Home » Cum să faci orice » Care sunt, de fapt, cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește

Care sunt, de fapt, cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește

Manolică Anca / 18.04.2021, 09:02
Care sunt, de fapt, cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește

Peștele este un aliment extrem de sănătos, pe care specialiștii recomandă să îl introducem în alimentația noastră de cel puțin două ori pe sătpămână. Dacă însă te-ai săturat să îl mănânci alături de cartofi natur, orez sau mămăligă, trebuie să știi că există o mulțime de alte variante pentru servirea lui. Iată cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește.

Cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește

1. Garnitură mediteraneeană

Preparatele mediteraneene sunt recunoscute pentru clasica și delicioasa alăturare de roșii, usturoi și busuioc. Tot acestea sunt și ingredientele principale pentru această garnitură de pește. Așadar, curăță de piele patru roșii mari și bine coapte și taie-le în cubulețe. Amestecă-le cu patru căței de usturoi pisați, zece frunze de busuioc tăiate mărunt, ulei, sare, piper și un praf de nucșoară. După ce ai amestecat bine toate ingredientele, lasă aromele la întrepătruns o oră.

2. Cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește. Salsa de mango

Se îmbină perfect cu cu peștele gătit pe grătar sau pe grill. Tot ce trebuie să faci este să tai în un mango cubulețe, un ardei gras roșu și o ceapă. Peste ele pune o cană de fasole roșie gata fiartă și scursă de zeamă, apoi asezonează cu coriandru, zeamă de la o lămâie, sare și piper. Dacă preferi picant, poți adăuga și un ardei jalapeno lângă celelalte ingrediente, lasă-l câteva minute pentru ca aromele să se întrepătrundă, apoi scoate ardeiul.

3. Cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește. Sparanghel la cuptor

Pune câteva felii de pâine la cuptor, la 250°C, timp de 5 minute, apoi fărâmițează-le și pune-le deoparte. Pune apoi sparanghelul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, condimentează cu sare, piper, puțin ulei și lasă la cuptor timp de 15 minute. La final stropește sparanghelul cu zeamă de lămâie și pune pe deasupra firimiturile de pâine.

Cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește
Cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește

4. Sos de lămâie

Pune la fiert cojile a cinci lămâi (doar partea galbenă, nu și cea albă) și lasă-le să clocotească timp de unu, două minute. Scurge apa și apoi repetă fă același lucru de încă patru ori, pentru a se pierde din gustul amar. După ce ai ai terminat, pune în blender cojile de lămâie împreună cu 50 de ml de ulei, 50 de ml de apă, un praf de zahăr și unul de sare. Adaugă și zeama de la o jumătate lămâie, apoi pasează totul în blender timp de 2 minute și sosul de lămâie pentru pește este gata.

5. Ananas la grătar

Cine ar fi crezut că ananasul merge foarte bine cu peștele? Ei bine, gustul dulce-acrișor al ananasului se îmbină perfect cu dulceața peștelui. Curăță și taie un ananas în felii, pune feliile stropite cu ulei pe bețe de frigărui și așază-le pe grătarul bine încins. După ce s-au reumenit, ia-le de pe grătar și condimentează-le cu pudră de ghimbir și piper.

6. Cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește. Sos olandez

Acesta este un sos foarte aromat, care se potrivește perfect cu majoritatea tipurilor de pește, iar atunci când este servit și cu sparanghel, este o adevărată delicatesă. Se pun trei linguri de oțet de vin alb într-o tigaie mică, alături de șase babe de piper și o foaie de dafin. Se reduce oțetul la foc mare, până când mai rămâne o singură lingură. Apoi, se scot boabele de piper și foaia de dafin din această reducție.

Separat se topesc 125 de grame de unt. Se pun două gălbenușuri de ou într-un procesor de alimente alături de reducția de oțet, se pornește procesorul de alimente și se toarnă încet untul, în timp ce se amestecă bine. Vei vedea că sosul va începe să se îngroașe. În cazul în care acesta iese prea gros, se mai adaugă puțină apă caldă. La final, se condimentează cu sare, piper și puțină zeamă de lămâie, după gust.

7. Sos Salmoriglio

Acest sos picant este făcut după o rețetă siciliană, potrivindu-se perfect cu multe tipuri de pește. Într-un mixer sau procesor de alimente, se combină două frunzee de cimbru, o jumătate de lingură de zeamă proaspătă de lămâie, o lingură de muștar și sarea. Se amestecă timp de un minut, după care se adaugă două lingu de unt nesărat și se amestecă din nou, până când se obține o compoziție omogenă. Apoi, în timp ce mixerul continuă să funcșioeze, se adaugă 3 linguri de măsline extra-virgin, însă treptat, până se încorporează bine. Se asezonează cu sare și este numai bun de gustat.

Spor în bucătărie și poftă bună!