Home » Cum să faci orice » Rețetă de murături asortate. Ce legume și fructe să pui la murat pentru iarnă

Rețetă de murături asortate. Ce legume și fructe să pui la murat pentru iarnă

Manolică Anca / 16.09.2021, 17:03
Rețetă de murături asortate. Ce legume și fructe să pui la murat pentru iarnă

Majoritatea românilor iubesc murăturile, ele fiind nelipsite de pe rafurile din cămară mai ales în perioada sezonului rece. Acestea sunt consumate alături de mulțime de feluri de mâncare și pot fi făcute dintr-o mulțime de fructe și legume. În acest articol, venim în ajutorul tău cu o rețetă de murături asortate, cu care să te deceltezi iarna aceasta.

Murăturile, nelipsite din cămara oricărei gospodine

Toamna este sezonul abundenței, mai ales în luna septembrie. Piețele abundă în fructe și legume de tot felul, fiind proaspete și foarte ieftine. Așa că este momentul perfect să ne aprovizionăm și să ne umplem cămara cu bunătăți pentru iarnă. Dulcețuri, murături, zacuscă, așa cum îi stă bine oricărei gospodine.

Murăturile asortate sunt cea mai gustoasă și potrivită salată în zilele reci de iarnă. Avantajul lor este acela de a se asezona de minune oricărui fel de mâncare, fiind perfecte în combinație cu fripturile grase și condimentate care umplu mesele în sezonul rece. În plus, o rețetă de murături asortate nu este deloc de greu de făcut.

Rețetă de murături asortate

Pentru această rețetă de murături asortate se pot folosi legume și fructe în orice combinație, după gustul și prețențiile fiecăruia. De asemenea, ai putea încerca să pui la murat și alte fructe, precum gutui sau boabe de struguri.

Ingrediente

  • un pepene roșu
  • doi gogoșari
  • jumătate de kg de gogonele
  • jumătate de conopidă
  • două cepe
  • patru morcovi
  • o pară
  • doi ardei iuți
  • o legătură de țelină, frunze
  • un kg de castraveți
  • patru bucăți de rădăcină de hrean
  • două linguri sare grujoasă neiodată
  • o căpățână de usturoi
  • foi de dafin
  • trei linguri de boabe de muștar
  • trei linuri de boabe de piper
  • câteva rămurele de mărar uscat
Rețetă de murături asortate
Rețetă de murături asortate

Mod de preparare rețetă de murături asortate

Pentru început, se pregătește saramura. Se pun pe foc doi litri de apă, împreună cu două linguri de sare grunjoasă. În această rețetă, cantitățile s-au ales pentru un borcan de 4.25 litri în care încat aproximativ doi litri de lichid. Saramura pentru murături se face amestecând un litru de apă cu o lingură de sare grunjoasă, antenție, neiodată, pentru că altfel riscăm să ca murăturile să se strice.

Se lasă saramura pe foc până când sarea se dizolvă complet, dar nu se dă în clocot. Între timp, se feliază morcovii, se taie ceapa rondele și conopida se desface în buchețele. Se pregătește și borcanul, pe fundul căruia se pun câteva bețe de mărar uscat, câteva frunze de țelină, bucățele de hrean, câțiva căței de usturoi, rondele de ceapă, câteva foi de dafin și boabe de piper și muștar.

Ulterior se aranjează legumele, printre ele mai punându-se bucățele de hran, căței de usturoi, foi de dafin. Se pun cu atenție, în așa fel încât să încapă cât mai multe. Atenție, alege un pepene care să încapă în borcan. Ulterior, peste legume se pun din nou frunze de țelină, foi de dafin, boabe de piper și de muștar și bete de marăr, după care se toarnă saramura călduță și se închide borcanul.

Este important să fie păstrate la loc răcoros, ferit de razele soarelui și de îngheț. În circa o lună, murăturile vor fi deja bune de mâncat.

Spor în bucătărie și poftă bună!