Home » Life & Style » 10 fructe și legume pe care nu merită să le cumperi BIO. Explicațiile oferite de nutriționistul Mihaela Bilic

10 fructe și legume pe care nu merită să le cumperi BIO. Explicațiile oferite de nutriționistul Mihaela Bilic

Manolică Anca / 08.04.2021, 13:28
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumperi BIO. Explicațiile oferite de nutriționistul Mihaela Bilic

Tot mai multe persoane doresc să adopte un stil de viață sănătos, însă nu se informează îndeajuns despre tot ceea ce presupune acest proces. Astfel, aceștia încep să se orienteze spre produsele BIO, fără a mai citi, de multe ori, eticheta produsului. În acest fel, se trezesc că ajung să cumpere produse BIO, care nu merită deloc investiția. Iată 10 fructe și legume pe care nu merită să le cumperi BIO.

10 fructe și legume pe care nu merită să le cumperi BIO

La rândul lor, producătorii din industria alimentară incurajează și explotează la maximum această tendință, înmulțind exponențial numărul produselor de acest gen la rafturi. Promovate ca având calități nutriționale net superioare și fiind cultivate fără îngrășămint sau pesticide, aceste produse vin cu un preț mai mare. Nu întotdeauna merită investiția financiară, mai ales când avem la îndemână piețe pline cu produse locale și de sezon, obținute prin metode naturale.

De aceea este important să cunoaștem ce fructe și legume sunt sigure pentru consum și în varianta ne-BIO. Dintre cele 43 ce categorii de fructe și legume care sunt prezente în Ghidul pesticidelor există 10 fructe și legume pe care nu merită să le cumperi BIO, pentru că ele vin cu o  încărcătură de pesticide foarte redusă, chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale. Iată care sunt acestea:

  1. broccoli
  2. vinătă
  3. varză
  4. ceapă
  5. sparanghel
  6. banană
  7. kiwi
  8. mango
  9. ananas
  10. avocado
Alege să cumperi alimente de la furnizori/producători de încredere
Alege să cumperi alimente de la furnizori/producători de încredere

Fructe și legume care ar trebui cumpărate în varianta BIO

Dacă ai aflat care sunt fructele și legumele pe care nu merită să le cumperi BIO, acum este momentul să vorbim și despre cele care ajung pe rafturile magazinelor cu o cantitate mai mare pesticide. Motiv pentru care, ar merita să investești mai mulți bani în ele, pentru că, la urma urmei, este sănătatea ta în jos. Și ce este mai important decât sănătatea? Iată 10 produse care ar trebui cumpărate în variana BIO:

  1. ardei gras
  2. țelină
  3. salată
  4. spanac
  5. cartof
  6. măr
  7. pară
  8. piesici
  9. căpșuni
  10. struguri

„Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară, mai ales că legislația este deficitară la capitolul „etichete””, scrie Mihaela Bilic, într-o postare pe o rețea de socializare.

În concluzie, cel mai important lucru de care să ții cont în alegerea unui produs de la raft este nivelul minim de procesare. Iar dacă poate fi obținut din ingrediente puține, banale, clasice este și mai bine. În ceea ce privește fructele și legumele, carnea și peștele, laptele și ouăle, nutriționistul ne sfătuiește să face cumpărături de la furnizori/producători de încredere, care „respectă” cu strictețe alimentul. Așadar, degeaba alegi să cumperi un produs BIO, dacă acesta este plin de zahăr și grăsime!