Peștele este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de carne. Bogat în grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6, acesta este și o sursă importantă de proteine. Așadar, trebuie inclus cât mai des în alimentația noastră. În acest articol vei afla cum să gătești corect peștele pentru a ieși suculent și pentru a nu se lipi de tigaie. Iată sfaturile unui chef celebru.
Peștele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă. Acesta ar trebui să fie consumat cu regularitate cel puțin de 2-3 ori pe săptămână. Pe lângă faptul că este un un aliment foarte sănătos, peștele necesită și un timp foarte scurt de preparare. În maximum 10 minute pot fi gata cam toate tipurile de pește sau fructe de mare. Mai ales cele filetate sau gata curățate direct în magazin. Nu mai rămâne decât să fie asezonat cu condimentele preferate și să fie pus la tigaie, grătar abur.
Dar hai să aflăm cum se gătește corect peștele, potrivit lui Chef Joseph Hadad. Așadar, acesta vine, pentru început cu un sfat general. Dacă găsești o anumită rețetă și vrei să o faci, dar nu ai tipul de pește respectiv, îl poți înlocui cu un alt timp. Însă, atenție: nu contează soiul în sine, ci tipul de pește, forma sa și bucata folosită. Alege pești de dimensiuni apropiate, cu fileuri de grosimi similare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]De asemenea, trebuie să ții cont și de proveniența acestuia, pentru a nu perverti gustul. Nu folosi pești de apă dulce în locul celor de apă sărată și viceversa. Același lucru este valabil și în cazul peștilor grași și slabi care automat au timpi diferiți de gătire, chiar proceduri ușor diferite, cât și gusturi diferite.
Dacă pielea este bine curățată de solzi, ea este comestibilă. Așa că dacă alegi să cumperi fileurile sau rondelele cu piele pe ele, poți liniștit să o păstrezi la gătire. În cazul fileurilor, atunci când se pun la gătit, ele trebuie așezat în așa fel încât pielea să ia prima dată contact cu sursa de căldură. Și pentru ca aceasta să nu se lipească de tigaie sau grătar, poți unde cu foarte puțină grăsime suprafața, dar ai grijă și să încingi bine tigaia sau grătarul înainte de a pune peștele. Un alt truc este să dai peștele prin puțină făină înainte de a-l pune la gătit.
Iar pentru ca acesta să fie suculent, gustos și cât mai compact în farfurie, ai grijă să nu nu îl gătești prea tare. Ia-l de pe foc atunci când carnea începe să devină opacă. ÎN caz contrar, carnea de pește se va usca și se va rupe atunci când o vei lua din tigaie. Pentru asta, utilizează o spatulă suficient de mare și, eventual, flexibilă, care să te ajute să scoateți fileul cât mai frumos în farfurie.