Home » Cum să faci orice » Cum se fac cele mai bune chiftele vegane. Rețete și ingrediente specifice

Cum se fac cele mai bune chiftele vegane. Rețete și ingrediente specifice

Ileana Mladinoiu / 12.10.2021, 11:19
Cum se fac cele mai bune chiftele vegane. Rețete și ingrediente specifice

Termenul de veganism nu este clar pentru toată lumea, deorece mulți îl asociază doar cu mâncarea. Alții confundă veganismul cu vegetarianismul. În sens larg, când vorbim despre o persoană vegetariană, vorbim despre cineva care respectă o dietă fără carne, fără pește și fără fructe de mare.

Ce este veganismul

Veganismul este și un mod de viață care spune nu exploatării animalelor. Scopul este de a exclude suferința animalelor, precum și orice violență și cruzime împotriva lor.

Cu siguranță, veganismul implică o dietă vegană, din care lipsesc produsele de origine animală. Dar multe alte domenii ale vieții de zi cu zi sunt în atenția veganiștilor: îmbrăcămintea, machiajul, produsele de curățare, agrementul.

Pentru că am amintit de dieta vegană, vă propunem rețete de chiftele, așa cum se fac la noi în țară sau prin alte părți ale lumii, cum ar fi Suedia.

Cele mai bune chiftele vegane. Rețete, ingrediente specifice, mod de preparare

Cum se fac cele mai bune chiftele vegane. Rețete și ingrediente specifice
Chiftele vegane

Chiftele vegane suedeze

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1/2 ceapă;
  • 2 caței de usturoi;
  • 1 linguriță și jumătate de pătrunjel tocat;
  • 1/4 linguriță de cimbru (opțional);
  • 1/4 linguriță de boia;
  • 1 cană de linte blondă;
  • 2 căni de apă;
  • 1/2 cub de legume;
  • 1 cană cu nuci mărunțite cu un cuțit;
  • 3 linguri de făină de porumb sau de grâu;
  • 2 linguri de drojdie de bere;
  • 250 ml smântână vegetală de orez;
  • 1 linguriță de muștar dulce;
  • 1 linguriță de cafea de amidon de porumb;
  • sare piper

Mod de preparare

Tocăm ceapa foarte mărunt. Rumeniti-o într-o cratită cu ulei de măsline timp de aproximativ 3 minute.

Adăugați usturoiul tocat mărunt, pătrunjelul, cimbrul, boiaua și lintea. Amestecați bine.

Se acoperă cu apă și se adaugă 1/2 cub de legume. Aduceți la fierbere și acoperiți oala cu un capac, gătiți la foc mediu până când lintea este moale și toată apa s-a evaporat. Nu lăsați lintea să se transforme în piure.

Se scurg ingredientele, se transferă într-un castron de salată și se lasă deoparte. Folosind un cuțit sau un robot de bucătărie, tăiați mărunt nuca (nu o faceți pulbere). Adăugați la linte, alături de făină, drojdie,  condimente și amestecați bine.

Folosind mâinile umezite anterior, formați bile mici de mărimea unei nuci. Dacă aluatul dvs. este puțin prea lichid, mai adăugați puțină făină și drojdie.

Aveți apoi 2 opțiuni: puteți să vă rumeniți chiftelele câteva minute într-o tigaie cu puțin ulei sau să le coaceți într-un cuptor la 190 de grade timp de 25 de minute, rotindu-le pe toate părțile.

Într-o cratiță încălziți ușor smântâna de orez și amestecați-o în muștar. Luați puțin sos și diluați amidonul de porumb, astfel încât să nu existe bulgări. Adăugați amidonul dizolvat în crema de muștar și continuați să gătiți, amestecând foarte regulat până când sosul devine suficient de gros pentru a acoperi chiftelele.

Aranjați chiftelele într-un vas, acoperiți cu sos de muștar și mancați  imediat cu paste, orez brun, piure de cartofi sau cartofi la aburi.

Pentru o farfurie tipică meselor scandinave, puteți să le mâncați și cu o porție de varză roșie.

Chiftele de conopidă. Ingrediente

Chiftele de conopidă casutalaurei.ro. Lista ingredientelor cuprinde:

  • 500 g de conopidă fiartă și scursă bine;
  • 1 ceapă de mărime mijlocie, tăiată mărunt;
  • 1 cartof fiert și zdrobit piure;
  • 1-2 linguri de făină;
  • 1-2 linguri de ulei;
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat;
  • sare și piper;
  • verdeață tocată fin (pătrunjel)

Chiftele de conopidă. Mod de preparare

Conopida, curățată de pe cotor, fiartă în apa cu sare, strecurată și bine scursa de apă, se amestecă cu cartoful fiert și zdrobit piure, ceapa tăiată mărunt, faina și se mixează bine, până se formează o compoziție ca o pastă.

Se picură uleiul cu atenție, doar dacă e nevoie, pentru a nu turna în exces și a nu fluidiza compoziția. Se adaugă bicarbonatul și se potrivește la gust cu sare, piper, verdeață.

Cu o linguriță se iau bulgărași din pasta de conopidă, se dau prin faină. Se prăjesc în ulei încins. Nu întoarceți chifteluțele până nu prind o crustă arămie în baia de ulei.

Așezați-le apoi pe șervet de hârtie, ca să absoarbă uleiul. Alături se cer murături, sos de roșii sau ce mai doriți.