Home » Cum să faci orice » Cum poți să cureți cuptorul de grăsime. 7 trucuri și metode banale cu rezultate uimitoare

Cum poți să cureți cuptorul de grăsime. 7 trucuri și metode banale cu rezultate uimitoare

Cojocaru Cristian / 12.02.2022, 18:05
Cum poți să cureți cuptorul de grăsime. 7 trucuri și metode banale cu rezultate uimitoare

Curățarea cuptorului poate fi o sarcină de-a dreptul grea. Indiferent că îl utilizezi ocazional sau gătești mese copioase în fiecare seară, este bine să menții cuptorul perfect curat tot timpul. Cu toate că faci tot posibilul pentru a curăța cea mai mică mizerie pe măsură ce apare, cuptoarele au nevoie de o curățare profundă și minuțioasă periodic. Află cum poți să cureți cuptorul cu ajutorul unor trucuri simple.

Cele mai simple trucuri pe care le poți utiliza să îți cureți cuptorul

Pentru a evita ca această sarcină să devină una de-a dreptul copleșitoare, iată câteva dintre cele mai bune trucuri de curățare a cuptorului pentru a scăpa de murdărie și grăsimile acumulate, indiferent că este vorba despre un cuptor pe gaz sau unul electric.

Bicarbonat de sodiu și oțet

În eventualitatea în care cuptorul este murdar și nu ai la îndemână o sticlă cu detergent speccială pentru cuptor, poți apela la o soluție complet naturală. Utilizează o combinație de oțet și bicarbonat de sodiu. Amestecă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu apă pentru a crea o pastă. Aplică pasta respectivă în cuptor pe partea de jos precum și pe pereții laterali și interiorul din sticlă al cuptorului, dar evită elementele de încălzire.

Lasă acest amestec să acționeze pentru cel puțin două ore. Utilizează apoi o sticlă cu pulverizator pe care trebuie să o umpli pe jumătate cu apă și cealaltă jumătate cu oțet alb. Pulverizează amestecul peste pasta cu bicarbonat de sodiu. Acidul din oțet va reacționa apoi cu bicarbonatul de sodiu, făcând o spumă. Această acțiune ajută la îndepărtarea petelor de mâncare arsă din cuptor. După ce ai lăsat alte 30 de minute să acționeze, utilizează o spatulă din cauciuc și o cârpă pentru a îndepărta amestecul respectiv. Finalizează acțiunea utilizâmnd o cârpă umedă.

Sarea este o soluție rapidă

Folosirea sării este o modalitate rapidă, ieftină și ușoară de a curăța cuptorul. În timp ce coci, uneori ar putea exista scurgeri de la alimentele pe care le pregătești pe suprafața cuptorului. În acest caz, deschide rapid cuptorul și pune puțină sare pe scurgerile respective. După ce cuptorul s-a răcit, vei putea să îndepărtezi mai ușor acea pată decât în mod normal.

Abur cu oțet

Poți curăța cuptorul folosind apă fierbinte și oțet. Această soluție este absorbită de murdărie care ulterior se înmoaie, fiind mult mai ușor de curățat cu ajutorul unei cârpe. Începe acest proces prin a fierbe o treime dintr-o oală cu apă pe aragaz. Odată ce apa a început să fiarbă adaugă o cantitate egală de oțet alb. Lasă compoziția să fiarbă pentru încă 30 de secunde. Ia apoi oala de pe aragaz și pune-o în cuptor, după care închide ușa acestuia. Nu porni cuptorul, ci lasă vasul să stea accolo pentru o perioadă de 45 – 60 d eminute. După aceea, poți începe să cureți suprafața utilizând o cârpă și săpun.

cureți cuptorul
Foloseste unul dintre aceste trucuri pentru a-ti curata cuptorul si uita de produsele de curatenie

Apă și lămâie

Puțină apă și două lămâi este tot ce ai nevoie pentru a curăța cuptorul. Ia o tigaie, umple-o cu apă și adaugă sucul a două lămâi. Poți adăuga eventual și jumătățile de lămâie în tigaie. Introdu tigaia respectivă în cuptor și pornește-l. Asigură-te că lași apa să fiarbă înainte de a scoate tigaia. Aburul rezultat va elimina murdăria și grăsimea din interiorul cuptorului și te va ajuta să le îndepărtezi mai ușor. Asigură-te că vei lăsa cuptorul să se răcească înainte de a-l șterge cu o cârpă umedă.

Periuța de dinți pentru colțuri

Mulți dintre noi folosesc o periuță de dinți veche pentru a curăța baia, dar este utilă și pentru bucătărie. Toate acele zone și colțuri greu accesibile din cuptor sunt greu de curățat. Cu toate acestea, poți gestiona cu ușurință această problemă folosind o periuță de dinți veche. Doar scufundă periuța de dinți în orice soluție de curățare și vei fi uimit de cât de ușoară va fi curățarea acelor colțuri.

Curăță rafturile cuptorului din cadă

Dimensiunea și forma incomodă a raftului pentru cuptor înseamnă că acestea sunt adesea neglijate atunci când vine vorba de curățare. Cea mai bună abordare este să înmoi rafturile în cadă. Înainte de a începe procesul, căptușește cada cu prosoape vechi, astfel încât să nu se zgârie. Apoi umple cada cu apă și aruncă o tabletă pentru mașina de spălat vase. Tabletele pentru mașina de spălat vase fac o treabă grozavă în curățarea vaselor, așa că nu există niciun motiv pentru care să nu facă o treabă la fel de bună cu rafturile cuptorului.

Pune rafturile și asigură-te că sunt complet scufundate. Lăsă-le câteva ore sau, ideal, peste noapte. După înmuiere, folosește vechea periuță de dinți pentru a îndepărta orice resturi alimentare lipite. Scoate rafturile din cadă și clătește-le cu apă caldă. Nu uita să cureți cada după ce ai terminat întregul proces.

Începe întotdeauna prin a aspira

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a-ți curăța cuptorul, începe prin a aspira murdăria, praful, firimiturile și resturile. Poți utiliza furtunul de aspirare, iar dacă un aspirator normal ți se pare prea greu de utilizat în spațiul strâmt, poți opta pentru un aspirator de mână care se va dovedi foarte eficient și ușor de utilizat.