Home » Cum să faci orice » Cum alegi corect cozonacul de Paște. Ingredientele de pe etichetă la care e bine să fii atent

Cum alegi corect cozonacul de Paște. Ingredientele de pe etichetă la care e bine să fii atent

Alexandru Cazacu / 20.04.2022, 09:49
Cum alegi corect cozonacul de Paște. Ingredientele de pe etichetă la care e bine să fii atent

Cozonacul este unul dintre preparatele tradiționale ce nu lipsește de pe mesele românilor de Paște. Deși majoritatea gospodinelor din România preferă să își coacă ele cozonacii, există și persoane care, din diferite motive, aleg să îi achiziționeze din comerț. Dacă și tu obișnuiești să faci acest lucru, în rândurile de mai jos vei afla cum să alegi corect cozonacul de Paște. Pentru a face alegerea potrivită, trebuie să ai în vedere câteva detalii importante.

Cum alegi corect cozonacul de Paște

Iată că mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar multe dintre gospodine își fac deja planuri cu privire la ce vor pune pe masă cu ocazia sărbătorilor pascale. După cum am menționat și anterior, cozonacul este unul dintre preparatele preferate ale românilor de sărbători, însă nu toată lumea știe să facă acest minunat desert. Așa că, unii oameni aleg să îl cumpere de la magazin.

Ei bine, în cazul în care suntem nevoiți să cumpărăm cozonacii, pentru a ne asigura că facem alegerea corespunzătoare, trebuie să fim atenți la anumite ingrediente de pe etichetă. Spunem acest lucru, deoarece cozonacii din comerț pot conține și unele substanțe cu rol de conservant. Află în continuare cum alegi corect cozonacul de Paște și ce recomandă specialiștii din acest punct de vedere.

Cum alegi corect cozonacul de Paște
Cum alegi corect cozonacul de Paște. Ingredientele de pe etichetă la care e bine să fii atent

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi cozonacul de Paște

Specialiștii ne recomandă să verificăm ingredientele produsului respectiv, dar și termenul de valabilitate a acestuia. De asemenea, este indicat să fim atenți și la ordinea ingredientelor. Se pare că acestea sunt enumerate în funcție de cantitatea folosită la prepararea acelui produs.

De pildă, dacă zahărul este printre primele trei ingrediente enumerate, este posibil ca produsul să conțină cantități mari de zahăr. Totodată, trebuie să fim atenți și la conservanți, coloranți, îndulcitori și potențiatori de gust.

„Din lista de ingrediente a  oricărui produs ar trebui să acordăm o atenție mai mare existenței unor substanțe precum monoglutamatul de sodiu, nitritul de sodiu, benzoatul de sodiu, sorbatul de potasiu, difosfatul, siropul de porumb, îndulcitorii artificiali (pentru fiecare îndulcitor există o cantitate zilnică recomandată, diferită, de la tip la tip, care este sigură din punct de vedere al sănătății).

De pe lista coloranților alimentari, albastru brilliant, roșu allura, tartrazina și galbenul auriu par să fie asociați cu apariția alergiilor. Eritrozina sau roșu 3, tot un colorant, în unele studii efectuate pe animale, a crescut riscul apariției tumorilor tiroidiene”, explică dr. Mihaela Posea, potrivit celor de la Click!.

Ingrediente pe care e bine să le evităm

Cozonacii din comerț pot avea în compoziție diferiți aditivi alimentari (E-uri). Aceștia sunt adăugați pentru gust, culoare, dar și pentru un termen de valabilitate mai mare. De exemplu, E170 (carbonat de calciu) este stabilizator, emulgator, regulator de aciditate și colorant. Conform celor de la InfoCons, consumul unor cantități prea mari din acest aditiv poate cauza, printre altele, vomă și dureri abdominale.

De asemenea, în unele dulciuri mai poate fi prezent și E171 (dioxid de titan). Acest colorant alimentar alb a fost interzis în Uniunea Europeană începând din 2022, mai scrie sursa citată.