Home » Cum să faci orice » Cum se prepară compotul de struguri și cum poate rezista în timp la borcan

Cum se prepară compotul de struguri și cum poate rezista în timp la borcan

Alexandru Cazacu / 30.09.2021, 11:15
Cum se prepară compotul de struguri și cum poate rezista în timp la borcan

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar în această perioadă, gospodinele din România pregătesc fel și fel de compoturi pentru sezonul rece. Fructele pregătite în acest fel își păstrează savoarea și proprietățile, iar printre cele mai gustoase compoturi se numără și cel de struguri. Află în următoarele rânduri cum se prepară compotul de struguri și ce trebuie să faci pentru un preparat ca la carte.

Cum se prepară compotul de struguri

După cum am menționat anterior, compotul de struguri se află cu siguranță printre cele mai gustoase conserve pentru sezonul rece. În acest fel poți să te bucuri de aroma și dulceața strugurilor chiar și în zilele friguroase de iarnă.

Cu toate acestea, înainte de a ne apuca să facem compotul, trebuie să avem în vedere mai mulți factori. Mai precis, strugurii din care vom face compot trebuie să fie tari, sănătoși, fără pete și nu foarte copți, deoarece boabele trebuie să își mențină forma și să nu se sfărâme la fierbere. De asemenea, este important ca borcanele să fie curate și sterilizate. Acestea fiind spuse, haideți să vedem de ce vom avea nevoie și cum se prepară compotul de struguri.

Ingrediente

  • 3 kg struguri dulci
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 100 g zahăr
  • 1,5 l apă.

Modul de preparare

Este important să menționăm faptul că, în funcție de dulceața strugurilor, cantitatea de zahăr poate fi mai mare sau mai mică. De asemenea, puteți să folosiți struguri de culori diferite. Așadar, vom începe cu spălarea și sterilizarea borcanelor.

După ce am făcut aceste lucruri, vom alege strugurii de pe ciorchine, îndepărtându-i pe cei stricați sau care prezintă pete, după care îi spălăm bine cu apă rece. Mai departe, într-o oală vom pune la fiert apa cu zahărul, amestecând până când zahărul s-a dizolvat. Acum adăugăm și boabele de struguri, pe care le vom lăsa la fiert până își schimbă puțin culoarea și se ridică la suprafață.

În continuare, scoatem strugurii din oală și îi lăsăm puțin la scurs, însă siropul îl lăsăm să mai de-a un clocot. Mai departe, punem boabele de struguri în borcanele sterilizate, pe care le așezăm pe o tavă de metal, deoarece vom turna siropul fierbinte, iar în acest fel evităm crăparea După cum spuneam, acum vom turna siropul peste struguri (trebuie să acopere fructele) și strângem bine capacele. Întoarcem borcanele cu gura în jos, le acoperim și le lăsăm să se răcească la temperatura camerei. După ce s-au răcit, punem borcanele la locul unde le vom păstra pentru sezonul rece.

Cum se face compotul de struguri
Cum se prepară compotul de struguri

Cum sterilizezi corect borcanele

Ei bine, această operațiune este una destul de simplă, însă necesară. Puteți să sterilizați borcanele și capacele în cuptorul aragazului sau le puteți fierbe. Dacă alegeți cuptorul, atunci trebuie să băgați borcanele la o temperatură de 150 de grade pentru aproximativ un sfert de oră.

În cazul în care alegeți fierberea, puneți pe fundul unei oale un o coală de hârtie împăturită (un ziar) și așază în oală borcanele învelite de asemenea cu hârtie. Pune acum apă călduță în oală, până aproape de gura borcanelor și dă drumul la aragaz. Când apa începe să fiarbă, dă focul la mic și lasă să fiarbă pentru aproximativ 25 -30 min. După aceasta, acoperă oala cu un prosop curat și lasă să se răcească până a doua zi.