Home » Cum să faci orice » Cum se îngrijește corect calluna vulgaris sau, cum mai este ea numită, iarba neagră

Cum se îngrijește corect calluna vulgaris sau, cum mai este ea numită, iarba neagră

Ileana Mladinoiu / 27.07.2021, 10:48
Cum se îngrijește corect calluna vulgaris sau, cum mai este ea numită, iarba neagră

Ușor de întreținut, cu extraordinara sa rezistență care îi dă longevitate, calluna vulgaris este planta ideală pentru colțurile uscate și însorite ale unei grădini, însă poate fi cultivată și în ghiveci.

Ce este și de unde provine calluna vulgaris

Calluna vulgaris aparține familiei Ericaceae și este un arbust originar din Europa, Islanda, din Insulele Feroe și Azore. A fost introdus și în multe alte locuri din întreaga lume cu climă adecvată, inclusiv America de Nord, Australia, Noua Zeelandă și Insulele Falkland.

Este o plantă dominantă pe majoritatea țărmurilor, pe marginile mlaștinilor din Europa și în zonele cu vegetație bogată în păduri acide de pin și stejar. Crește sub formă de tufe dese pe solurile sărăcăcioase.

În trecut, calluna vulgaris era considerată o plantă magică, fiind asociată, prin urmare, cu magia albă. În mlaștinile bretone, păstrează spiritele fantomatice departe. În Scoția, dacă o tânără găsește o crenguță de calluna, se va căsători cu siguranță într-un an.

Este o plantă perenă care formeaza tufe de pana la 50 de cm înălțime, pline de flori mici, colorate în alb, roz sau mov deschis.

Chiar dacă înflorește vara, în iunie, este foarte decorativă și în restul anului, pentru că toamna frunzele gri-verzui se colorează în vișiniu închis. De aici i se trage și numele popular de iarba neagră.

Calluna vulgaris
Calluna vulgaris

Perioada și metoda de plantare

Cel mai bun moment pentru a planta calluna vulgaris este primăvara. Toamna deja, puteți începe să germinați semințele în ghivece umplute cu un amestec de turbă sau chiar fibră de nucă de cocos și nisip pe care le veți așeza în interior, într-un loc luminos, protejat.

Primăvara veți avea apoi plante tinere care pot fi transplantate în pământ. Același lucru puteți face cu butașii pe care îi cultivați tot din toamnă.

La plantare este important să păstrați o distanță de 20- 50 cm între plante și să săpați o gaură suficient de adâncă. Un strat generos de mulci minerale – bile de lut, pietriș etc. – este, de asemenea, vital pentru asigurarea unui drenaj bun. Acumularea de apă în jurul rădăcinilor este unul dintre puținele lucruri care pot dăuna plantei.

Callunas vulgaris adoră solurile stâncoase, nisipoase, bogate în humus, bine drenate. Solul de argilă, precum și argila crețoasă sau nisipoasă i se potrivesc foarte bine. Substratul trebuie să aiba un pH acid și să fie foarte bine drenat. Umiditatea trebuie sa fie moderată, iar solul trebuie să fie mereu reavăn.

În perioadele calde, se recomandă mulcirea solului astfel încât substratul să nu se usuce. Uscarea în zona superioară poate să afecteze foarte tare plantele de calluna vulgaris, deoarece acestea au sisteme radiculare la suprafată.

O adăugare de humus va asigura, de asemenea, un început bun al ciclului de creștere.

Fertilizarea

Se face doar prin adăugarea de îngrășământe specifice pentru flori care au nevoie de pH acid, o dată pe an, primăvara. Calluna care este prea hrănită cu îngrășăminte devine vulnerabilă la bolile fungice.

Expunere la lumină

Calluna vulgaris adoră soarele și preferă expunerea la sud, est sau vest, însă crește la fel de bine și în locuri parțial umbrite.

Udarea

Udarea regulată și moderată este cea mai potrivită pentru această specie de plantă. În mod ideal, floarea este udată cu apă care să nu fie calcaroasă, cum ar fi apa de ploaie etc.

Tunderea și recoltarea

Calluna vulgaris nu are nevoie de tăiere regulată. Este suficient să îndepărtați firele moarte în timpul anului. Dacă doriți să le dați o anumită formă sau să le încetiniți creșterea, cel mai bun moment pentru tăiere este imediat după înflorire sau primăvara, în aprilie și mai.

Înmulțirea

Calluna se înmulțește în mod natural prin răspândirea semințelor lor. Dar se realizează și prin butași, primăvara sau la sfârșitul verii. Plantele mature se pot înmulți prin divizarea o dată la trei ani, din aprilie până în mai, sau de la sfârșitul lui septembrie până la începutul lui octombrie.

Rezistență și protecție

Extrem de rezistentă la frig, Calluna acceptă cu ușurință temperaturi de până la -20 de grade Celsius, de aceea poate sta fără probleme în grădină.

Boli și paraziți

Calluna vulgaris este imună la majoritatea bolilor și paraziților. Numai acumularea de apă poate duce la infecții fungice care pot dăuna rădăcinilor și altor părți ale plantei.