Home » Life & Style » Cum alegi cele mai călduroase geci de iarnă, în funcție de activitate. Ce e bine să porți când mergi la munte

Cum alegi cele mai călduroase geci de iarnă, în funcție de activitate. Ce e bine să porți când mergi la munte

Cojocaru Cristian / 08.12.2021, 13:14
Cum alegi cele mai călduroase geci de iarnă, în funcție de activitate. Ce e bine să porți când mergi la munte

Iarna a început, iar acum te pregătești probabil să mergi la munte cu cei dragi sau poate ți-ai planificat să îți petreci sărbătorile la ski și zăpadă. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un echipament adecvat în scopul de a te izola cât mai bine față de frigul de afară. Află cum să alegi cele mai călduroase geci de iarnă, în funcție de mai multe criterii.

Ce factori trebuie să iei în calcul atunci când îți alegi cele mai călduroase geci

Atunci când sezonul rece își face apariția, suntem puși în fața faptului de a ne alege o geacă, însă de cele mai multe ori ne gândim la confortul termic și la lejeritatea acesteia. În primul rând, când îți alegi o ținută de iarnă, ia în considerare aspectul celor trei straturi:

  • o bluză termică care va permite corpului tău să transfere umiditatea spre exterior, astfel că pielea va rămâne uscată;
  • un pulover sau un polar dintr-un material care va permite pielii să respire;
  • o geacă care este impermeabilă, fiind special destinată pentru ploaie, zăpadă, vânt, viscol și ger.

Cel de-al doilea criteriu constă în alegerea gecii potrivite. Astfel, va trebui să iei în calcul materialul din care este fabricată, cât de fin este acesta, cât de mult etanșeizează țesăturile, umplutura care asigură izolarea termică, lungimea, mărimea, stilul vestimentar, dar și funcționalitatea gecii.

Materialul din care este confecționată

Materialul din care este confecționată geaca reprezintă un aspect foarte important. Astfel că la temperaturile scăzute, este recomandat să alegi o geacă groasă. Acolo unde climatul este unul dur, iar gerul continuă să își facă simțit efectul, cele mai recomandate sun gecile impermeabile, cu un volum interior mare, astfel că vei putea pune pe dedesubt mai multe straturi.

Acolo unde iarna, temperaturile sunt medii, poți alege o geacă mai puțin voluminoasă, iar acest lucru pentru că pe dedesubt nu ai neapărată nevoie de mai multe straturi de haine groase. Astfel, poate fi suficient un singur articol vestimentar. Totuși, ia în considerar că și aici, la fel ca în zonele geroase, vei avea nevoie de o geacă impermeabilă.

Atunci când vine vorba de izolare, poți alege geci în funcție de umplutura lor astfel:

  • izolare din vatelină reciclată – acest material sintetic pe bază de poliester menține o cantitate mai mică sau mai mare, protejându-te de frig;
  • izolare din puf și pene de rață – acest material este mai ușor decât vatelina și poate fi compactat mai bine. Datorită aerului pe care îl poate reține, puful și penele de gâscă asigură un confort termic mai mare;
  • tehnologia I-Reflect – reprezintă un strat subțire de aluminiu care permite reflectarea a aproximativ 65% din undele infraroșii emise de corp, astfel că pierderea de căldură este redusă semnificativ.

Acestea fiind spuse, nu este neapărată nevoie să alegi mereu o geacă de dimensiuni mai mari decât este necesar corpului tău, astfel că mărimea potrivită este cea mai indicată pentru că producătorii s-au gândit că pe dedesubt vei mai pune și alte straturi. Pentru ca izolarea termică să fie mai eficientă, alege o geacă cu fermoar în schimbul uneia cu nasturi sau capse.

cele mai călduroase geci
Nu uita sa alegi o geaca in functie de activitatea pe care o practici

Stilul vestimentar

Stilul vestimentar este și el foarte important atunci când îți alegi geaca de iarnă. Dacă stilul tău este unul predominant elegant, atunci poți opta pentru o geacă lungă, simplă și de o culoare mai închisă, fără să fie prevăzută cu prea multe buzunare. Aceste geci sunt denumite office-casual care pot fi purtate atât la birou cât și atunci când ieși cuprietenii.

Atunci când alegi o geacă în funcție de acest criteriu, ia în cosniderare și lungimea acesteia precum și sistemul de prindere. Dacă ești o persoană înaltă, atunci cea mai potrivită geacă pentru tine este una lungă. Dacă alegi o geacă scurtă, aceasta va da impresia de alungire a picioarelor. Nu uita că sistemul de prindere îți poate valorifica silueta, iar culoarea gecii poate reflecta starea de spirit.

Funcționalitatea gecii de iarnă

Funcționalitatea acestui articol vestimentar este un alt criteriu de luat în considerare, astfel că aceasta trebuie să fie utilă și nu doar să te izoleze termic. Astfel, dacă preferi un stil sportiv, optează pentru o geacă groasă care este echipată cu multe buzunare și glugă. Acest tip de geacă este unul dintre cele mai călduroase și este destinată atât purtării de zi cu zi cât și activităților sportive precum trekking, ski sau drumețiile la munte.

Poți alege geaca în funcție de sportul pe care îl practici, astfel că lejeritatea acesteia îți va fi foarte utilă pe pârtie, iar impermeabilitatea te va proteja de umezeală. Gecile de acest tip se demodează destul de greu, iar calitatea unei astfel de geci te va scuti de eventuale cheltuieli pe viitor.