Home » Cum să faci orice » Cum pui gogonelele la murat. Cum se aleg corect și ce ingrediente nu trebuie să lipsească din rețetă

Cum pui gogonelele la murat. Cum se aleg corect și ce ingrediente nu trebuie să lipsească din rețetă

Alexandru Cazacu / 06.11.2021, 11:28
Cum pui gogonelele la murat. Cum se aleg corect și ce ingrediente nu trebuie să lipsească din rețetă

Cu siguranță, majoritatea românilor adoră murăturile, iar printre printre cele mai îndrăgite de aceștia se numără și gogonelele murate. Așadar, dacă și tu vrei să pui gogonele la murat, noi îți vom spune în următoarele rânduri cum să faci acest lucru. Hai să vedem cum se aleg gogonelele pentru murat și ce ingrediente trebuie să adaugi pentru un preparat ca la carte.

Cum se aleg gogonelele și ce ingrediente nu trebuie să lipsească din rețetă

În primul rând, pentru ca gogonelele tale să iasă perfect, trebuie să știi cum să le alegi. Mai precis, atunci când mergi la piață să le cumperi trebuie să te asiguri că acestea sunt sănătoase și să nu prezinte urme de lovituri. În caz contrar, dacă punem gogonele stricate în borcan se vor strica și cele bune.

De asemenea, condimentele sunt foarte importante atunci când punem gogonele la murat. Pentru gogonele murate ca la carte, condimentele sunt esențiale și trebuie să fie proaspete. Alături de gogonele, multe gospodine pun în borcane și morcov, hrean, rădăcină de pătrunjel, boabe de piper și muștar. Totodată, este important să menționăm faptul că, la murături nu se pune sare iodată, ci grunjoasă. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se pun gogonelele murate și care sunt ingredientele de care avem nevoie.

Ingrediente:

  • gogonele
  • oțet
  • morcovi
  • rădăcină de hrean
  • rădăcină de pătrunjel
  • frunze de țelină
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • boabe de muștar
  • tulpini de mărar uscat
  • usturoi
  • sare grunjoasă pentru murături.
Cum alegi gogonele și cum se pun la murat
Cum să pui gogonele la murat

Cum se face saramura pentru gogonele murate

Iată că am ajuns și la modul de preparare a gogonelelor murate. Ei bine, nu este greu să pui gogonele la murat, însă trebuie să respecți câțiva pași simpli. Așadar, primul lucru pe care îl vom face este pregătirea saramurii. Pentru aceasta vom avea nevoie de aproximativ 25o ml de oțet/8l de apă și 1 lingură de sare pentru fiecare litru de apă.

La saramură trebuie să aproximăm cantitatea, în funcție de câte borcane avem. Așadar, într-o oală încăpătoare vom pune la fiert apa, oțetul și sarea, în funcție de proporțiile menționate mai sus. Trebuie să lăsăm saramura pe foc până în momentul când începe să fiarbă și sarea este dizolvată complet, după care stingem focul.

Cum pui gogonele la murat

Acum, ne vom ocupa de așezarea legumelor în borcanele sterilizate. Mai întâi, spălăm și curățăm bine toate legumele. Apoi, vom așeza pe fundul borcanului câteva tulpini de mărar uscat, iar peste acestea așezăm gogonelele, printre care punem rondele de morcov, 2 – 3 căței de usturoi, câteva boabe de piper și muștar, tije de hrean, 1 – 2 foi de dafin, rădăcină de pătrunjel tăiată rondele și câteva frunze de țelină. La final, vom adăuga deasupra alte tulpini de mărar, care vor avea și rolul de a ține legumele în lichid.

Ei bine, iată că ne apropiem de finalul rețetei de gogonele murate. Acum, vom turna saramură în borcane, până gogonelele sunt acoperite complet de lichid. Închidem ermetic capacele și mutăm borcanele într-un loc răcoros, în care nu pătrunde lumina (cămară sau beci). Gogonelele vor fi murate în aproximativ 2 săptămâni, însă acest lucru depinde de temperatura încăperii în care sunt depozitate.