Home » Cum să faci orice » Cum poți să devii mecanic de locomotivă, în 2022, și ce trebuie să știi despre această meserie

Cum poți să devii mecanic de locomotivă, în 2022, și ce trebuie să știi despre această meserie

Alexandru Cazacu / 02.08.2022, 11:08
Cum poți să devii mecanic de locomotivă, în 2022, și ce trebuie să știi despre această meserie

Deși poate părea ușor să fii mecanic de locomotivă, realitatea este cu totul și cu totul diferită. De fapt, această meserie era denumită cândva „a doua armată a țării”, așa că vă puteți da seama că nu este deloc ușor să o practici. Cu toate acestea, în continuare noi îți vom spune cum poți să devii mecanic de locomotivă și multe alte lucruri despre această meserie.

Cum poți deveni mecanic de locomotivă, în 2022

În țara noastră, muncitorii calificați din sectorul feroviar sunt din ce în ce mai puțini. Ba chiar mai mult de atât, majoritatea dintre aceștia au vârste destul de înaintate, de peste 45-50 de ani. Asta deoarece în ziua de azi tinerii preferă munca la birou și nu se înghesuie să își desfășoare activitatea în acest sector.

Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care salariile oferite în acest domeniu sunt destul de consistente. În caz că nu știați, un mecanic de tren încasează în medie aproximativ 4.000 – 5.000 lei pe lună. De fapt, salariul poate ajunge chiar și la 8.000 de lei, în funcție de experiență sau programul de lucru.

De menționat este faptul că oricine își dorește asta poate lucra în sectorul transportului feroviar de marfă. În plus, experiența nu este necesară la angajare, pentru că angajatorul asigură formarea profesională în domeniu. În schimb, există o condiție pe care trebuie să o îndeplinească cei care doresc să lucreze în acest domeniu. Mai exact, este necesar să fii absolvent de 12 clase.

Documente necesare pentru calificarea în meseria de mecanic de locomotivă

De asemenea, pentru a ajunge mecanic de locomotivă va trebui să te înscrii și să urmezi un curs de calificare în această meserie. Pentru a face aceste lucruri vei avea nevoie de o seri de documente, iar aceste sunt următoarele:

  • cerere de înscriere la curs;
  • copie după documentul de identitate;
  • copie după certificat de naștere;
  • copie după actele de studii;
  • aviz medical și psihologic emise de către o unitate medicală acreditată de Ministerul Transporturilor;
  • adeverință de la medicul de familie.

Este important să menționăm faptul că, de ultimele două documente menționate veți avea nevoie după interviul de angajare.

Cum poți să devii mecanic de locomotivă
Cum poți să devii mecanic de locomotivă, în 2022

Cum obții certificatul de calificare

Dacă deții toate aptitudinile necesare (acestea vor fi verificate de către angajator, pe baza interviului, dar și prin examen medical și psihologic la clinicile dedicate siguranței transportului feroviar) poți să participi la cursurile de calificare în meseria de mecanic de locomotivă.

La finalul cursului, candidatul va susține un examen pe care va trebui să-l ia. Este, de asemenea, important să menționăm și faptul că, certificatul obținut astfel este recunoscut în toată Uniunea Europeană. Pe toată această perioadă, angajatorul va plăti candidaților salariul aferent unui muncitor necalificat. De asemenea, candidatul va beneficia de bonuri de masă, iar cheltuielile de transport vor fi suportate tot de către angajator, potrivit Libertatea.

De menționat este și faptul că, după primul an de pregătire, în care se pune accent pe studiul teoretic și câteva luni de practică, vei putea lucra în cadrul companiei ce ți-a asigurat formarea profesională în acest domeniu.