Home » Cum să faci orice » Cum poți verifica dacă banii pe care îi ai sunt falși sau nu. Aplicația care îți arată clar

Cum poți verifica dacă banii pe care îi ai sunt falși sau nu. Aplicația care îți arată clar

Cojocaru Cristian / 28.03.2022, 17:34
Cum poți verifica dacă banii pe care îi ai sunt falși sau nu. Aplicația care îți arată clar

Cu toate că în prezent nu mai utilizăm banii fizici, în continuare aceștia se află în circulație. Unele persoane au îndeletiniciri de a falsifica bancnotele și a le pune în uz. Află cum poți verifica dacă banii pe care îi ai sunt falși, prin simpla utilizare a unei aplicații mobile dezvoltată de BNR.

Aplicația cu care poți verifica dacă banii sunt falși

În epoca vitezei, tehnologia ocupă un loc foarte important în societatea actuală. Acest lucru a determinat ca banii virtuali să fie din ce în ce mai utilizați, în detrimentul celor fizici. Cu toate acestea, în continuare bancnotele sunt utilizate, cu precădere de către persoanele mai în vârstă.

Cei care se ocupă cu falsificarea banilor, în continuare profită de faptul că bancnotele sunt utilizate, astfel că aceștia falsifică banii care, tot pe baza tehnologiei actuale, sunt tot mai greu de depistat că sunt falși. De multe ori, persoane care au efectuat plăți în numerar, au aflat cu surprindere că banii pe care îi avea erau unii falși.

Din această cauză, specialiștii din domeniul bancar au creat o aplicație pe care o poate folosi oricine, în scopul de a verifica dacă banii sunt falși. Astfel și tu poți verifica oricând bancnotele pe care le ai în portofel, această aplicație fiind un real ajutor dezvoltat de către Banca Națională a României.

Dacă până acum, utilizam telefonul mobil pe post de card pentru a efectua plăți prin Apple Pay sau Google Pay, în prezent, telefonul mobil poate fi utilizat și pentru a detecta dacă banii pe care îi ai sunt falși. BNR a creat aplicația specială care se numește LeulRomânesc.

Această aplicație este disponibilă atât pentru utilizatorii de Apple iOS cât și pentru cei cu telefon Android, iar utilizatorii pot descoperi mai multe detalii despre bancnote, elemente de siguranță, precum și principalele elemente de design.

Aplicația de la BNR dispune de nenumărate funcții, astfel că utilizatorii acesteia pot observa cum ar trebui să arate o bancnotă atunci când este luminată din spate, precum și în cazul unei lămpi cu ultraviolete. De asemenea, ei vor putea beneficia de informații despre monedele care se află în circulație în prezent.

poți verifica banii falși
Aplicatia Leul Romanesc dezvoltata de BNR te ajuta sa depistezi banii falsi

Bancnotă cu chipul tău

Totodată, în aplicație, utilizatorii vor putea accesa o pagină unde pot găsi informații generale despre Banca Națională a României. În cazul celor care doresc și puțin divertisment, aplicația oferă acestora un joc interactiv, la finall căruia vor putea chiar crea o bancnotă personalizată cu chipul lor.

Aplicația Leul Românesc oferă și informații despre avantajele banilor din polimer (cei aflați în uz pe teritoriul României), în comparație cu banii din hârtie, preschimbarea monedelor și a bancnotelor vechi, dar și recomandări în cazul în care suspectezi că o bancnotă ar fi falsă.

Așadar, această aplicație îți va arăta cum poți verifica cu ajutorul telefonului tău, dacă banii respectivi sunt falși. Această aplicație este 100% gratuită și se recomandă utilizarea ei în cazul celor care lucrează cu bani numerar, fiind cazul comercianților, casierilor, dar și turiștilor care nu sunt familiarizați cu banii românești.

Aplicația prevede următoarele secțiuni:

  • Bancnote (elemente de siguranță și de design);
  • Monede;
  • Despre BNR;
  • Jocul portretelor – cei care ajung la final pot personaliza o bancnotă cu portretul propriu.

Această aplicație este disponibilă atât în limba română cât și engleză, precum și pe iOS și Android. Cei care au descărcat-o până acum, au găsit-o foarte utilă, având în vedere evaluările lor pozitive, care însumate acordă o notă de 4,3 din maximum de 5.

Fiecare bancnotă are următoarele elemente de siguranță:

  • fereastra transparentă;
  • filigranul;
  • firul de siguranță;
  • elementul de suprapunere.