Home » Cum să faci orice » Cum se obține un număr EORI. Îți va trebui dacă primești colete din străinătate

Cum se obține un număr EORI. Îți va trebui dacă primești colete din străinătate

Manolică Anca / 17.04.2021, 15:04
Cum se obține un număr EORI. Îți va trebui dacă primești colete din străinătate

Cum se obține un număr EORI, numărul unic în Comunitatea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării în cadrul operaţiunilor vamale derulate pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Iată tot ce trebuie să știi.

Cum se obține un număr EORI

Scopul introducerii EORI, Numărul de Înregistrare şi Identificare a Operatorilor Economici, este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic sau a altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale.

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

  • operatorii economici (persoanele care în activitatea lor profesională exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, precum: operaţiuni de import, export, depozitare, tranzit, reprezentare, dar şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se aduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
  • persoanele, altele decât operatorii economici, care aduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

Procedura de atribuire a numerelor EORI în România

În România, autoritatea competentă cu înregistrarea şi atribuirea unui număr EORI este Direcţia Generală a Vămilor. Acesta se solicită de la direcţiile regionale vamale în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite sau, în cazuri excepţionale, la birourile vamale de frontieră. Persoana interesată are obligaţia de a depune o cerere de înregistrare. Cererea se completează şi imprimă în/din aplicaţia naţională EORI. Această aplicaţie este disponibilă pe site-ul autorităţii vamale române.

Operatorii economici stabiliţi în România trebuie să depună pentru susţinerea cererii, la direcţia regională vamală copiile următoarelor documente:

  1. certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
  2. certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
  3. documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
  4. actul constitutiv al operatorului economic, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

Persoanele, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, trebuie să depună pentru susţinerea cererii, la direcţia regională vamală copiile următoarelor documente:

  1. documentele de înregistrare eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
  2. certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
  3. documentele din care rezultă adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care aceasta nu corespunde cu cea înscrisă în documentele prevăzute la lit. a) şi b);
  4. cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice.
Cum se obține un număr EORI
Cum se obține un număr EORI

Persoanele care nu sunt stabilite pe teritoriul UE trebuie să depună pentru susţinerea cererii, la direcţia regională vamală, copii ale următoarelor documente:

  1. documentul de înregistrare eliberat de autoritatea competentă din ţara terţă, în fotocopie;
  2. certificatul(ele) de înregistrare în scopuri de TVA eliberat(e) de autoritatea competentă din statele membre ale Uniunii Europene, după caz.
  3. documente care demonstrează adresa sediului social sau a domiciliul fiscal actual, după caz, în situaţia în care aceasta nu corespunde cu cea înscrisă în documentele prevăzute la lit. a) şi b), emise de către autorităţile responsabile din cadrul registrului comerţului sau de către camerele de comerţ din Uniunea Europeană sau din ţara terţă, în original sau copie legalizată, cu cel mult șase luni înainte de data depunerii cererii;
  4. o fotocopie a paşaportului valabil sau a altui document de călătorie, în cazul persoanelor fizice.

Cum se obține un număr EORI. După verificarea acestor documente, direcţiile regionale vamale/birourile vamale de frontieră vor elibera solicitanţilor o notificare de atribuire a numărului EORI. Odată atribuit acest număr, operatorii economici şi celelalte persoane sunt obligați să îl folosească în toate comunicaţiile acestora cu autorităţile vamale ale statelor membre.