Home » Știri » De ce, cum, când să muți orhideele în ghivece noi. Tot ce trebuie să știi

De ce, cum, când să muți orhideele în ghivece noi. Tot ce trebuie să știi

Violeta Badea / 17.06.2021, 14:21
De ce, cum, când să muți orhideele în ghivece noi. Tot ce trebuie să știi

Zilele ușor răcoroase de la începutul verii sunt ideale pentru a ne ocupa de schimbarea ghiveciului plantei noastre preferate, superba orhidee. Însă, această minunată floare este destul de sensibilă și trebuie să urmăm câțiva pași importanți pentru a face totul așa cum trebuie. În acest material vei afla de ce, cum, când să muți orhideele în ghivece noi. Iată tot ce trebuie să știi!

De ce, cum, când să muți orhideele în ghivece noi

Cum sa schimbi ghiveciul unei orhidee
Cum sa schimbi ghiveciul unei orhidee

Orhideea, dar și celelalte plante pe care le ai în apartament crescute în ghiveci au nevoie de îngrijire din când în când. Un lucru important de care trebuie să ții cont este schimbarea ghiveciului la o anumită perioadă de timp. Această procedură este esențială în cazul orhideelor, altfel aceasta va înceta să mai înflorească și va produce doar rădăcini și frunze noi.

Orhideea este o plantă foarte frumoasă și are foarte multe semnificații. Mulți o consideră un adevărat elixir al iubirii. Ca să te bucuri de ea cât mai mult timp trebuie să știi că are nevoie de pământ nou și de nutrienți pentru a produce flori. De asemenea, viitorul ghiveci trebuie obligatoriu să aibă orificii de drenaj şi o farfurioară în care să adaugi apă. În plus, la baza noului vas trebuie să pui un amestec de pietriș mărunt, curat și scoarță de copac grea pentru a susține ghiveciul. Acestea se găsesc la toate florărăriile de specialitate.

Cum se mută orhideea în ghiveci nou

Orhideea, în mediul ei natural, trăiește pe scoarța copacilor, nu în pământ. Din acest motiv, planta trebuie mutată cu foarte mare grijă. Astfel, primul lucru de care trebuie să ții cont este acela că trebuie folosit un substrat specific, format din scoarță vegetală. Un alt strat poate duce la pierderea plantei.

Este recomandat să lași ghiveciul în apă timp de aproximativ trei ore, deoarece trebuie să se înmoaie scoarța în care se află rădăcinile. Astfel, acestea nu se vor rupe atunci când faci transferul orhideei în ghiveciul nou. După ce ai reușit să desprinzi rădăcinile, îndepărtează tot ce este putrezi sau îngălbenit. Este indicat să adaugi toate rădăcinile în vas, dar dacă nu reușești nu este nicio problemă să lași câteva afară.

Așează câteva bucăți de scoarță până când planta este stabilă și pune ghiveciul într-un loc întunecat pentru o perioadă de circa 10 zile. Floarea trebuie udată o dată la trei zile, dar doar dacă este foarte cald. În primele luni, specialiștii nu recomandă fertilizări, iar tipul de ghiveci ar fi bine să fie transparent, deoarece orhideea este o plantă epifită.

Lucruri nebănuite despre orhidee

Acest tip de orhidee seamana cu o rata
Acest tip de orhidee seamana cu o rata
  • Esenţa de vanilie care este folosită la prepararea prăjiturilor provine de la orhideea Vanilla Planifolia;
  • Orhideele au toate culorile curcubeului. Cele mai rare sunt orhidee albastre, care înfloresc şi în culori duale;
  • Unele tipuri de orhidee pot fi confundate cu un animal;
  • Orhideele pot atinge înălţimi impresionante;
  • Orhideele au cele mai mici seminţe din lume;
  • Aceste plante cresc pe toate continentele, în afară de Antarctica.