Home » Cum să faci orice » Cum se așază, de fapt, corect tacâmurile și farfuriile la masă

Cum se așază, de fapt, corect tacâmurile și farfuriile la masă

Ileana Mladinoiu / 09.06.2021, 13:17
Cum se așază, de fapt, corect tacâmurile și farfuriile la masă

Atunci când vine vorba de pregătirea unei mese, în funcție de caracterul ei, obișnuită ori festivă, este bine să cunoașteți câteva reguli ce vă vor ajuta să nu faceți nicio greșeală. Gândiți-vă ca aveți oaspeți foarte pretențioși care țin la etichetă și care nu vor pregeta să observe fiecare amănunt, începând de la fața de masă, până la coșulețul de pâine sau ceșcuța de cafea.

Cum se așază corect tacâmurile și farfuriile la masă. Reguli esențiale

Ne oprim la dejun, pentru care, în general, se folosește o gamă mai variată de veselă.

Sunt necesare farfurii întinse mari, pentru suport, farfurii întinse mici, pentru gustări, farfurii adânci pentru ciorbe și borșuri, salatiere, sosiere, serviciul de condimente: cu sare, ulei, oțet, piper, muștar, farfurioare individuale pentru pâine sau coșulețe, supieră, platouri pentru gustări și preparate de bază, tacâmuri pentru gustări obișnuite, tacâmuri pentru pește, desert, pahare pentru aperitiv, vin, apă minerală, bere, cupe și sonde, șervete din pânză sau din hârtie, elemente decorative, flori etc.

Tacâmurile la masă
Tacâmurile la masă

Se recomandă ca mai întâi să se pună pe masă o husă din molton pe care se așază fața de masă. Se fixează apoi locurile prin așezarea scaunelor la masă. Se așază farfuriile suport (întinse) în dreptul fiecărui scaun, într-o perfectă simetrie cu cele din partea opusă.

Pe farfuriile suport se pun farfuriile de gustări. Cuțitele se așază în partea dreaptă a farfuriei, la o distanță de două degete de la marginea mesei, în același rând cu farfuria, în următoarea succesiune: cuțitul obișnuit lângă farfurie, cu tăișul spre farfurie, apoi cuțitul de pește, dacă există preparate de pește în meniu, lingura, cu partea scobită în sus (concavă) și se continuă cu cuțitul de gustări.

Cum și unde se așază paharele

Furculițele se așază în stânga farfuriei cu dinții în sus, în aceeași succesiune, la aceeași distanță de la marginea mesei. Tacâmul pentru desert se așază în fața farfuriei, cuțitul cu mânerul spre dreapta și tăișul lamei spre farfurie, în continuare furculița cu codița spre stânga și dinții în sus și lingurița, cu codița spre dreapta, cu partea scobită în sus, toate paralele între ele.

Paharele se așază în următoarea succesiune: paharul de aperitiv, la vârful cuțitului de gustări, paharul de vin în stânga celui de aperitiv, paharul de apă minerală sau șpriț, în stânga celui de vin. Paharele se pot așeza în linie dreaptă sau curbă, cu deschiderea spre exteriorul mesei, în fața persoanei.

Cupele de șampanie se aduc, în general, în momentul servirii acesteia, fiecare pe o farfurioară, care se pune în stânga paharului de șpriț.

Suportul de pâine se pune în stânga furculițelor, înconjurat de șervetul de pânză, pliat sub formă de triunghi. Salatiera individuală, cu salata de sezon sau legume conservate (castraveți, gogonele, gogoșari) se așază pe partea stângă, la vârful furculițelor, iar salatiera comună se pune în mijlocul mesei.

În acest din urmă caz se vor aduce farfurioare, care se așază la fiecare mesean în partea stângă (ca și salatiera individuală). Acestea se aduc la masă odată cu preparatele de felul doi.

În cazul în care aveți invitați, festivitatea momentului este redată pin ambianță, modul de aranjare a mesei, pregătirea unui program de audiție muzicală (discuri sau casete), îndemnarea gazdei în aranjarea preparatelor pe platou, salatiere, fructiere, grija și amabilitatea față de oaspeți, pentru a se simți cât mai bine.