Home » Cum să faci orice » Cum se face ca la carte broccoli gratinat. Rețetă și ingrediente

Cum se face ca la carte broccoli gratinat. Rețetă și ingrediente

Pană Emanuela / 07.11.2021, 07:55
Cum se face ca la carte broccoli gratinat. Rețetă și ingrediente

Din doar câteva ingrediente și în numai 30 de minute poți obține o cină gustoasă și sănătoasă, suficientă pentru patru persoane. Unde mai pui că așa poți convinge atât copiii, cât și adulții să mănânce broccoli – una dintre cele mai sănătoase legume verzi. Află, în continuare, cum se prepară ca la carte broccoli gratinat.

Cea mai simplă și gustoasă rețetă de broccoli gratinat

Broccoli, această legumă verde care seamănă vag cu un copac în miniatură, este un centru nutritiv plin de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Deși nu are o reputație tocmai bună, mai ales în rândul copiilor, broccoli este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, principalul său avantaj fiind conținutul ridicat de nutrienți. Această legumă uimitoare conține vitamina C, vitamina K, vitamina A și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, alături de fibre, fitochimicale și minerale.

Broccoli poate fi consumat atât crud, cât și gătit, ambele variante fiind perfect sănătoase. Diferența e dată de profilurile nutritive. Astfel, diferite metode de gătit (fierberea, prăjirea, gătirea la aburi sau microunde) modifică compoziția nutritivă a legumei, reducând în special cantitatea de vitamina C, precum și proteinele solubile și zahărul. Cele mai puține efecte negative pare să le aibă gătirea la aburi.

Cât despre broccoli crud, iată ce conține o cană (91 de grame) de buchețele:

  • Carbohidrați: 6 grame;
  • Proteină: 2,6 grame;
  • Grăsime: 0,3 grame;
  • Fibră: 2,4 grame;
  • Vitamina C: 135% din valoarea zilnică;
  • Vitamina A: 11% din valoarea zilnică;
  • Vitamina K: 116% din valoarea zilnică;
  • Vitamina B9 (folat): 14% din valoarea zilnică;
  • Potasiu: 8% din valoarea zilnică;
  • Fosfor: 6% din valoarea zilnică;
  • Seleniu: 3% din valoarea zilnică.

Prin urmare, dacă informațiile prezentate mai sus te-au convins să dai o șansă acestui aliment-minune, îți propunem și o rețetă, una extrem de gustoasă: broccoli gratinat.

Citește și: Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor și la ce temperatură. Doar așa iese perfect

Ingrediente și mod de preparare

Perfectă pentru acele momente când nu ai prea mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie, rețeta de broccoli gratinat nu este deloc sofisticată, ba chiar aproape banală, am putea spune, dar totodată gustoasă, gata să-ți încânte papilele gustative.

Cum prepari ca la carte broccoli gratinat. Ingrediente și mod de preparare
Cum prepari ca la carte broccoli gratinat. Ingrediente și mod de preparare

INGREDIENTE:

  • 500 g broccoli congelat;
  • 25 g unt;
  • 200 ml smântână;
  • 50 g cașcaval;
  • un praf nucșoară;
  • sare, piper, după gust.

MOD DE PREPARARE:

  1. Se pune la fiert broccoli și se lasă timp de 10 minute pe aragaz. Ulterior, se lasă la scurs.
  2. Se amestecă smântâna cu cașcavalul dat prin răzătoare, cu sarea, piperul și nucșoara.
  3. Se pun într-o formă de copt unsă cu unt buchetele fierte de broccoli.
  4. Se toarnă amestecul de smântână deasupra și se da la cuptor pentru 15 minute.

Sfaturi utile:

  1. Dacă nu ai cașcaval prin frigider poți folosi o telemea sărată sau o brânză tare, care poate fi dată pe răzătoare.
  2. Alături de brânză și cașcaval se poate adăuga și un ou bătut, pentru a obține un preparat mai cremos și gustos.

Poftă bună!