Home » Cum să faci orice » Cum se face sosul pesto și cum se servește. Rețeta clasică, sfaturi și trucuri mai puțin știute pentru un gust desăvârșit

Cum se face sosul pesto și cum se servește. Rețeta clasică, sfaturi și trucuri mai puțin știute pentru un gust desăvârșit

Alexandru Cazacu / 08.04.2022, 12:05
Cum se face sosul pesto și cum se servește. Rețeta clasică, sfaturi și trucuri mai puțin știute pentru un gust desăvârșit

Pentru cei care nu știu, pesto este un sos de culoare verde, originar din Genova, Italia. Cuvântul „pesto” este timpul trecut al verbului „pestare” care, în italiană, înseamnă „a zdrobi”. Faptul că acest sos se face de obicei prin zdrobirea ingredientelor are, probabil, ceva de-a face și cu asta. Haideți să vedem cum se face sosul pesto și cum se servește. Iată câteva sfaturi și trucuri mai puțin știute.

Detalii interesante despre sosul Pesto

Pesto este unul dintre cele mai vechi sosuri din gastronomia italiană. Ba chiar mai mult de atât, acesta este menționat în unele scrieri de pe vremea Imperiului Roman. După cum am menționat și în primele rânduri, cel mai probabil, denumirea i se trage de la modul de preparare, pesto fiind făcut pe vremuri prin zdrobirea ingredientelor într-un mojar de piatră.

Deși există o mulțime de rețete pentru acest sos italian, de obicei se prepară din muguri de pin, busuioc, usturoi, ulei de măsline și parmezan. Așadar, dacă ești fan al acestui delicios sos, mai jos vei găsi o rețetă clasică de pesto, care va fi cu siguranță pe placul tuturor. De asemenea, îți vom prezenta și câteva sfaturi și trucuri mai puțin știute, pentru ca preparatul tău să aibă un gust desăvârșit.

Cum se face sosul pesto

Ingrediente:

  • 50 gr muguri de pin
  • 80 g frunze busuioc
  • 50 g parmezan ras
  • 100 ml ulei de măsline
  • 2 căței usturoi
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Pentru a prepara sosul pesto, noi nu vom folosi mojarul și un robot de bucătărie. Așadar, mai întâi vom încinge o tigaie la foc mic și vom găti mugurii de pin până când devin aurii, agitând din când în când tigaia.

Apoi, în vasul robotului de bucătărie vom pune mugurii de pin, frunzele de busuioc, parmezanul, uleiul de măslin și usturoiul.  Potrivit de sare și piper, apoi mixăm bine toate ingredientele, până obținem o pastă omogenă, fină și extrem de delicioasă.

Cum se face sosul pesto și cum se servește
Cum se face sosul pesto și cum se servește

Sfaturi și trucuri utile pentru sosul pesto

Atunci când facem pesto este foarte important ca parmezanul să nu lipsească din rețetă. De asemenea, parmezanul trebuie dat neapărat prin răzătoarea fină, deoarece el este cel care dă textura specifică sosului. Pe parmezan, putem adăuga în sos și puțină brânză Pecorino rasă, însă nu îl putem înlocui sub nicio formă.

Pe de altă parte, dacă nu avem frunze proaspete de busuioc, putem folosi un amestec de frunze de pătrunjel, salvie și mentă. De fapt, există persoane cărora nu le place busuiocul, așa că această combinație este perfectă.

Bineînțeles, din rețetă nu pot să lipsească nici mugurii de pin. Aceștia dau textura crocantă a sosului și, evident, gustul său inedit. Există totuși unele rețete preparate cu migdale, fistic și nuci mărunțite, însă gustul nu se compară cu cel al sosului pesto clasic.

Cum se servește sosul pesto

Pesto merge foarte bine cu aproape toate tipurile de paste. Cu toate acestea, celebrul sos italian poate fi consumat și alături de alte preparate, printre care: pui, carne albă de pește, legume, salată, orez, fructe de mare, cartofi gratinați etc.