Home » Cum să faci orice » Cum înveți ușor și rapid o limbă străină. 10 obiceiuri zilnice de mare folos

Cum înveți ușor și rapid o limbă străină. 10 obiceiuri zilnice de mare folos

Ileana Mladinoiu / 22.01.2022, 13:42
Cum înveți ușor și rapid o limbă străină. 10 obiceiuri zilnice de mare folos

Învățarea unei limbi străine înseamnă, de fapt, deschiderea către lume, către alte moduri de a fi și de a face. Printr-o limbă, alta decât cea maternă, poți descoperi o țară, o cultură, un alt fel de a gândi, de a trăi, noi orizonturi. Ca să nu mai vorbim despre faptul că o limbă străină este utilă pe piața muncii, s-a internaționalizat.

Cum poți să înveți rapid și ușor o limbă străină. 10 obiceiuri zilnice care te pot ajuta

Există multe metode care promit în doar câteva săptămâni fluență în vorbirea unei limbi străine, deși, pentru stăpânirea corectă a acelei limbi, e nevoie de mai mult timp. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să te înarmezi cu răbdare și, mai ales, să fii motivat. Studiile demonstrează că vârsta ideală la care se poate învăța bine o altă limbă ar fi în jur de 10 ani, ca apoi să se lucreze/practice regulat.

Găsește motivația și păstreaz-o

Învățarea unei limbi străine necesită timp. Roma nu a fost creată într-o zi, așa că ai nevoie de răbdare. Cu metode potrivite, totul e ușor. Ieși puțin din zona ta de confort și pornește la drum. Conștientizează zilnic de unde vine dorința de a învăța. Vrei să călătorești în interes de serviciu sau pur și simplu să te plimbi. Vrei să te uiți la filmele preferate în versiune originală, fără a fi nevoie să vezi subtitrarea, rămâi motivat pe tot parcursul procesului de învățare.

Distrează-te în timp ce înveți o altă limbă

Procedând astfel îți vei aminti mai bine dacă îți place ceea ce faci. Uneori, învățarea împreună cu alții te poate stimula și determina să te autodepășești. Găsește pe cineva care ar dori să învețe aceeași limbă ca tine și lucrează cu el.

Scufundă-te aproape total în limba străină

Ideal ar fi să mergi într-o țară a cărei limbă principală este exact cea pe care ți-ai propus să o înveți. Ce e mai bine decât să fii în Franța pentru a învăța limba franceză sau în Japonia pentru japoneză! Această opțiune este uneori dificil de realizat. De aceea, nimic nu te împiedică să te cufunzi la maxim în propria casă, unde să te înconjuri de aplicații și să intri în asociații care oferă schimburi de limbi online. De îndată ce nivelul îți permite, încearcă să gândești în limba respectivă.

Reține că nu trebuie să-ți fie teamă că faci greșeli. Începutul poate fi cu greșeli de gramatică sau chiar de vocabular. Greșelile fac parte din învățare.

Cum să înveți ușor o limbă străină
Cum să înveți ușor o limbă străină

Antrenează-te în mod regulat

Este mult mai eficientă învățarea unei limbi străine atunci când îți rezervi 15-20 de minute zilnic, decât o jumătate de zi în fiecare săptămână. Important este să găsești rutina care ți se potrivește. Un podcast la micul dejun, o carte în transportul public, un serial înainte de culcare. Sunt metode variate planificate într-un ritm de lucru.

Ele se vor transforma într-un fel de ritual în urma căruia vei constata progrese. Poți, de
asemenea, seta telefonul, dispozitivele electronice în limba pe care tocmai o înveți.

Nu accelera ritmul învățării

Este o capcană. Mai întâi pune-ți întrebări în legătură cu subiectele cărora să le acorzi prioritate. Dacă o faci pentru job, nu trebuie să înveți rapid culorile sau numele animalelor de la o fermă, să zicem.

Pentru o călătorie obișnuită, ai nevoie de vocabularul de zi cu structuri recurente. Te va ajuta să găsești ușor drumul și să discuți cu localnicii. Ascultă o carte audio în timp ce o citești, creierul asimilează pronunția cu scrierea. Începe cu una cunoscută deja pentru a urmări mai ușor intriga. Este o tehnică utilizată pentru un schimb universitar.

Notează pe un caiet sau pe smarthone

Pe măsură ce auzi cuvinte noi, interesante, notează-le. Seara, fă-ți timp să cauți traducerea exactă, contextul în care să le folosești. Apoi refolosește cuvintele noi în alte contexte. Vocabularul se îmbogățește treptat. Învățatul în timp ce scrii pe o agendă de lucru, și nu la calculator, este recomandat.

Concret, cum înveți rapid și ușor o limbă străină

Începe cu propoziții

Folosește câțiva termeni și expresii cheie, concentrează-te pe 10/20 de propoziții de bază.

Comunicarea joacă un rol important

Comunicarea este utilă antrenamentului mușchilor în privința noilor foneme, ca și cum ai învăța un sport nou. Exersează vorbirea, pentru a te simți confortabil când te exprimi.

Învață sunetele înainte de a citi

Antrenezi astfel urechea. Sunt mijloace audio, video care te introduc în universul sonor al altor limbi străine. Deschide televizorul la o emisiune de pe Tv 5 sau variază metodele.

Puneți note pentru fiecare pas și bucură-te

Să nu abandonezi călătoria, exersează zilnic, bucurându-te citind sau ascultând măcar o melodie în limba respectivă. Cântă odată cu artistul, notează o expresie care ți-a plăcut. Dă-ți un test și puneți singur nota. Sună o prietenă care știe foarte bine limba străină. Vei fi uimită să te auzi. Și ea la fel. Vorbește cu un profesor de engleză/spaniolă/germană sau dacă nu cunoști niciunul, dă frâu liber imaginației. Oferă-ți șansa de a putea într-o zi să trăiești în altă parte a lumii.