Home » Cum să faci orice » Cum poți să cureți chiuveta, în funcție de material. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cum poți să cureți chiuveta, în funcție de material. Cele mai simple și eficiente trucuri

Alexandru Cazacu / 27.03.2022, 15:02
Cum poți să cureți chiuveta, în funcție de material. Cele mai simple și eficiente trucuri

Vrem, nu vrem, chiuveta noastră se murdărește, oricât de mult am încerca să evităm acest lucru. La urma urmei, bucătăria este o zonă de lucru, un spațiu pentru a pregăti mâncarea. Suprafețele din bucătărie trebuie să facă față multor lucruri, iar acest lucru este valabil și pentru chiuvetă. Află în rândurile următoare cum poți să cureți chiuveta în funcție de materialul din care este făcută.

Cum poți să cureți chiuveta, în funcție de material

Chiuveta nu se curăță singură, așa că această sarcină îți revine ție, iar de multe ori nu este una foarte ușoară, mai ales dacă nu știi ce să faci. În plus, în funcție de materialul din care chiuveta este făcută, recomandările pentru curățarea acesteia sunt diferite. Așadar, noi îți vom spune cum poți să cureți chiuveta, în funcție de material.

Cum cureți chiuveta din fontă, porțelan sau argilă

În toate aceste situații, specialiștii ne recomandă să nu folosim înălbitor sau substanțe de curățare abrazive și agresive, deoarece putem deteriora finisajul emailat al chiuvetei. În schimb, pentru a îndepărta petele care nu vor să iasă sub nicio formă, putem folosi detergent de vase obișnuit.

Tot ceea ce trebuie să faci este să torni destul detergent pe suprafața pătată și să îl lași să acționeze pentru câteva minute. Apoi, adaugă deasupra un amestec de apă și bicarbonat. Acum freacă ușor cu un burete de vase.

Cum să cureți chiuveta din oțel inoxidabil

Acest tip de chiuvetă este puțin mai ieftină decât cele prezentate mai sus, dar și mai ușor de curățat. Cu toate acestea, un dezavantaj ar fi faptul că se zgârie mai ușor. Fiind realizată din metal, la curățarea ei poți folosi substanțe de curățare mai puternice. În timp ce speli chiuveta din oțel inoxidabil, folosește apă fierbinte și o cârpă moale, pentru a nu o zgâria.

Cum să cureți chiuveta
Cum poți să cureți chiuveta, în funcție de material

Cum cureți chiuveta din aluminiu

Pentru curățarea acesteia va trebui să folosești un detergent lichid de vase mai blând. Pe de altă parte, clorul sau înălbitorul trebuie evitate, deoarece pot duce la înnegrirea chiuvetei de aluminiu. Așa că, poți îndepărta petele cu borax. Cu ajutorul acestei substanțe chimice vei face chiuveta să strălucească, dar o vei și igieniza.

Curățarea chiuvetelor de granit

Spălarea zilnică este cea mai eficientă metodă de întreținere a acestui tip de chiuvete. Pe granit se pot impregna foarte ușor petele de grăsime, depunerile de calcar sau alte reziduuri de mâncare. Așadar, este bine să le îndepărtezi imediat, înainte să-și pună „amprenta” pe chiuveta ta.

Curățarea chiuvetei de acril

Cum să cureți chiuveta de acril? Ei bine, fiind realizate dintr-un material asemănător plasticului, chiuvetele de acril sunt destul de accesibile ca preț, însă se zgârie extrem de ușor. În general, curățarea lor nu este dificilă, însă nu trebuie să folosești rigide și să nu freci energic și cu putere. Cea mai ușoară metodă de curățare a chiuvetelor de acest tip implică umplerea lor cu o apă, în care să torni puțin clor. Lasă amestecul să își facă efectul, apoi golește chiuveta și freacă ușor cu o cârpă moale pe suprafețele pătate.