Home » Cum să faci orice » Cum se curăță corect canapeaua, în funcție de materialul ei. Modalitatea ușoară și eficientă

Cum se curăță corect canapeaua, în funcție de materialul ei. Modalitatea ușoară și eficientă

Cojocaru Cristian / 16.01.2022, 15:57
Cum se curăță corect canapeaua, în funcție de materialul ei. Modalitatea ușoară și eficientă

Petrecem mult timp pe canapele noastre, astfel încât acestea se murdăresc și se pătează din când în când. A ști cum să curățăm petele de canapea este o abilitate pe care ar trebui să o știm cu toții. Fie că este vorba de o pată de vin roșu de urgență sau doar de murdărie de la câinele care stă pe canapea în fiecare zi, iată cum se curăță eficient canapeaua.

Curăță eficient canapeaua și redă-i culoarea din nou

În primul rând, și cel mai important, este să te asiguri că citești sugestiile producătorului pentru curățare. Canapelele vin întotdeauna cu o etichetă de curățare, la fel ca articolele tale de îmbrăcăminte preferate. Verifică eticheta pentru indicii de curățare. Iată câteva coduri pe care este posibil să le găsești și ce înseamnă acestea:

  • W – se poate curăța cu apă;
  • S – nu folosi apă pentru a curăța acest material. Utilizează un detergent pe bază de solvenți.
  • WS – poți folosi produse de curățare pe bază de apă sau solvenți pe acest material.
  • X – materialul poate fi doar aspirat. Nu utiliza detergenți pe bază de apă sau solvenți.

Cel mai bun mod de a curăța petele de canapea este să ștergei canapeaua cu soluția de curățare corectă (în funcție de material). Concentrază-te pe curățarea zonelor pătate și apoi lasă canapeaua să se usuce. Următoarele sfaturi sunt în funcție de materialul care acoperă canapeaua, așadar, este bine să verifici eticheta de curățare și să testezi produsele întru-un loc discret înainte de a le utiliza pe întreaga canapea.

curăță canapeaua
Utilizeaza o perie si bicarbonat de sodiu pentru a scoate petele de pe tesatura textila

Cum să cureți o canapea din material textil

Pregătește canapeaua periind-o cu un prosop de mână curat sau cu o perie rigidă. Acest lucru te va ajuta ca în cazul în care ai vărsat ceva pe ea și s-a uscat, să poată fi îndepărtat cu ușurință. Aplică apoi bicarbonat de sodiu și lasă-l acolo timp de 20 de minute. Folosește o perie și aspiră canapeaua pentru a îndepărta bicarbonatul de sodiu.

În timp ce bicarbonatul de sodiu acționează,  combină o lingurită de detergent de spălat vase, o linguriță de oțet alb și o cană de apă caldă într-o sticlă prevăzută cu pulverizator. Apoi, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și închide sticla. Pulverizează pe o cârpă albă soluția de curățare și tamponează și apoi freacă ușor orice pată de pe material. Alternativ, șterge întreaga canapea cu soluția de curățare pentru a intra în profunzime. Lasă apoi materialul să se usuce și nu așeza nimic pe canapea vreme de câteva ore, până când aceasta s-a uscat complet.

Cum să cureți o canapea din microfibră

Alcoolul este prietenul tău atunci când cureți majoritatea canapelelor din microfibră. După cum am menționat anterior, asigură-te că verifici acea etichetă și testezi soluția înainte de a o folosi pentru a curăța întreaga canapea. Codul de curățare „S” (pentru „solvent”) înseamnă că alcoolul este o opțiune excelentă.

Pulverizează zona pătată cu alcool și apoi utilziează un burete de o culoare deschisă pentru a nu se transfera culoarea pe canapea în timpul frecării. Canapea ar trebui să se usuce rapid, deoarece alcoolul se evaporă rapid. Odată ce s-a uscat, folosește o perie uscată pentru a peria canapeaua într-o mișcare circulară pentru a păstra țesătura pufoasă. Dacă există pete de apă pe canapea și canapeaua permite curățarea atât cu apă, cât și cu solvenți, urmează același proces folosind apă distilată.

Cum să cureți o canapea din piele

Canapelele din piele deschid cartea către o listă întreagă de opțiuni de curățare, deoarece pielea vine într-o varietate de finisaje diferite. Atunci când stabilești cum să cureți o canapea din piele, reține că metodele vor varia semnificativ de la o canapea la alta. Aceste instrucțiuni de curățare sunt destinate în mod special curățării pielii protejate, care este cel mai frecvent și mai simplu de curățat decât alte tipuri de piele.

În cele din urmă, asigură-te că verifici mai întâi acea etichetă de curățare și testezi produsele de curățare într-un loc discret de pe canapea. Începe prin a aspira canapeaua, inclusiv în toate colțurile. Șterge toată canapeaua cu o cârpă curată și uscată din microfibră. Creează o soluție de curățare combinând părți egale de apă și oțet alb într-o găleată mică. Înmoaie o cârpă din microfibră în soluție, astfel încât să fie umedă, dar nu foarte umedă, apoi șterge canapeaua, clătind cârpa în mod regulat. Pentru a o usca, folosește o cârpă curată și uscată din microfibră. Asigură-te că utilizezi un balsam pentru piele pe canapea la fiecare șase până la 12 luni pentru a menține pielea moale.