Home » Life & Style » Care sunt cele 89 de cuvinte și expresii înțelese de câini

Care sunt cele 89 de cuvinte și expresii înțelese de câini

Ileana Mladinoiu / 03.01.2022, 10:10
Care sunt cele 89 de cuvinte și expresii înțelese de câini

Cu certitudine, mulți ne-am întrebat dacă companionul nostru, câinele, este capabil să înțeleagă cuvintele pe care le rostim și cu ajutorul lor să execute ordinele date. Un nou studiu sugerează că, într-adevăr, un câine obișnuit poate răspunde în mod constant la 89 de cuvinte sau fraze. Modul în care câinele a ajuns să înțeleagă nuanțele limbajului uman este impresionant pentru un animal care nu vorbește.

Cuvinte și expresii înțelese de câini

La doar o fracțiune de secundă după ce începem să rostim un cuvânt precum „plimbare”, câinii pot prezice și răspunde la ideea pe care vrem să o transmitem. Într-o oarecare măsură, ei pot aprecia chiar și tonul vocii noastre.

Cu toate acestea, vocabularul unui câine nu este în mod evident la fel de extins ca al nostru. Aproape jumătate din cele 89 de cuvinte care reies din studiu reprezintă un ordin, cum ar fi „stai” sau „pleacă”, dar și altele generale ca „așteaptă”, de exemplu,  sunt la de bine înțelese.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Cercetătorii au descoperit că cele mai inteligente exemplare au răspuns la peste 200 de cuvinte specifice, echivalând aproximativ cu vocabularul unui copil de doi ani. Desigur, un câine nu rostește aceste cuvinte așa cum ar face un copil, dar patrupedele par să răspundă la anumite cuvinte în moduri specifice și consecvente, sugerând că au un anumit nivel de înțelegere a limbajului nostru.

Rezultatele studiului se bazează pe o listă prestabilită de cuvinte, folosită de obicei de părinți pentru a evalua vocabularul copiilor. Acesta din urmă a fost dat la 165 de proprietari de câini, rase, vârste și profesii diferite (de exemplu, un câine militar).

De ce reacționează câinii la anumite cuvinte

În timp ce tipul de rasă și statutul profesional au un impact asupra nivelului de vocabular pe care un câine îl poate asimila, vârsta sa și calitățile proprietarului nu par să-l influențeze.

Studiile din trecut au arătat cum pot învăța câinii să răspundă la un număr incredibil de cuvinte dacă sunt antrenați intens. În 2004, un Border Collie, pe nume Rico, învățase să recunoască peste 200 de obiecte, inclusiv jucării moi și mingi, doar auzindu-le numele.

În 2011, după trei ani de antrenament, un alt Border Collie dobândise un vocabular specific jucăriilor de peste 1.000 de cuvinte. Există și situații când câini deosebit de inteligenți pot învăța cuvinte noi după ce le-au auzit de câteva ori.

Test de vocabular pentru câinii domestici obișnuiți

Folosind formulare online, care se pot completa, autorii studiului pe care vi-l împărtășim le-au cerut proprietarilor de câini să raporteze cum au reacționat animalele lor de companie la 172 de cuvinte și expresii.

Pentru că cercetările anterioare asupra acestui test de vocabular la sugari au arătat că părinții își înțeleg copilul mai bine decât un străin, același lucru poate fi valabil și pentru animalele de companie.

În plus, oferind proprietarilor de câini o listă fixă ​​de cuvinte de testat, această metodă ajută la asigurarea faptului că ei nu uită unele, așa cum s-a întâmplat în studiile anterioare despre vocabularul canin, ce a dus la un lexic mediu de trei ori mai mic.

Proprietarii de câini care au participat la sondaj au fost rugați să evalueze reacția animalului lor de companie la anumite cuvinte și expresii pe o scară de la 0 la 5. Un scor de 0 însemna că tovarășul lor de companie nu a răspuns niciodată în mod specific sau consecvent la un cuvânt sau la o propoziție.

În schimb, un scor de cinci puncte însemna că animalul a reacționat des, chiar și atunci când cuvintele au fost rostite în locuri diferite și în tonuri diferite.

În total, zece cuvinte sau expresii au fost recunoscute în mod specific de peste 90% dintre câini. Printre acestea se numără: numele câinelui, „stai”, „fată bună/băiat bun”, „vino”, „așteaptă”, „nu”, „da”, „pleacă”.

Expresii complexe pe care le recunosc

Doar câțiva câini rari ar putea răspunde în mod specific la cuvinte și expresii mai complexe, cum ar fi: „șterge-ți picioarele”, „șoptește”, „tare”, „lemn”, precum și la numele plimbătorului de câini, grădiniței, îngrijitorului etc.

Proprietarii de câini au avut și opțiunea de a adăuga alte expresii. Cei care au adăugat cel mai mult au avut, în general, mai mulți câini dresați decât media stăpânilor.

Acești câini profesioniști, precum cei dresați să lucreze cu armata, forțele de ordine sau operațiunile de căutare și salvare, au un vocabular de 1,5 ori mai mare decât cei fără pregătire specială.

Având în vedere subiectivitatea interpretării și înțelegerii comportamentului câinilor, rezultatele studiului actual se încadrează în unele limite. Totuși, este un prim pas și evidențiază o modalitate potențială pentru oamenii de știință de a măsura reacțiile câinilor la limbajul uman.

Prin luarea de eșantioane mai mari, acest instrument ar putea ajuta la identificarea cuvintelor care au cel mai probabil răspuns.

„Cu cercetări suplimentare, acest mod de a proceda ar putea deveni un instrument de cercetare eficient și economic pentru a identifica unele dintre abilitățile lor și poate ajuta la prezicerea rapidă a potențialului anumitor câini pentru diferite ocupații”, concluzionează autorii studiului.