Home » Cum să faci orice » Cum să îngrijești corect orhideea. În ce loc al casei este bine să o așezi

Cum să îngrijești corect orhideea. În ce loc al casei este bine să o așezi

Alexandru Cazacu / 25.08.2021, 10:03
Cum să îngrijești corect orhideea. În ce loc al casei este bine să o așezi

Orhideea este una dintre cele mai apreciate și frumoase flori de apartament, care poate fi dăruită cu orice ocazie. Daca ai cumpărat de curând o astfel de plantă, nu trebuie să îți faci griji deoarece orhideea nu este foarte greu de întreținut. Află în următoarele rânduri cum se îngrijește corect orhideea și în ce parte a casei trebuie să o așezi.

Cum trebuie să îngrijești orhideea

Ca majoritatea plantelor, orhideea are nevoie de lumină, așadar, locul potrivit pentru aceasta este pe pervazul geamurilor orientate spre sud, unde razele soarelui pot ajunge cu ușurință. Cu toate acestea, lumina nu trebuie să fie directă, ci filtrată de o perdea. Dacă lumina nu este suficientă, atunci culoarea frunzelor este de un verde închis iar distanța dintre ele este mai mare și floarea întârzie să înflorească.

Pe de altă parte, dacă lumina este prea puternică, frunzele orhideei sunt de un verde mai gălbui și se pătează. De asemenea, trebuie să menționăm faptul că temperatura este un factor foarte important în ceea ce privește întreținerea acestei flori. Mai exact, este bine ca în perioada sezonului rece, temperatura să fie între 18 și 22 de grade, iar vara între 22 și 24 de grade Celsius. Totodată, umiditatea aerului trebuie să fie de aproximativ 60%. Ei bine, dacă aerul din cameră este uscat, atunci puteți să pulverizați cu apă frunzele orhideei cel puțin o dată pe săptămână.

Întreținerea și transplantarea orhideei

Orhideea se udă cu apă călduță, iar irigarea se face atunci când rădăcinile încep să fie albicioase. În perioada sezonului estival, orhideea trebuie să fie udată o dată pe săptămână, iar în perioada rece, o dată la zece zile. Cu toate acestea, este foarte important ca rădăcinile florii să nu fie în contact direct cu apa, deoarece există riscul ca acestea să putrezească.

În ceea ce privește fertilizarea orhideei, aceasta se face în perioada de creștere, adică o dată pe săptămână folosind îngrășăminte speciale pentru această plantă. Transplantarea acestei flori se face la doi ani sau atunci când rădăcinile de la suprafață încep să iasă din ghiveci. În acest caz, orhideea se scoate din ghiveci și se îndepărtează rădăcinile bolnave sau putrezite. După toate acestea, vom pune orhideea într-un ghiveci cu pământ special pentru orhidee, pe care îl vom așeza într-un vas cu apă pentru aproximativ 20 de minute, pentru ca planta să își tragă suficientă apă.

Cum se îngrijește orhideea
Cum se îngrijește corect orhideea

Ei bine, pentru că obținerea unui echilibru bun de umiditate este foarte important pentru îngrijirea potrivită a orhideelor, mulți oameni folosesc ghivece transparente, deoarece se pot vedea mai ușor rădăcinile. Specialiștii sunt de părere că rădăcinile acestor plante fac fotosinteza, iar acest lucru are sens, dacă ne gândim că ele cresc expuse la lumina soarelui în timp ce atârnă de un copac. Totodată, ghivecele transparente permit razelor soarelui să treacă prin ele.

Este important să menționăm faptul că orhideea are mai mulți dăunători. Unele specii de păduchi pot apărea pe frunzele plantei, însă aceștia pot fi îndepărtați sub jet de apă călduță sau cu ajutorul unei bucăți de vată înmuiată în spirt.