Home » Cum să faci orice » Cum faci cea mai bună maioneză. Trucul secret ca să nu se taie

Cum faci cea mai bună maioneză. Trucul secret ca să nu se taie

Alexandru Cazacu / 19.04.2022, 09:45
Cum faci cea mai bună maioneză. Trucul secret ca să nu se taie

Cu siguranță, multe dintre gospodinele din România au întâmpinat, măcar o dată, greutăți la prepararea maionezei. Fie că o folosim la salata de boeuf sau la alte feluri de mâncare, maioneza este un preparat nelipsit din bucătria noastră, mai ales în perioada sărbătorilor. Află în rândurile de mai jos cum poți să prepari cea mai bună maioneză. Iată ce trebuie să faci ca să nu se taie.

Cum să faci cea mai bună maioneză

În zilele noastre, maioneza a devenit un preparat îndrăgit în întreaga lume. Deși găsim în comerț nenumărate feluri de maioneză, niciunul nu se compară cu cea preparată chiar la tine acasă. Pentru a face cea mai bună maioneză, ai nevoie de doar câteva ingrediente de bază. Cu toate acestea, există și unele secrete pe care trebuie să le știi.

Pentru a face rapid o maioneză delicioasă ai nevoie doar de gălbenușuri, ulei de floarea soarelui, zeamă de lămâie, sare și piper. Unele gospodine pun și muștar la prepararea maionezei. Acest ingredient dă un gust aparte și, datorită lecitinei, ajută la formarea și stabilizarea emulsiei, spun specialiștii.

După cum bine știm, la preparare, uleiul se adaugă treptat în fir subțire, în timp ce amestecăm cu un mixer sau cu telul. Este important să menționăm că la unele rețete se folosesc în cantități egale gălbenușuri crude și fierte. Volumul maionezei este dat de uleiul de floarea soarelui, însă pentru o cantitate mai mare de preparat vom mări și cantitatea de gălbenușuri.

Cum poți repara maioneza tăiată

Dacă maioneza s-a tăiat, trebuie să știi că poți remedia acest lucru. De exemplu, mai poți adăuga un alt gălbenuș fiert și mărunțit bine. De asemenea, puțin oțet sau de apă caldă ar putea rezolva această problemă. O altă variantă ar fi să adaugi peste maioneza tăiată un gălbenuș crud amestecat separat cu puțin ulei.

Cum faci cea mai bună maioneză
Cum faci cea mai bună maioneză

Cea mai bună maioneză – rețeta clasică

Maioneza este absolut necesară pentru toți cei care gătesc frecvent, mai ales în perioada sărbătorilor. Pentru cea mai bună și delicioasă maioneză, gospodinele au un truc secret. Mai exact, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Acum că știi toate aceste lucruri, iată și o rețetă clasică de maioneză.

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri (2 fierte și unul crud)
  • 250 ml ulei
  • 1 linguriță muștar
  • zeamă de lămâie (după gust)
  • sare și piper.

Mod de preparare

Mai întâi, adăugăm într-un bol două gălbenușuri fierte și unul crud. Peste acestea punem o linguriță de muștar și un praf de sare. Cu ajutorul unui blender (sau cu telul) începem să amestecăm. Când pasta devine omogenă începem să turnăm uleiul în fir subțire, continuând să mixăm, până îl încorporăm pe tot. Este foarte important să nu adăugăm cantități mari de ulei dintr-o dată, deoarece maioneza se poate separa (tăia).

După ce am încorporat tot uleiul, iar maioneza este legată bine, adăugăm în bol puțină zeamă de lămâie, potrivim de sare și piper, apoi mai amestecăm puțin. Trebuie să menționăm și faptul că, după adăugarea sucului de lămâie, maioneza va deveni puțin mai decolorată și se va mai subția, însă este normal să se întâmple acest lucru.