Home » Cum să faci orice » Cum se face pasteis de nata, cel mai iubit desert portughez. Rețeta delicioasă

Cum se face pasteis de nata, cel mai iubit desert portughez. Rețeta delicioasă

Alexandru Cazacu / 04.03.2022, 11:41
Cum se face pasteis de nata, cel mai iubit desert portughez. Rețeta delicioasă

Cei care au vizitat Portugalia, cu siguranță au auzit de pasteis de nata. Acest preparat tradițional portughez este de fapt o tartă cu marginea crocantă și mijlocul cremos. Haideți să vedem cum se face pasteis de nata, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din Portugalia. Iată ce trebuie să faci pentru un preparat delicios.

Cum se face pasteis de nata, cel mai iubit desert portughez

La rețeta pentru celebrele tarte portugheze vom folosi doar câteva ingrediente de bază, însă este necesar să urmărim cu atenție pașii prezentați mai jos. Cu toate acestea, rezultatul merită și va fi pe placul tuturor. Acest desert este absolut delicios, cu o crustă untoasă și crocantă, care înconjoară crema cu parfum subtil de lămâie și scorțișoară. Haideți să vedem cum se face pasteis de nata și care sunt ingredientele de care avem nevoie.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 aluat foitaj fără drojdie (500 g)
  • 500 ml lapte
  • 250 ml apă
  • 470 g zahăr
  • unt topit (pentru uns formele)
  • 50 g făină de grâu
  • 8 gălbenușuri
  • 1 baton scorțișoară
  • coaja de la o lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie.

Pasteis de nata – mod de preparare

Pentru început, pudrăm masa de lucru cu puțină făină de grâu. Scoatem aluatul și îl întindem, iar dacă foaia este prea groasă o mai întindem puțin cu sucitorul. Rulăm foitajul, iar apoi îl tăiem în bucăți de aproximativ 1 centimetru.

Dacă nu aveți forme speciale, puteți folosi o tavă de brioșe. Acum cu ajutorul unei pensule ungem tava cu untul topit. Luăm acum câte o bucată de aluat din cele pe care le-am tăiat și o turtim între palme, până obținem forma unui disc. În continuare, vom așeza discurile în fiecare formă de brioșe și le întindem în așa fel încât să acoperim până sus pereții formei.

Rețetă pasteis de nata. Cum se face celebrul desert portughez
Rețetă pasteis de nata. Cum se face cel mai îndrăgit desert portughez

Crema pentru pasteis de nata

Acum ne vom ocupa de umplutură. Așadar, într-o cratiță vom turna aproximativ 2/3 din cantitatea de lapte (aproximativ 350 ml), coajă de lămâie și batonul de scorțișoară. Punem apoi cratița pe aragaz la foc mediu, până când laptele atinge punctul de fierbere.

Într-un bol, adăugăm făina și restul de lapte și amestecăm bine cu un tel, până dispar cocoloașele. Când laptele începe să de-a în clocot, turnăm treptat în oală compoziția de făină, amestecând energic cu telul până obținem o compoziție omogenă și densă. Luăm apoi crema de pe foc și o lăsăm să se răcească.

Cum se face siropul

Într-o oală mai mică punem zahărul și 250 ml de apă. Dăm oala la foc mic și amestecăm până când zahărul se topește. După ce siropul a început să fiarbă, mai lasă oala pe foc pentru alte 3-4 minute. Stingem apoi focul și dăm oala cu sirop deoparte.

Peste cremă turnăm treptat siropul, amestecând continuu, până când se omogenizează. Strecurăm apoi compoziția rezultată. În compoziție adăugăm 1 linguriță de esență de vanilie, iar în timp ce amestecăm încorporăm pe rând câte un gălbenuș de ou.

Pasteis de nata – coacere

Formele de foitaj pregătite anterior le vom umple cu cremă. Tot ce ne mai rămâne de făcut acum este să dăm tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru aproximat un sfert de oră sau până când tartele se caramelizează frumos.

După ce s-au copt scoatem pasteis de nata din cuptor și le lăsăm să se răcească la temperatura camerei, după care pot fi servite.