură de unt pentru fierbere
  • 200 de ml de lapte cald
  • două linguri de smântână (opțional)
  • sare, după gust
  • un vârf de cuțit de nucșoară (opțional)

Mod de preparare:

Se curăță cartofii albi de coajă, se taie în formă de cuburi și se pun la fiert în apă fierbinte cu puțină sare. După ce s-au fiert, aceștia se scurg de apă și se pun într-un bol. Deasupra se adaugă untul, sarea și se zdrobesc cu un instrument special folosit pentru prepararea piureului.

Apoi se adaugă laptele, turnând treptat în timp ce pasăm cartofii. După ce am terminat de adăugat jumătate din cantitatea de lapte se poate adăuga și smântâna, iar apoi se toarnă și restul de lapte. Trebuie să obținem o cremă fină și pufoasă. La final se adaugă un vârf de cuțit de nucșoară. Spor la treabă și poftă bună!