Home » Cum să faci orice » Cum gătești corect creveții și cum trebuie să fie decorticați

Cum gătești corect creveții și cum trebuie să fie decorticați

Alexandru Cazacu / 13.10.2021, 09:52
Cum gătești corect creveții și cum trebuie să fie decorticați

Cel mai probabil, putem găsi crevete la majoritatea supermarketurilor. Acestea animale marine sunt perfecte pentru cei care vor să slăbească, pentru că au un conținut bogat de proteine, însă nu conțin grăsimi. Află în continuarea acestui articol cum se gătesc corect creveții și cum trebuie decorticați.

Cum se curăță corect și ușor creveții

Chiar dacă nu consumăm cochilia, îi putem găti și fără să o înlăturăm. În acest fel ei vor avea un gust mai intens și vor fi de asemenea mai suculenți. În caz că vrei totuși să îi cureți, trebuie să știi că nu e greu să faci acest lucru. Mai exact, vom îndepărta cochilia și crestăm ușor spatele crevetelui, înlăturând cu grijă intestinul, începând de la zona unde se termină capul până spre coadă. Acum trebuie doar să clătim bine interiorul crevetelui cu apă.

Cu toate acestea, poți să înlături cochilia și să păstrezi codița. Asta deoarece, în unele cazuri, crevetele se mănâncă cu mâna și îți va fi mai ușor de manevrat. Dacă sunt gătiți în diferite preparate pe care le mânăm cu furculița, atunci vom îndepărta și codițele. Ei bine, ambele variante sunt corecte, numai că trebuie să ții cont de rețeta pe care o prepari. Acestea fiind spuse, hai să vedem și poți să gătești crevetele.

Creveți pe grătar

Chiar dacă este foarte ușor să îi gătești în acest fel, creveții la grătar sunt cu totul și cu totul deosebiți. Pentru asezonarea acestora, puteți folosi condimentele preferate sau puteți face o combinație de condimente, ulei și zeamă de lămâie. Așadar, după ce i-ai curățat și condimentat, înfige creveții pe bețișoare pentru frigărui și pune-i pe grătarul încins pentru 2-3 minute pe fiecare parte.

Cum gătești corect creveții
Cum gătești corect creveții

Mod de preparare

Cu toate că majoritatea oamenilor sunt de părere că gustul creveților este perfect fără ca aceștia să fie marinați, puteți încerca o marinată făcută special în acest sens. Acestea animale marine vor absoarbe sosul foarte rapid (în aproximativ 15 minute). Iată cum se prepară aceasta.

Într-un bol punem 500 g de creveții decorticați și eviscerați. Peste aceștia turnăm zeama de la 1 lămâie, o legătură de pătrunjel tocat mărunt, o linguriță de boia de ardei, 1 linguriță de usturoi pudră, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Amestecăm bine creveții și condimentele și le lăsăm pentru aproximativ 15 – 20 de minute. După ce am făcut toate acestea, așezăm creveții pentru bețele pentru frigărui îi dăm pe grătarul încins pentru 2-3 min pe fiecare parte.

Informații utile pentru prepararea creveților

Dacă ți-am făcut poftă de creveți și ai decis să faci și tu, trebuie să știi că la prepararea acestora este bine să ai în vedere câteva reguli simple. Mai exact, atunci când cumperi creveți proaspeți, lasă-i până termini de făcut cumpărăturile și adaugă-i în coș spre final. De asemenea, este indicat să-i păstrezi la rece până ajungi acasă, pentru că toxiinfecțiile alimentare cu fructe de mare sunt destul de periculoase.

Totodată, înainte de preparare, ai grijă să îi speli bine cu apă rece și gătește-i cât poți de repede, deoarece nu este indicat ca aceștia să stea prea mult timp în frigider.