Home » Cum să faci orice » Cum faci cel mai bun piure de cartofi. Secretul dezvăluit chiar de chef Florin Dumitrescu care îl face pufos și gustos

Cum faci cel mai bun piure de cartofi. Secretul dezvăluit chiar de chef Florin Dumitrescu care îl face pufos și gustos

Alexandru Cazacu / 26.01.2022, 09:29
Cum faci cel mai bun piure de cartofi. Secretul dezvăluit chiar de chef Florin Dumitrescu care îl face pufos și gustos

Cu siguranță, toată lumea iubește celebra mâncare din cartofi fierți și zdrobiți, iar nu mulți sunt cei care ar refuza un piure de cartofi pufos și delicios. Dacă și ție îți place acest preparat, în rândurile de mai jos, noi îți vom spune cum să faci cel mai bun piure de cartofi. Haideți să vedem care este secretul celebrului bucătar de la „Chefi la cuțite”, Florin Dumitrescu.

Cum faci cel mai bun piure de cartofi

În caz că nu știați deja acest lucru, în cartea „The Art of Cookery” putem găsi cea mai veche rețetă de piure de cartofi. Faimoasa carte a fost redactată de Hannah Glasee, în 1747. La vremea respectivă, acest preparat se făcea doar din cartofi fierți, lapte, unt și sare, potrivit playtech.ro.

Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat mult de atunci, iar astăzi, pe lângă ingredientele principale, mulți experți în arta culinară mai adaugă diferite ierburi și condimente. Ei bine, în continuarea acestui articol, vei afla cum poți să faci cel mai bun piure de cartofi, folosindu-te doar de ingredientele clasice.

Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit rețeta de piure, cu care nu vei da greș. Haideți să vedem care este secretul celebrului bucătar.

Piure de cartofi – ingrediente

  • 5 – 6 cartofi
  • 300 ml lapte
  • 100 g unt
  • sare și piper.

Mod de preparare

Pentru început, într-o oală vom pune la fiert apa cu un praf de sare. Între timp, ne vom ocupa de cartofi. Așadar, spălăm și curățăm cartofii, iar când apa a început să fiarbă îi adăugăm în oală. Acum, într-o oală mai mică vom pune pe foc laptele și untul, pe care le vom lăsa până ating punctul de fierbere.

După ce ne-am asigurat că legumele sunt fierte corespunzător, stingem focul. Scurgem cartofii de apă și îi pasăm cu un zdrobitor pentru cartofi sau cu o furculiță. Apoi, adăugăm în piureul de cartofi câte un polonic din amestecul de lapte și unt, amestecând cu ajutorul unui tel. Este important să menționăm faptul că piureul nu trebuie să fie nici prea moale, dar nici prea ferm, așadar, vom adăuga lichid până când obținem consistența dorită.

Iată că am ajuns la finalul, iar tot ce mai avem de făcut este să potrivim totul de sare și piper și să ne bucurăm de gustul deosebit al acestui preparat. După cum am menționat și anterior, făcut după această rețetă piureul va ieși pufos și foarte gustos. Dacă v-a plăcut această rețetă, puteți încerca și rețeta de piure de cartofi de post din rândurile următoare.

Cum se face cel mai bun piure de cartofi
Cum se face cel mai bun piure de cartofi

Piure de cartofi de post

Ingrediente:

  • 600 g cartofi albi (făinoși)
  • 60 ml ulei măsline
  • nucșoară
  • sare și piper.

Mod de preparare

Mai întâi, vom spăla și curăța cartofii, după care îi tăiem în cuburi potrivite. Punem cartofii într-o oală, turnăm peste aceștia apă cât să-i acopere și adăugăm o linguriță de sare.

Cartofii îi vom fierbe până când furculița în ei, însă trebuie să fie încă fermi, adică să nu îi fierbem  prea mult. După ce cartofii au fiert, îi scurgem de lichid (nu aruncăm apa în care au fiert) și îi pasăm cu cu un zdrobitor sau cu o furculiță.

Adăugăm în piure uleiul de măsline, puțină nucșoară, potrivim de sare și piper sare și amestecăm bine toate ingredientele. Dacă este nevoie, subțiem piureul cu puțin din lichidul pe care l-am păstrat.