Home » Cum să faci orice » Cum poți să scrii cu diacritice dacă folosești Windows 10 sau MacOS

Cum poți să scrii cu diacritice dacă folosești Windows 10 sau MacOS

Alexandru Cazacu / 13.07.2021, 10:48
Cum poți să scrii cu diacritice dacă folosești Windows 10 sau MacOS

De multe ori, atunci când scriem la calculator sau laptop, suntem nevoiți să folosim diacriticele. În următoarele rânduri, noi îți vom spune cum poți să scrii cu diacritice dacă folosești Windows 10 sau sistemul de operare MacOS.

Cum poți să scrii cu diacritice dacă folosești Windows 10

Mai întâi, este important să menționăm faptul că, pentru a scrie cu diacritice pe un computer cu un sistem de operare Windows 10, trebuie să activăm limba română. Iată cum poți face acest lucru:

  • Din meniul ”Start”, selectează Settings > Time & Language
  • Selectează Language > Add a preffered language
  • Mai departe, selectează limba romană și apoi instalare
  • După ce ai instalat limba romană o să apară mesajul ”Language pack installed”
  • Acum, trebuie să apeși pe ”Add a keyboard” și să selectezi ”Romanian (standard)”.

Așadar, pentru a scrie cu diacritice pe un laptop sau PC cu Windows 10 instalat, trebuie să apeși pe tastele [ ] ; ‘ \ pentru că acestea se folosesc pentru a scrie literele ă î ș ț â.

După ce ai făcut toate aceste lucruri și ai activat pe laptop sau pe calculator limba română, scrie ceva pentru a verifica dacă instalarea s-a făcut corect. Dacă ți se pare că ceva nu este în regulă, trebuie să verifici dacă tastatura este schimbată și apare în bara de activități, în colțul din dreapta jos. În cazul în care nu a apărut, atunci dă un click dreapta pe dată și oră > ”Taskbar settings” > ”Turn system icons on or off”. Acolo te asigura că input indicator este pornit.

Cum scrii cu diacritice pe laptop sau calculator
Cum scrii cu diacritice pe laptop sau calculator cu MacOS

Cum poți să scrii cu diacritice dacă folosești MacOS

În ultima vreme, computerele care utilizează sistemul de operare dezvoltat de cei de la Apple, MacOS, au devenit din ce în ce mai des întâlnite. Așadar, dacă deții un astfel de dispozitiv și vrei să scrii cu diacritice, noi îți vom spune în următoarele rânduri, cum poți să faci acest lucru.

Așadar, dacă folosești un dispozitiv cu MacOS și trebuie să scrii cu diacritice, trebuie să știi că nu este foarte greu. Tot ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași simpli. Iată care sunt aceștia:

  • Ca și în cazul Windows 10, mai întâi vom selecta limba română
  • Din meniul ”System Preferences” selectează Language & Region, apoi selectează Romanian (standard).

După ce ai făcut toate acestea, trebuie să știi că pentru a scrie cu diacritice pe un dispozitiv cu MacOS instalat, trebuie să folosești tastele [ ] ; ‘ \ deoarece acestea activează ă î ș ț â. De fapt, sunt aceleași taste ca și la Windows, în concluzie, cei care se vor schimba între cele două sisteme de operare nu vor avea mari greutăți.

Este de asemenea foarte important să menționăm faptul că, în ambele situații, atât în cazul Windows 10, cât și pentru sistemul de operare MacOS, modificările aduse vor fi aplicate după repornirea computerului. Așadar, trebuie să te asiguri că ai făcut și acest lucru.

După cum spuneam și mai sus, nu este foarte greu să scrii cu diacritice, cu toate acestea va trebui să te obișnuiești să scrii cu noile taste.