Home » Cum să faci orice » Cum se îngrijește corect trompeta îngerilor, una dintre cele mai frumoase plante de apartament

Cum se îngrijește corect trompeta îngerilor, una dintre cele mai frumoase plante de apartament

Alexandru Cazacu / 19.07.2021, 14:12
Cum se îngrijește corect trompeta îngerilor, una dintre cele mai frumoase plante de apartament

Denumita popular si ”trompeta îngerilor”, ”Brugmansia arborea”, este un arbust originar din America de Sud. Această plantă extrem de frumoasă poate fi crescută atât in ghiveci, dar și în grădini. Cu toate acestea, hai să vedem cum se îngrijește corect trompeta îngerilor.

Cum se îngrijește corect trompeta îngerilor

În mediul său natural, această plantă poate ajunge la o înălțime de peste 5 metri. Frunzele sale sunt poziționate de o parte și de alta a tulpinii și pot atinge lungimi de 30 cm. Trompeta îngerilor înflorește din primăvară până în toamnă, iar florile sale de culoare roz, albe, galbene sau portocalii, sunt parfumate și lungi de aproximativ 15 centimetri.

După cum era și de așteptat, denumirea de “trompeta îngerilor” este dată de forma florilor acestei plante. Acestea au forma de trompeta, având o poziție pendentă. Deși florile sunt de obicei lungi de 15 centimetri, unele varietăți pot ajunge la 50 cm lungime.

Specii de Brugmansia

  • ”Brugmansia aurea” este originară din Venezuela si Ecuador. Aceasta poate ajunge la o înălțime de șase metri, iar florile sale sunt de culoare albă sau galbenă și au un miros foarte plăcut.
  • Fiind originară din Columbia si Bolivia, ”Brugmanisa insignis” are florile sub formă de pâlnie, de culoare roz, mari și parfumate.
  • Pe de altă parte, ”Brugmansia suaveolens” este originara din Brazilia și prezinta flori de culoare albă, galbenă sau roz, iar frunzele sale pot atinge chiar și 25 cm lungime.

Condițiile de mediu

Această plantă crește și se dezvoltă în zonele luminoase, suportând foarte bine atât expunerea la razele soarelui, cât și locurile semi umbrite. Cu toate acestea, umbra poate poate avea un efect negativ pentru procesul de înflorire. De asemenea, ea preferă solurile fertile, care oferă un drenaj bun. Pentru ghivece, se recomandata substraturile pe bază de turbă.

De asemenea, Trompeta îngerilor preferă temperaturile moderate, iar în sezonul rec este recomandat ca ea să fie ferită de temperaturile negative și de îngheț. Temperatura minimă este de 5 grade Celsius, iar cea maximă de 25 de grade. Așadar, pe timpul iernii, plantele crescute în ghiveci trebuie să fie mutate în interior. Totodată, iarna este indicat să pulverizați apă pe frunzele acesteia, de câteva ori pe săptămână.

Cum se îngrijește trompeta îngerilor
Cum se îngrijește trompeta îngerilor

Trompeta îngerilor – Udare și durata de viață

Ei bine, începând din martie până în octombrie, aceasta trebuie să fie udată o dată pe săptămână, iar în restul anului, o dată la două săptămâni. Este important să menționăm faptul că în perioada de creștere și înflorire, planta va avea nevoie de o cantitate mai mare de apă. Totodată, este indicat ca substratul să se usuce ușor între doua udări. De asemenea, în sezonul rece, trompeta îngerilor se udă mai rar.

O astfel de plantă are o durată de viață cuprinsă între 3 și 7 ani, în funcție de condiții. Trompeta îngerilor poate atinge în ghiveci înălțime de 2 metri, de aceea este recomandată transplantarea ei o dată la doi ani. Ea se înmulțește prin butași din lăstari, din luna iulie până în septembrie.

Este foarte important să menționăm că această plantă este toxică. Așadar, preveniți înghițirea oricărei parte din acesta.