Home » Cum să faci orice » Cum prepari rapid și ușor halva de casă. Rețetă și lista cu ingrediente

Cum prepari rapid și ușor halva de casă. Rețetă și lista cu ingrediente

Ileana Mladinoiu / 17.04.2021, 13:02
Cum prepari rapid și ușor halva de casă. Rețetă și lista cu ingrediente

Halvaua, unul dintre cele mai populare și mai parfumate produse de cofetărie din multe țări, provine din două tradiții culinare, cea turcă pe bază de tahini (pastă de susan) și cea indiană care conține griș.

La noi a fost adusă de către turci și a ajuns să fie cel mai căutat desert în perioada postului. Chiar dacă se găsește prin magazine sub diferite forme, de preferat să fie făcută în casă, după preferințele fiecăruia. Se prepară rapid, iar ingredientele folosite sunt variate.

Care sunt valorile nutritive ale desertului:

Halvaua este bogată în grăsimi: 22g, sodiu: 195 g, potasiu: 187 mg, glucide: 60 g, proteine: 12 g, ca: 33 mg, mg: 218 mg, fier: 4,5 mg, conține lipide, carbohidrați și alte zaharuri. În 100 grame de halva se găsesc circa 469 de calorii, vitaminele B6, C.

Halvaua poate fi preparată din tot felul de ingrediente: nuci, semințe de floarea- soarelui, cremă de tahini, griș, miere, ciocolată sau chiar unt, fistic, migdale, conform tradițiilor fiecărei culturi.

Cu toate că este bogată în zahăr, consumul de halva dă rapid senzația de sațietate. Pentru dieta de slăbit, va puteți delecta cu halva, dar cu măsură.

Cum prepari rapid și ușor halva de casă
Cum prepari rapid și ușor halva de casă

Tipuri de halva de casă și rețetele acestora:

1. Halva grecească din susan

Un site cunoscut deja utilizatorilor de internet, delicateseflorescu.ro, sau de către cei care pășesc pragul magazinelor lui Gheorghe Florescu, omul care a deschis, așa cum înțelegem din poveste, primul magazin de cafea gourmet din București, ne aduce în prim-plan și halvaua Kosmidi-Gavrili.

„Este una dintre cele mai renumite mărci de halva artizanală din Grecia și este produsă din 1924 în orașul Drapetsona. Este făcută din susan, nu din floarea-soarelui, și este produsă în mod tradițional fără chimicale, conservanți sau aditivi, într-o mare varietate de sortimente și arome, inclusiv unele moderne, cu fibre dietetice și ștevia”.

Ingrediente folosite:

  • 200 g zahăr
  • 100 ml apă
  • 340 g de tahini
  • sucul unei jumătăți de lămâie și aromă la alegere

Mod de preparare:

Puneți la fiert (115 grade) zahărul cu apa, sucul de lămâie si aromele preferate. Lăsați  să se răcească. Apoi, încălziți la 50 de grade 340 g de tahini. Adăugați la amestecul anterior, amestecând bine. De îndată ce aluatul începe să se întărească, frământați cu o lingură.

Se toarnă halvaua într-o formă de tort unsă cu puțin ulei și se dă la frigider timp de 36 de ore.

Halva greceasă de casă
Halva greceasă de casă

2. Halva cu griş

Se toarnă 400 ml de apă într-o cratiță, se adaugă 150 g zahăr, o coajă de lămâie și o jumătate de băț de scorțișoară. Se aduce la fierbere și se lasă zahărul să se topească complet. Se fierbe timp de 5 minute, acoperit.

Încălziți 75 ml ulei de porumb într-o altă cratiță, adăugați 150 g griș și lăsați să se gătească (trebuie sa amestecați constant). Se amestecă 25 g de migdale mărunțite și se continuă gătitul timp de 3 minute.

Opriți focul și filtrați siropul de zahăr (pentru a îndepărta scorțișoara și coaja de lămâie).  Se toarnă peste griș, amestecând continuu. Se lasă la fiert (siropul trebuie absorbit de gris).

Opriți focul și lăsați să stea 10 minute, după care se toarnă preparatul într-un recipient mic unde se lasă să se răcească complet. Se presară 10 g migdale și un praf de scorțișoară.

3. Halva cu cacao şi fistic – rețetă turcească

Andreea are o pagină de facebook cu rețete turcești. De acolo am listat ingredientele  acestui gen de halva de casă.

  • 350 gr de faina
  • 250 gr zahăr pudră
  • 4 linguri generoase de unt
  • 1 lingură de cacao
  • 50 gr fistic
  • 200 ml pastă de susan (tahini)

„Această rețetă merge și cu miez de seminte de floarea-soarelui, prăjite fără ulei, apoi puse in robot. Adăugăm ulei, mixăm bine până se obține o pastă. Pentru tahini procedeul este la fel. Se prăjeste susanul (făra ulei), se pune în robot cu ulei și se mixează”, precizează Andreea.

Ileana Mlădinoiu