Home » Cum să faci orice » Cum se prepară rapid și ușor dulceața de păpădie. Trebuie să folosești neapărat această tehnică

Cum se prepară rapid și ușor dulceața de păpădie. Trebuie să folosești neapărat această tehnică

Alexandru Cazacu / 10.06.2021, 09:34
Cum se prepară rapid și ușor dulceața de păpădie. Trebuie să folosești neapărat această tehnică

Încă din cele mai vechi timpuri păpădia a fost folosită atât în scopuri medicale, mai ales datorită proprietăților sale terapeutice, dar și în domeniul culinar, în prepararea salatelor, supelor sau a altor preparate. Noi vă vom spune astăzi cum se face dulceața de păpădie.

Cum se prepară rapid și ușor dulceața de păpădie

Păpădia este o plantă cu frunze lungi și cu flori galbene pe care o putem pretutindeni, în locurile cu vegetație. Rădăcina acestei plante se folosește în tratarea diferitelor afecțiuni, din frunzele uscate se pot face ceaiuri, iar din florile sale putem prepara o dulceață foarte bună.

Dulceața de păpădie este parfumată, de culoare aurie și dulce ca mierea. Doar o linguriță din acest preparat vă poate da energia necesară. Dar haideți să vedem cum se prepară dulceața de păpădie. Așadar, pentru această rețetă veți avea nevoie de:

  • 400 de flori tinere de păpădie, fără frunze și tulpini;
  • 500 ml de apă;
  • 1 kg de zahăr tos;
  • o linguriță de sare de lămâie;
  • o lămâie mare.

Dulceață de păpădie – Modul de preparare

Pentru această rețetă de dulceață de păpădie, trebuie să aveți în jur de 400 de flori tinere, fără frunze și tulpini. Este recomandat ca acestea să fie culese chiar la începutul perioadei de înflorire. Așadar, primul lucru care îl vom face este să acoperim florile de păpădie cu apă rece și le lăsăm să se înmoaie timp de a 8-10 ore (le puteți lăsa peste noapte), pentru ca să eliminăm gustul amar din ele.

A doua zi (sau după ce au trecut cele 8-10 ore), vom clăti florile de păpădie în altă apă, iar apoi le stoarcem și le punem într-un vas. Mai departe, acoperim florile cu 500 ml de apă clocotită. După ce apa începe să fiarbă, lăsăm păpădiile pe foc pentru 15-20 minute. După ce s-a scurs timpul, vom adăuga 1 kilogram de zahăr tos, sarea de lămâie și lămâia tăiată mărunt cu tot cu coajă.

Mai departe, vom lăsa la fiert dulceața încă 7-10 minute, la foc mic, iar când aceasta va căpăta o culoare aurie (ca mierea), o vom luat de pe foc. Ei bine, nu mai este mult și dulceața noastră de păpădie va fi gata. După ce dulceața s-a răcit, o trecem printr-un tifon, iar apoi o mai lăsăm încă 2-3 minute la foc mic. Între timp, putem să pregătim borcanele sterilizate în care vom depozita produsul. După ce punem dulceața în borcane, o păstrăm într-un loc răcoros.

Cum se prepară dulceața de păpădie
Cum se prepară dulceața de păpădie

Cum scapi de gustul amar al păpădiei

Ei bine, toate părțile aceste plante sunt comestibile, fie că este vorba de rădăcină, tulpină, frunze sau flori. Deși aroma păpădiei este în general amară, dacă aceasta este culeasă la începutul primăverii, amăreala este foarte subtilă. De asemenea, ea își va pierde din gustul amar și atunci când este gătită (opărită).

Pe de altă parte, cei cărora le place gustul amar pot să adauge tulpini și frunze în salate, pentru a beneficia de toate vitaminele, mineralele și nutrienții acestei plante. În afara sezonului, se poate consuma ceaiul de păpădie, care se obține atât din frunze și flori, dar și din tulpini și rădăcini.