Home » Cum să faci orice » Cum se face corect salata de boeuf. Care sunt cei mai buni cartofi, castraveți și gogoșari pentru salată

Cum se face corect salata de boeuf. Care sunt cei mai buni cartofi, castraveți și gogoșari pentru salată

Ileana Mladinoiu / 12.12.2022, 12:35
Cum se face corect salata de boeuf. Care sunt cei mai buni cartofi, castraveți și gogoșari pentru salată

Salata de boeuf reprezintă unul dintre acele feluri de mâncare destul de consistente, gustoase și, chiar dacă are în compozițe carne, este săracă în calorii. De asemenea, este perfectă și pentru persoanele cu probleme digestive, grație proprietăților cărnii de vită. Dacă ne uităm cu atenție la cuvântul „boeuf”, ne vom duce cu gândul la limba franceză și vom traduce „vită”, deși originea salatei este mai degrabă rusească, cunoscută sub numele „Salata lui Olivier”.

Scurt istoric al salatei de boeuf

Un chef francez, Lucien Olivier, celebru pentru abilităţile lui culinare, a deschis în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în centrul Moscovei, restaurantul Hermitage. Specialitatea casei era „Vânat în maioneză”, preparat din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină obținute din supa cu mirodenii, în care fiersese vânatul, cozi de creveţi, maioneză realizată cu ulei de Provence. Toate acestea erau decorate cu trufe negre, iar, în mijloc, se construia o piramidă din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet. Francezul nu a dezvăluit niciodată nimănui adevărata rețetă a salatei sale.

Odată cu Revoluția sovietică s-a născut salata Stolichny, după un bucătar care pretindea că ar fi fost ucenicul lui Lucien Olivier și care a reinventat rețeta. În Europa, salata a pătruns așa cum o știe toată lumea. Adică legumele și carnea de vită sunt fierte, tăiate cubulețe și amestecate apoi cu murăturile și maioneza. Salata lui Olivier a devenit tradițională mai ales de Crăciun, Revelion, Paște și cu ocazia zilei de naștere a cuiva. Însă, rețeta diferă în funcție de regiune, oraș și bucătărie. Sunt și cazuri când salata „de vită” nu conține nici măcar carne de vită, precizează chef Nicolae Tomescu.

Cum se face corect salata de boeuf. Lista completă a ingredientelor pentru salată

Carnea de vită este delicioasă și aduce beneficii maxime, cu condiția să urmăm câteva reguli de preparare. Mulți bucătari cu experiență sfătuiesc să lăsăm carnea de vită să se odihnească timp de 10-15 minute. Manipularea imediată a produsului nu e recomandată. Carnea trebuie să se „odihnească” puțin, astfel încât sucurile acesteia să fie distribuite uniform.

În privința cartofilor, îi vom alege pe cei cu coaja roșie, fiindcă își vor păstra textura și forma la gătit. Morcovii trebuie să fie proaspeți, altfel pot lăsa un gust amărui în salată. Folosim castraveți murați în sare și nu în oțet, pentru că maioneza poate căpăta gust accentuat de oțet. La fel procedăm cu gogoșarii (deci murați, fără oțet). Nu vom amesteca ingredientele în bolul pregătit, până nu preparăm maioneza.

Ingrediente pentru salata de boeuf

  • 700 de g rasol de vită;
  • 1 kg de cartofi;
  • 500 g de morcovi;
  • 200 g de mazăre;
  • 300 g de murături (castraveți, gogoșari);
  • 250 g de maioneză;
  • 1 lingură cu muștar;
  • zeamă de lămâie, după gust;
  • sare;
  • piper

Mod de preparare

Mai întâi punem carnea de vită la fiert în 3 litri de apă clocotită. Se procedează astfel pentru a se păstra în carne toate substanțele hrănitoare. Dacă o vom fierbe în apă rece, aceste substanțe se vor dizolva în apă. În apa clocotită, la suprafaţa cărnii se va forma o pojghiţă din substanțele menționate, conferindu-i suculență și gust bun. Carnea se fierbe cu zarzavaturile bine spălate cu peria. Nu uităm de sarea pusă în apa clocotită. Lăsăm să fiarbă până se pătrund bine. Apoi le vom scoate din supă cu o spumieră și le vom lăsa la scurs într-o sită.

Ceapa se lasă în supă, nu va fi folosită la salată. Mazărea se spală și se pune la fiert, fără să acoperim vasul, pentru a se păstra culoarea verde frumoasă a acesteia. După fierbere, o scoatem și o scufundăm în apă rece spre a nu se îngălbeni.

Cartofii se spală cu peria şi se fierb în coajă, tot cu apă sărată, cât să fie bine acoperiți. Îi lăsăm la fiert până trec testul cu furculița, apoi îi scurgem. Trecem la curăţarea lor de coajă, așa fierbinţi, după care îi  tăiem cubulețe care se stropesc cu puţin ulei. Fiind fierbinţi, uleiul se îmbibă cu uşurinţă în cartofi și vor face ca ei să devină mai gustoși.  Castraveciorii în saramură se taie mărunt, la fel gogoșarii, scurși bine.

Prepararea maionezei

Se pun trei gălbenușuri de ou fiert și unul crud într-un castron, se stropesc cu puțină apă rece. Se adaugă o linguriță de sare, apoi trei lingurițe cu vârf de muștar și zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie. O rețetă veche spune de sare de lămâie care va face maioneza mai densă. Adăugați apoi 500 ml de ulei, picătură cu picătură, ca să nu se taie maioneza.

Se aranjează salata pe un platou lung sau rotund, dându-i-se forma dorită, se unge suprafața salatei cu maioneză, se netezește stratul de maioneză cu un cuțit muiat în untdelemn. Se  garnisește cu felii de ou fiert tare, felii de morcov fiert, boabe de mazăre, bucățele de castravete murat, bucățele de gogoșari și cine dorește cu jumătăți de măsline fără sâmburi. Ornarea salatei se va face după gustul fiecăruia.