Home » Cum să faci orice » Cum se prepară crușonul de luna mai

Cum se prepară crușonul de luna mai

Ileana Mladinoiu / 28.04.2021, 16:52
Cum se prepară crușonul de luna mai

Fructele sunt aliați culinari prețioși în salate și mâncăruri calde, pentru a crea combinații originale dulci și sărate. Dar și fructele proaspete sunt delicioase în băuturi. Dacă vi se indreaptă gândul spre un alt gen de băutură cu care ați dori să vă impresionați oaspeții la masa de Paște, în afară de vinul roșu, considerat sângele Domnului, propunem crușonul, o băutură preparată din vin, coniac, rom, sirop de zahăr și fructe aromate proaspete (vine din francezul cruchon).

Crușon de luna mai. Cum se prepară și de ce ai nevoie

Există chiar o rețetă specială pentru luna mai, numită crușon de luna mai. Cu rețeta acestei băuturi vă introducem în materialul de față.

Ingredientele necesare:

  • o jumătate kg de căpșuni/fragi bine coapte;
  • 125 g de zahăr;
  • 1 păhărel de coniac;
  • 1/4 l vin roșu;
  • ½ l vin Riesling sau șampanie, eventual 1 păhărel de lichior Triple-Sec

Mod de preparare:

Căpșunile se pun într-o sită, se spală în apă rece, se lasă să se scurgă, apoi se curăță de codițe. Fiecare căpșună se trece ușor prin zahărul pudră și se așază într-un castron. Peste fructe, coniacul. Se lasă la frigider timp de 1-2 ore, se adaugă vinul roșu și cel alb.

Se amestecă ușor și se lasă mai departe la frigider 3-4 ore, când poate fi servit. În caz că se înlocuiește vinul alb cu șampanie, aceasta se adaugă imediat de a se consuma.

Crușonul se servește dintr-un vas de compot, în căni sau pahare cu picior scund și cupă mare, neînchisă, așezate pe câte o farfurioară. Alături se plasează o linguriță, pentru fructe.

Crușon de luna mai
Crușon

Crușon de căpșuni doar cu vin

Ca ingrediente:

  • 300 g de căpșuni;
  • ¼ pahar zahăr pudră;
  • 1 pahar vin alb;
  • 1/2 pahar vin roșu

Mod de preparare:

Într-un vas de sticlă sau porțelan care are capac se pun căpșunile spălate și curățate de codițe, zahărul pudră, vinul alb și roșu, se amestecă, se acoperă vasul și se ține la rece câteva ore.

Se servește în pahare cu picior mic și cupă mare în care s-au pus și fructe.

Crușon din ananas conservat

Ingrediente:

  • 1 cutie mică de compot de ananas;
  • 150 g zahăr pudră;
  • 2 linguri rom;
  • 2 linguri coniac;
  • 1/2 l vin Riesling
  • ¼ l vin Pinot Gris de Murfatlar;
  • zeama de la 1 lămâie;
  • 1/2 lâmâie tăiată în felii, curățată de coajă și sâmburi

Preparare:
Peste bucățile de ananas și feliile de lămâie puse în castron se toarnă zeama de lămâie, coniacul și romul. Castronul se lasă la frigider 2 ore. Între timp se dizolvă zahărul în vin. Se adaugă fructele și, după 4-5 ore, se servește. Se poate bea și cu sifon.

Rețetă crușon din piersici

Ingrediente:

  • 500 g de piersici;
  • 130 g zahăr pudră;
  • 1 păhărel coniac;
  • 1 păhărel lichior Triplu-Sec;
  • 1/4 l vin roșu;
  • ½ l vin alb

Preparare:

Piersicile se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în sferturi și se pun în castron. Se presară zahărul pudră, coniacul, lichiorul și se lasă la frigider o oră.

Se adaugă vinul, se amestecă ușor și se păstrează la frigider încă 4-5 ore înainte de a-l servi.