Home » Life & Style » Timp liber » Rețetă de vin de măceșe. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de vin de măceșe. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Violeta Badea / 11.04.2021, 13:55
Rețetă de vin de măceșe. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de vin de măceșe. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie. Vinul de măceşe este o băutură delicioasă, răcoritoare și nu, nu conține niciun pic de alcool. Vorbim de o rețetă inedită și extrem de sănătoasă pentru organismul nostru. În acest material vă prezentăm, pas cu pas, modul de preparare și ingredientele de care aveți nevoie.

Rețetă de vin de măceșe

Măceșele sunt fructe delicioase și au un conținut ridicat de vitamina C. De aceea, specialiștii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă starea de oboseală. De asemenea, în compoziția măceșelor regăsim și vitaminele A, D, E, B1, B2, K, minerale și acizi grași, care ajută la regenerarea pielii.

Aceste fructe sunt folosite de sute de ani pe post de medicament, fiind recunoscute pentru efectele lor antidiareice, vitaminizante, vasodilatatoare arteriale, antiinflamatoare intestinale, antilitiazice, antitoxice, vermifunge, diuretice, depurative, aperitive, sedative.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

De asemenea, sunt renumite pentru tratarea mai multor afecțiuni. Datorită acestor proprietăți, vinul de măceșe este un bun diuretic, vaso-dilatator, antiviral, stimulant, revigorant, remineralizant şi un bun tonic-aperitiv. În continuare vă prezentăm o rețetă savuroasă de vin de măceșe.

Reteta de vin de macese
Reteta de vin de macese

Ingrediente

  • 10 kg de fructe de măceșe
  • 35 de litri de apă
  • zeama de la o lămâie
  • 12 kg de zahăr

Mod de preparare

Măceșele se spală bine și se curăță de codițe, apoi se dau prin mașina de tocat pentru zdrobire. După ce am obținut pasta, o introducem în damigene. Peste fructe adăugăm cantitatea de zece litri de apă și le punem la foc. Apoi, se adaugă zahărul și zeama de la o lămâie. Compoziția se lasă să fiarbă aproximativ zece minute, apoi se dă de pe foc și se completează cu doi litri de apă rece.

Damigenele nu trebuie să fie plină, ci să existe o porțiune pentru a nu da pe afară la fermentație. Acestea se acoperă cu dopuri speciale de fermentație. Procesul durează circa opt săptămâni, iar în tot acest timp e bine să le verificați și să le amestecați zilnic. Vinul este gata atunci când drojdia și semințele ajung la fund. Lichidul se toarnă în sticle sau recipiente mai mici, care se acoperă cu dop de fermentație.

Rețeta de vin cu măceșe cu miere

Ingrediente

  • 1,5 kg de măceșe
  • un kg de miere
  • cinci litri de apă

Mod de preparare

La fel ca și în prima situație, măceşele se spală și se curăţă de codiţe. Apoi, se pun într-o damigeană de sticlă și se adaugă mierea. Apa se pune într-un vas și se încălzeşte puțin. Atenție, nu trebuie să ajungă în punctul de fierbere pentru că mierea îşi pierde proprietăţile la temperaturi mai mari de 40 grade.

În final, se adaugă peste amestecul de măceşe, iar damigeana se acoperă cu un dop de plută şi se amestecă foarte bine. Acest proces de fermentație durează aproximativ cinci săptămâni, iar recipientul de agită de două ori pe zi.

Alte sfaturi

Dacă vreți să faceți vinul de măceșe în cantități mai mici, puteti folosi, borcane mai mari, în loc de damingene. Cantitățile din rețetele de mai sus se înjumătățesc. Nu este recomandat să folosiți apa delarobinet, deoarece clorul poate distruge drojdiile. Puteți folosi apă de izvor sau apă plată. În plus, pentru zdrobirea măceșelor puteți folosi și un blender, daca acesta este suficient de puternic.