Home » Utile » Cum poți să scapi de petele de sare de pe încălțăminte. Trucuri și metode banale care îți pot fi de mare ajutor

Cum poți să scapi de petele de sare de pe încălțăminte. Trucuri și metode banale care îți pot fi de mare ajutor

Voicu Costin / 30.12.2021, 18:29
Cum poți să scapi de petele de sare de pe încălțăminte. Trucuri și metode banale care îți pot fi de mare ajutor

În sezonul rece, ninsoarea își poate face apariția și poate pune probleme șoferilor. Șoselele acoperite de polei și zăpadă pot crea accidente, de aceea autoritățile încearcă să preîntâmpine această situație. Spre exemplu, angajează companii pentru a curăţa străzile folosind nisip și sare. Încălțămintea poate să se murdărească din cauza sării, care poate afecta materialul, dacă nu este curățat corespunzător. Ce trebuie să facem ca să scăpăm de petele de sare aflăm imediat!

Îndepărtarea petelor de sare folosind soluții la îndemâna oricui

În fiecare an, autoritățile încearcă să asigure o bună circulație pe străzile orașelor și drumurilor naționale. Companii dotate cu utilaje specializate sunt folosite pentru a îndepărta straturile de zăpadă și polei. Principalele materiale folosite pentru a îndepărta stratul alb sunt nisipul și sarea. Ele sunt folosite pentru că reușesc să topească mai repede stratul de zăpadă depus.

Un lucru este cert. Atunci când sunt răspândite materialele antiderapante pe șosele, o parte din ele ajung și pe trotuare, pe unde circulăm. Sarea împrăștiată în zăpada îndepărtată de plugurile utilajelor poate afecta încălțămintea, dacă intră în contact cu aceasta. Dacă inevitabilul s-a produs, iar cizmele sau ghetele capătă pete de sare, încercați să le îndepărtați folosind unele din trucurile de mai jos.

Pentru ghetele din piele

Încălțămintea din piele se spune că ar fi cea mai bună pentru sezonul rece. Datorită materialului, ghetele pot ține de cald pentru o lungă perioadă de timp, fără să ne înghețe picioarele, de la frigul aspru. Dacă totuși câteva pete apar din cauza sării puteți folosi o cârpă moale, ușor umedă. O soluție din oțet alb și apă poate fi compusă imediat. Înmuiaţi o cârpă curată în această soluție și curățați petele ușor, cu grijă. Repetați acțiunea până vedeți că reziduurile de sare dispar de pe încălțăminte.

Lăsați încălțămintea să se usuce natural, deoarece căldura poate cauza crăpături în pielea ghetelor. Dacă încălțările erau umede de la început puneți ziare în ele pentru a absorbi umezeala.

Puteți folosi un spray special pentru încălțările din piele, pe care îl găsiți în magazinele de încălțăminte. Nu costă foarte mult și vă poate proteja încălțămintea de petele nedorite, inclusiv de apa de la ploaie sau cea provenită din topirea zăpezii.

Pentru ghetele din piele întoarsă

Aceeași soluție poate fi folosită și pentru acest tip de material, dar trebuie să aveți grijă, pentru că ghetele voastre se pot decolora, dacă materialul din care sunt confecționate nu este prea calitativ. Puteți șterge petele de sare cu ajutorul unei cârpe uscate, a unei periuțe sau a unei perii moi.

Dacă petele nu pot fi îndepărtate fără a folosi o soluție, puteți combina 1 cană de apă rece cu detergent lichid de vase. Încercați să nu puneți foarte mult detergent pentru a nu face prea multă spumă. Folosiți soluția pentru a îndepărta petele de sare și tamponați materialul cizmelor până acestea dispar. Nu frecați pielea întoarsă, pentru că se poate deteriora.

Lăsați apoi încălțămintea să se usuce într-un loc ferit de căldură și lumina. La fel ca și în cazul ghetelor din piele există soluții de protejare a încălțărilor din piele întoarsă. Soluția poate fi aplicată ori de câte ori intenționați să ieșiți din casă. Acestea vor menține cizmele în stare perfectă, iar petele de sare nu vă vor mai da bătăi de cap.